Azi este marți și este zi de moțiune de cenzură, după cum a anunțat Victor Ponta. Presa speculează, numără voturile, dă cu bobul să vadă dacă mai defectează pedeleii sau unepereii pentru a forma majoritatea necesară trecerii ei și căderii guvernului Ungureanu. Noi, ei bine, noi bârfim. Pe ici, pe colo, pe unde ne semnalăm prezența sau în grupuri de socializare.
Ziua moțiunii are, pentru mine, însemnătate în măsura în care ultimatumul USL va avea influență asupra pedeleilor. La congresele reunite ale USL din 7 aprilie s-a spus, de Crin Antonescu și companionii lui, că ziua moțiunii este ultima zi în care cei care mai doresc la putere din PDL și UNPR pot să vină alături de USL. După ... nu mai este loc pentru ei. Ei bine, rămâne să vedem dacă disoluția PDL continuă sau au ajuns la echilibru.
Mă mai gândesc la faptul că PDL a arătat, în ultimele zile, că mai are susținători loiali. Boc cel incompetent a anunțat că vor lua 25% la locale, în condițiile în care Udrea Nuți cea guralivă i-a anunțat debarcarea dacă PDL pierde alegerile parlamentare. Este clar că Boc își trăiește ultimele zile în calitate de președinte al PDL, dar este la fel de clar că va avea mari probleme de existență dacă nu va avea șansa să fie ales pe undeva, ceva. Primar la Cluj sau parlamentar. Depinde de clujeni, pentru că în alte părți nu prea văd cum să aibă succes.
Unii analiști au spus că defecțiunea lui Frunzăverde a fost scânteia care va duce la destrămarea PDL. Posibil, doar în măsura în care acțiunile de destructurare a opoziției vor continua. Dacă PDL nu va mai fi atacat în teritoriu, va rămâne slăbit, dar nu distrus. Încet, încet, până în toamnă ar putea reveni la o cotă care să îi garanteze supraviețuirea. Ziua de azi are o anume importanță în sensul în care „citim” șansele PDL în viitor. De nu va trece moțiunea, va fi un semnal puternic pentru susținătorii PDL că hemoragia a fost oprită.
Pe de altă parte, asistăm, așa văd eu, la o uzură a liderilor PNL. Crin Antonescu este ținta numărul 1. Este și Ponta o țintă, minoră însă, iar Daniel Constantin nu apare. Ieri, la B1, Cristoiu și țărănistul șef de la București discutând despre blogurile liderilor USL au dat note bune lui Năstase, Ponta, Iliescu și execrabile lui Antonescu. Iar țărănistul șef a formulat la adresa lui Crin niște aprecieri complet denigratoare. I-a făcut zob discursul public, i-a făcut zob mesajul - inconsistent, aburitor, ceva în genul „brânză bună în burduf de câine”.
Antonescu are parte și atacuri din partea alor lui, a colegilor de partid. Din cauza vizibilității preia șocul măsurilor luate de organele de conducere ale partidului în vederea maximizării șanselor la alegerile locale. De fapt, se pare că îi place, a ieșit la „bătaie” în media și vrea să își atragă susținători din zona celor care au resentimente față de liderii locali trecuți pe plan secund. O fi și asta o strategie. Posibil să aibă succes, dacă are la bază o evaluare corectă.
Posibil ca moțiunea de azi să suporte influențe din datele de mai sus. În PDL parlamentarii își fac calcule pentru perioada de după alegerile parlamentare. Se uită la PNL, cei care vor la PNL, și văd autoritate, fermitate, consecvență etc. Se uită la ei în ograda de azi și văd un Boc pe ducă, niște cucoane foarte mediatizate sub pragul de simpatie de 10%, văd că din teritoriu ies la iveală tot felul de nemernicii care au ca autori pe colegii lor, iar Băsescu „joacă” ca un fotbalist de care mingea se lovește ca de perete.
Maghiarii din Parlament nu vor vota, deși vor fi prezenți în sală. PDL nu va vota deși va fi prezent în sală. Așa au anunțat. Votul va fi peste 2 săptămâni. Timp de gândire și acțiune. Timp în care, până la votul moțiunii, Ponta va face demersurile în Camera Deputaților pentru debarcarea Robertei Anastase. Pentru mine, așa, la cald, acțiunea contra Roberta va completa, de va avea un succes cât de mic, lista cu majoritatea opoziției care va da jos guvernul. De nu va fi așa, PDL poate să considere că a trecut greul.
Azi ar fi ziua depunerii moțiunii. Dacă nu este azi, se spune că va fi mâine. Ei bine, după cum vor juca partidele vom avea un guvern Ungureanu întărit sau un guvern care se va ocupa doar de alegeri. Normal, vom asista la un nou circ cu Băsescu în rolul principal care va desemna ca premier ce va dori mușchiul lui. Dacă însă va fi majoritate credibilă, nu este exclus ca în Parlament, opoziția întărită, să impună modificarea legilor care au întărit scaunul prezidențial și trecerea, până în toamnă, la suspendarea nașparliului de la Cotroceni.
Sunt multe de speculat.
De azi, ziua depunerii moțiunii, măsurile administrative ale PNL pe plan local la București vor trece pe planuri secunde. „Foarte” secunde. Românii nu au treabă cu liderii PNL bucureșteni, românii doresc debarcarea lui Băsescu. Ieri, în Piața Universității, instantaneu, românii ieșiți la plimbare au strigat „Jos Băsescu”, „Jandarmeria apără hoția” etc. Chiar dacă motivul a fost un nud cocoțat un timp pe o macara și „preluat” de jandarmi, evenimentul a arătat, clar, care sunt prioritățile românilor.
2 comentarii:
Nimic iesit din comun: In Romania Libertatea e nuda iar Dreptatea umbla cu capul spart, domnule Creaciun! :)
In alta ordine de idei, ma bucur ca trecem la alte subiecte- despre "martiriul" lui Chiliman nu mai citesc nici un cuvant
Eu imi doresc debarcarea haitei portocalii si a borfasului de la Cotroceni, raportul de forte in cadrul USL Bucuresti este cu totul secundar pana la alegerile din 2016 [desi vad ca pe unii (Chiliman - nota bene) ii deranjeaza principiul paritatii- principiu pe baza caruia a fost fundamentata USL!]
Anonim,
Ai punctat bine. Rezultatul final, dorit de noi toți, este important. Restul ... sunt „accidente” de parcurs.
Trimiteți un comentariu