Două sisteme ale statului sunt „belite” de foile corupției ca o ceapă. Acum se dau jos foile uscate.
Justiția își dă tributul. Judecători și grefieri, autori sau complici la acte de corupție, au ajuns și sunt pe cale să ajungă la parchetele competente pentru interogatorii. Li se adaugă, așa cum este normal, unii dintre procurorii „incoruptibili” ai Parchetului General, avocați și polițiști. Imaginea de ansamblu este aceea a unui dezastru „anunțat”. La naiba, de la venirea USL la guvernare, cazurile cu corupții din Justiție s-au înmulțit.
Nu pot să nu speculez o situație care existat până mai ieri. Daniel Morar a fost șeful tuturor procurorilor prin diferite șmecherii administrative. Ba detașat, ba delegat. Cu complicitatea evidentă a CSM care a dat urgent, acolo unde legea impune, avizele necesare pentru perchezițiile investigatorilor la procurorii și judecătorii aflați în colimator. Plus pentru arestările preventive.
Sănătatea este, la rândul ei, belită de corupți. La fel ca în cazul Justiției, corupția din sănătate atât de clamată însă până acum nedovedită temeinic, a așteptat niște ani pentru a fi televizată. La fel ca în cazul Justiției, corupția din sănătate are un impact extraordinar de puternic asupra sufletului simțitor al românilor.
Cât va continua „tăvălugul” anticorupție în Justiție și Sănătate. Se va opri cumva acum, după plecarea lui Morar sau va continua sub conducerea aleșilor lui Ponta pentru a face dovada către onor societate că Ponta a ales bine ?
Își va trage și Băsescu ceva merite din aceste acțiuni ?
Cât va folosi societății aceste acțiuni ? Dacă sunt singulare, va folosi exact ca o frecție la un picior de lemn. Dacă însă se va dovedi că au continuitate, vor fi utile.
Între timp, să nu uităm că Ministerul Sănătății tocmai face o reformă care să împiedice producerea pe viitor a unor astfel de acte și fapte. Să nu uităm că reforma în Justiție începută de Mona Pivniceru ar trebui continuată de viitorul ministru. Ponta ne anunță că va fi un profesionist din cadrul Justiției. De va fi un procuror, teamă îmi este că vom repeta mandatul lui Monica Macovei.
2 comentarii:
Lupta impotriva coruptiei nu trebuie s-a se dea intre USL si PDL ,trebuie s-a se dea lupta in Justitie si Primarie ,acol-o e coruptia foarte mare ,asa se va face dreptate in societate cu adevarat !
Justitiarul de Hunedoara
Anonim,
Lupta împotriva corupției este o decizie politică. Puterea politică ajunsă la puterea administrativă este singura care poate face legile care să arate cum să fie lupta, care poate organiza instituțiile pentru a permite ducerea luptei, care poate destina fondurile necesare pentru reușita acțiunii.
Justiția, nu are treabă cu lupta împotriva corupției decât în interiorul ei, în partea administrativă. Judecătorul judecă doar ce primește spre judecată. Este o imagine falsă că Justiția ar avea treabă cu lupta împotriva corupției. Nici procurorii nu trebuie să „lupte împotriva corupției” decât în interiorul propriului sisitem. Ei însă trebui să afle adevărul în cauzele pe care instrumentează.
Necazul la noi este acela că procurorii au invadat spațiul administrativ și politic acționând în multiple calități: de administratori, de politicieni, de procurori, de judecători etc. Iar acest fenomen a stricat toată societatea.
Trimiteți un comentariu