vineri, 11 septembrie 2009

Basescu a vrut "sa incalece" Justitia definitiv.

Ieri a fost o zi mare. Am meditat, ca oricare alt om din aceata tara care a vazut/ascultat si citit "discutia" lui Basescu cu CSM si am ajuns la aceasta concluzie. Ieri Justitia i-a spus initiatorului campaniei anti-justitie si instigatorului conflictului social intre cetateanul roman si slujitorii instantelor ca Justitia este altceva decat crede el. Ieri Basescu a aflat ce este institutia care reprezinta a III-a putere in stat, Justitia.

Victor Ciutacu a pus un titlu semnificativ pe blogul sau: "Sfarsit de epoca ? Inceput de istorie ...". Imi place. A prins esenta. Este posibil ca noi sa avem avantajul de a asista la sfarsitul epocii comuniste. Spun acest lucru in cunostinta de cauza pentru ca asta se intampla de fapt. Mi-am trait tinereatea in comunismul ceausist am marea deziluzie ca, azi, sa traiesc in perioada comunismului basist, prin votul dat de mine handicapatului de la Cotroceni. Intre doi comunisti am ales pe cel mai rau. Nu stiu, azi, daca Nastase ne-ar fi indreptat catre neocomunismul de azi ! Avem marea sansa de a vedea cum epoca comunista pleaca din Romania la brat cu ultimul dictator comunist: Traian Basescu.

Astea sunt scenele de la CSM.


REALITATEA.NET - Băsescu, luat la rost de magistraţi: Dvs. sunteţi cel care discreditează sistemul judiciar

Am luat de aici scriptul. Tocmai scriptul ne lamureste adevarul. Ce a vrut Basescu de la CSM. Ce a vrut si ce a primit.

"O sa fiu selectiv. In discursul de inceput Basescu a punctat niste lucruri insa esenta este doar in doua dintre ele. O sa ma explic.

Traian Basescu: Va multumesc foarte mult domnule presedinte.

Vreau sa stiti ca nu am venit pentru a asista la toata sedinta, ci doar pentru a-mi exprima punctul de vedere legate cu de se intampla in justitie in momentul de fata. As vrea sa stiti interpretarea mea, daca are vreo valoare pentru dumneavoastra, faptul ca nu functioneaza instantele, ca nu se judeca, este impotriva legii. Practic este o greva pe care unii dvs. nici macar nu aveti curajul sa ii spuneti numiti greva, dar asta este in termeni reali. De aceea eu cred ca justitia trebuie sa intre imediat in legalitate. Este o rugaminte, o solicitate pe care v-o adresez, intrarea in legalitate a justitiei.

In al doilea rand este un mare numar de judecatori si procurori care stau cu deciziile de pensionare in buzunar si nu se pun in aplicare. Cred ca CSM ar trebui sa solicite punerea imediata in aplicare a atributiilor de pensionare.

Si, in sfarsit, cred ca inspectia ar trebui sa constate daca s-a respectat legea de functionare a justitiei la instanta: blocarea reluarii proceselor, amanarea lor nu cred ca este legala. Dupa cum vedeti, la toate pun cuvantul cred, nu cred; nu sunt sentinte, sunt pareri, care pe dumneavoastra va rog sa le analizati. Cei pagubiti sa stiti ca nu sunt politicienii, ci justitia, oamenii care asteapta dreptatea. Oricum o asteptau prea mult, daca sunt si amanate procesele, ei bine, este aproape greu de inteles si inteleg eu ca sunt vreo trei milioane de oameni care sunt afectati de blocarea activitatii instantelor.

Si as vrea sa mai fac o observatie, legata de expirarea unor mandate la Inalta Curte in mod deosebit, de prelungirea unor mandate tot la Inalta Curte, de ideea suspendarii. Dupa parerea mea este incorect ca la expirarea unor mandate sa nu se propuna, conform legii, alte persoane pentru ocuparea functiei.

Interimatele pe care sau interimatul pe care vreti sa il stabiliti chiar astazi este la limita legii si nu exista nici o justificare, sa stabilim interimate, decat daca se face un joc politic, o asteptare politica, ar putea exista, sa mai vina cineva si sa spuna, sa dea solutii.

