Eu sunt de acord cu Tariceanu. Scurt.
În martie, am spus că Traian Băsescu şi guvernul său vor lăsa frâiele economiei în mâinile celor de la FMI şi îi vor folosi pentru a îşi scuza lipsa de rezultate. Am avut dreptate. La începutul săptămânii, reprezentanţii FMI mi-au confirmat această teză. FMI dă ordine şi guvernul Boc-Băsescu execută. Bineînţeles, se plâng de ordinele primite de la Căpcăunul FMI. Dar, pe fond, execută ordinele şi acceptă pentru România statutul unei ţări datoare vândută faţă de FMI.
Ca să înţelegeţi despre ce vorbesc, vă dau 2 argumente.
Primul argument este decizia anunţată de Gheorghe Pogea de a obliga tot personalul bugetar la un concediu fără plată de 10 zile. FMI a venit şi a dictat, guvernul Boc s-a executat şi a anunţat această măsură aberantă, gândită la repezeală, fără a fi luate în considerare consecinţele.
În primul rând, numai un guvern iresponsabil anunţă de pe o zi pe alta o asemenea măsură, care va înjumătăţi salariul tuturor bugetarilor în luna care va urma. Fără îndoială că actualii guvernanţi nu s-au întrebat ce se va întâmpla cu o familie de profesori, care au rate de plătit şi care tocmai au aflat că veniturile familie s-au înumătăţit. Este o distanţă cam mare faţă de cei 50% în plus promişi de aceiaşi politicieni de la PDL şi PSD în campanie.
În al doilea rând, asemenea măsură nu poate fi luată pentru toţi bugetarii, fără a face diferenţieri sau măcar o minimă planificare. Ce se întâmplă dacă medicii de la urgenţă îşi iau toţi concediu jumătate de lună, cine mai are grijă de bolnavi? Ce se întâmplă cu elevii, îi vom anunţa că vor intra şi ei în vacanţă pentru încă 2 săptămâni? Este evident că actualul Guvern nu a luat în calcul urmările acestei măsuri, pentru că măsura a fost dictată de FMI, iar ei s-au executat.
Al doilea argument este legat de recenta declaraţie a lui Radu Berceanu:
„FMI nu ne dă voie să continuăm investiţiile în infrastructura rutieră, pentru că mărim deficitul bugetar”.
Cu alte cuvinte, miniştrii guvernului Boc vor să investească în infrastructură, în educaţie, în sănătate, în agricultură. Ei vor, dar nu îi lasă Căpcăunul de la FMI.
Au şi o strategie economică pentru ca România să iasă din criză, dar nu o pot pune în practică … pentru că nu îi lasă Căpcăunul de la FMI.
Fiecare român se poate întreba: „Dar cine v-a pus să semnaţi acordul cu FMI, dacă ştiaţi că măsurile necesare vor fi blocate?”. Pentru cei cu memorie mai scurtă invocarea inocentă a faptului că nu aveau de unde să ştie ar putea funcţiona.
Pentru restul, adică marea majoritate a românilor, memoria ultimului acord cu FMI este recentă şi scuza că „FMI nu de dă voie” este uzată şi greu de înghiţit, asemenea unei ciorbe reîncălzite.
Aşa că, degeaba se chinuie miniştrii guvernului Boc-Băsescu să joace rolul fecioarei neprihănite, care a căzut pradă Căpcăunului cel rău. Pentru că adevărul este simplu: fecioara nu mai era de mult fecioară şi s-a aruncat singură în braţele Căpcăunului, imediat ce l-a văzut.
Concluzia este simplă şi dureroasă:
Prin acordul cu FMI, Guvernul Boc-Băsescu (cu sprijinul lui Mircea Geoană) a vândut România pentru un an electoral de linişte. Costul pentru România va fi ani de îndatorare şi degringoladă economică, mult timp după ce restul statelor europene îşi vor fi revenit din criză.
România este asemenea unui bolnav care se poate însănătoşi cu tratamentul corect. Obiectivul nu pare a fi însă de a însănătoşi bolnavul, pentru că boala trebuie să fie lungă şi dependenţa faţă de medicamentul prost, dar care ţine în viaţa bolnavul, să fie totală.
joi, 13 august 2009
Tariceanu vorbeste. Mai bine ca Boc !
Am mai publicat postari ale lui Tariceanu aici, pe blog. O iau si pe aceasta. Mie mi se pare buna. Unora nu li se va pare la fel. Omul stie ce inseamna guvernare si are competenta de a evalua acte de guvernare. In plus, stie cu ce se mananca decizia guvernamentala. Eu vreau sa ii dau credit. Mai ales ca pe timpul guvernarii liberale a ales calea dezvoltarii dupa principiile liberale si nu "calea stationarii" la un anumit nivel de dezvoltare pentru ajugerea la niste echilibre contabile agreate de nu stiu care contopist FMI-st.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
DPDV economic are foarte mare dreptate. Dar politic s-ar putea ca PNL sa aiba mult de castigat din ceea ce se intampla acum cu FMI. :)
Draga @Lilick, ar insemna ca PNL obtine o victorie "a la Pirus". Daca nu ii dam pe habarnistii astia jos, maine, PNL nu va mai avea cu cine ridica tara la loc.
E firesc, Tariceanu a evoluat enorm in perioada 2005-2008, enorm, ajungand un veritabil om de stat. E un liberal care a inteles ca o tara ca Romania are nevoie de politici sociale. A gresit insa pastrand intr-un mod neliberal un aparat de stat suprasaturat, care scuturat acum trimite oameni inspre somaj si probleme sociale greu de gestionat.
@Lillick
Chiar daca PNL ar avea ceva de castigat, imprumutul de la FMI e raul suprem care poate, ar fi putut fi evitat. Jocurile politice nu trebuie facute in dauna celor multi.
Codrine, politicile sociale sunt de esenta statului de drept. Depinde insa ce si cum aplici. Liberalismul, din ce am citit eu, are ca fundament fiinta umana si superioritatea acesteia fata de oricare constructie administrativa, inclusiv suma acestor constructii - Statul. Normal ca Tariceanu a aplicat o politica liberala atunci cand a urmarit cresterea nivelului de trai al cetateanului si o mai buna pozitionare a cetateanului roman in raport cu alti cetateni europeni. Ce nu au inteles habarnistii care guverneaza azi este ca romanii sunt, ca fiinte umane, membri ai unei comunitati/colectivitati europene. Masurile de guvernare luate pana acum au atacat cetateanul roman si i-au subrezit pozitia fata de cetatenii altor state. Guvernul Basescu-Boc-Geoana a actionat contra principiilor prevazute in TCE si in Tratatul de aderare.
Eu am retineri atunci cand se fac referiri la aparatul de stat suprasaturat. Nu se dau exemple concrete. Directia "X" din ministerul/agentia/primaria "Y", serviciul, biroul, compartimentul ... Se vorbeste la general si cer masuri aiurea la general. Nici unul din politicienii care vorbesc nu are o viziune corecta si coerenta fata de administratia publica. Nu numarul de functionari si sumele platite pentru acestia trebuie sa fie problema guvernantilor ci asigurarea serviciului public. Eficienta acestuia. Stirile din media ne arata ca numarul functionarilor publici care lucreaza direct cu publicul este insuficient. Critici peste critici iar azi vine Guvernul si ne anunta ca numarul lor trebuie sa scada ! Ca nu mai are bani. O tampenie.
Eu cred ca reorganizarea interna a structurilor publice trebuia facuta fara politicianisme. Economiile se pot face. Achizitiile de masini, constructiile civile planificate, modernizarile diferitelor cladiri etc. Si sunt slava Domnului exemple concrete date de media: Cotroceni, Palatul Parlamentului, ministerele, agentiile etc.
Trimiteți un comentariu