Eu cred ca CSM nu poate intra in acest joc al aplicarii legii la limita. Am sa va dau un mic exemplu. Nu cred ca justitia are nevoie de exemplul meu. Apropo de interimate. Si presedintele Romaniei a fost suspendat o luna si nu se prelungeste mandatul cu inca o luna, este tot 5 ani de la data la care s-au validat alegerile. Cred ca optiunile noastre de a ne suspenda pentru a detine si alte functii nu prelungesc mandatul. Sigur CSM, justitia este autonoma si poate interpreta legea cum doreste, dar eu am tinut sa va spun parerea mea. Revin insa la cea mai importanta chestiune, cea legata de reluarea activitatii in instante. Mi se pare extrem de important ca astazi sa se dea un semnal de la CSM de reluare a activitatilor in plin in justitie si de neamanare a proceselor, implicit suspendarea actiunii, care mi-e greu sa o numesc greva, pentru ca in lege va este interszisa aceasta greva. As concluziona, unu, reluarea activitatii instantelor este extrem de importanta. Doi, punerea in aplicare a deciziilor de pensionare cu care multi magistrati stau in buzunar. Trei, interimatele nu sunt o solutie si vadesc chiar tentatia de a va plia pe realitatile politice. Chiar dvs. infirmati ceea ce altfel afirmati in fiecare zi, independenta justitiei. Probati prin atitudine, prin stabilirea unor intermiate, prin prelungiri de mandate in afara legii dupa parerea mea. Si v-am dat exemplu mandatul fix al presedintelui, iar dvs. prin actiune probati ca va legati foarte mult de politic, dar nu independenti fata de lege. Eu va multumesc daca tineti cont de apelul meu. Va doresc succes, decizii intelepte si solutii bune pentru ca prestigiul justitiei sa nu mai continue sa fie afectat. Va multumesc mult. Va doresc o zi buna si va asigur doamna ca nu ma duc la televizor sa va explic, vin in cadru institutional. Dumneavoastra puteti sa explicati la televizor".

Eu vad trei probleme din care doua il dor, in mod real, pe Basescu. Pastrarea in sistem a magistratilor care au decizii de pensionare si interimatul la ICCJ pe care CSM vrea sa il faca. Cele doua probleme ii dau lui Basescu ganduri negre, acum in prag de campanie electorala.

Judecatorii cu vechime sunt, in general, impotriva ingerintelor in Justitie atat a executivului cat si a legislativului. Multi, foarte multi dintre ei sunt cei care, in cadrul facultatilor, au creat noii magistrati. Existenta lor in functie la CSM, ICCJ, Curti de Apel si Tribunale inseamna ca manevrele basesciene au mai multe sanse de a pica decat de a se realiza.

Prin eliminarea magistratilor cu vechime si inlocuirea lor cu magistrati tineri, unii facuti la norma pe comanda politica (cum spuneam in armata, "facuti la apelul bocancilor") si mai usor de fraierit, Basescu ar fi avut mai mult camp de actiune in subordonarea Justitiei. Se pare ca Justitia a simtit pericolul si si-a pastrat vechii ostasi pe baricade pana se va rezolva starea grava de pericol in care se afla nu doar Justitia ci insasi starea democratiei in Romania.

Marea durere a betivanului de la Cotroceni este completata de procedura aleasa de CSM de a delega un interimar la conducerea ICCJ ! Presedintele instantei supreme este conducatorul de fapt al Justitiei in Romania. Profesorul Lupascu iese la pensie. Va ramane doar profesor si, nu este exclus va profesa ca avocat. Lupascu este unul dintre adversarii lui Basescu. Iar acum Basescu a venit la CSM pentru a cere ca acesta sa nominalizeze magistratul pe care el, Basescu, sa il numeasca prin decret. Ei bine, aici Basescu este capabil sa reia procedura cu "dosarul profesional" si sa incerce sa oblige CSM sa propuna pe cine vrea muschii lui, o marioneta care sa ii asigure subordonarea Justitie.

Sa revedem textul: "Interimatele pe care sau interimatul pe care vreti sa il stabiliti chiar astazi este la limita legii si nu exista nici o justificare, sa stabilim interimate, decat daca se face un joc politic, o asteptare politica, ar putea exista, sa mai vina cineva si sa spuna, sa dea solutii".

Cine se plange de "limita legii" ? Pai Basescu, el, cel care a devenit, in toti anii de cand este in politica, campionul incalcarii, la limita, a legilor si chiar a Constitutiei. Din cauza unor judecatori constitutionali dedati la perversiuni juridice este inca in functie. Sa ne amintim formularea constitutionalilor nostri: "nu a incalcat grav Constitutia" ! Adica a incalcat-o dar nu grav. Precedent deosebit de periculos care i-a permis lui Basescu sa violeze coana Constitutie cu aprobarea Curtii Constitutionale. Iar juramantul de credinta depus la investitura spune ca "va respecta Constitutia".

Avand in vedere care au fost, de fapt, intentiile marinarului la CSM, trag concluzia ca vorbele lui despre "greva magistratilor" au fost doar pentru a a mai umple din timpul sedintei. Lui ii convine aceasta "greva" pentru ca va putea, astfel, sa se autovictimizeze si sa arate votantilor ci boccistilor cine este noul lui dusman.

Apropo de dusmanii lui Basescu. In 2004 era sistemul ticalosit in frunte cu Nastase. In 2007 erau "cei 322" si Tariceanu. Azi, ei bine, azi si pentru campania prezidentiala, Justitia si magistratii vor fi dusmanii lui. Impotriva acestora trebuie sa se indrepte poporul boccist.

2 comentarii:

nenea gelu spunea...

tonomatele astea ne-au luat de tot mintile si il injuram pe baselu la fiecare colt! in altele, nu stiu, dar la faza cu magistratii are dreptate: au un tupeu de nu se vede si pe ei ii asteapta stiva de dosare pe rol!

Crăciun Florin spunea...

@nenea gelu,

Cred ca nu suntem pe aceeasi baricada !