Azi este vineri. Duminică alegem. Încă nu sunt clare opțiunile de vot. Pentru toți cei care au pretenția că sunt cetățeni ! Accentuez termenul „cetățeni”. Observ că unora le este rușine de acest termen care definește toate persoanele care aparțin statului român. Nu am treabă cu ei. Îi voi trata cu indiferență.
Pentru că sunt, de felul meu, un individ mai tipicar, voi face unele observații legate de acest termen-noțiune.
DEX ne spune : „CETĂȚEÁN, -Ă, cetățeni, -e, s. m. și f. Persoană aparținând unui stat, care se bucură de drepturi civile și politice și care are anumite obligații față de acel stat”.
Avem de ales între două sisteme politice de administrare a țării. Un sistem cunoscut, frate bun cu cel comunist din care am ieșit în 1989, sistemul socialist român promovat de PSD și candidatul Victor Ponta și un sistem mai puțin cunoscut (de aceea mai greu de înțeles), un sistem al valorilor statelor din vestul Europei, așa-numitul sistem al democrației europene promovat de ACL și candidatul Klaus Iohannis. Este practicat și de socialiștii europeni, însă nu este agreat de socialiștii români.
Atrag atenția asupra faptului că am avut guvernări sub conducerea lui Traian Băsescu care nu au fost democratice ! Nu au diferit cu nimic de sistemul socialist român promovat de PSD azi. Au fost unele nuanțe care însă nu au rămas, nu s-au definit în forme de administrare guvernamentală. Imediat ce PSD a preluat puterea, au fost „personalizate” de Victor Ponta astfel că prin Victor Ponta și PSD (plus aliații), vom avea o continuare a „sistemului băsescian”.
Ca cetățeni avem drepturi. Să fim beneficiarii unui sistem de ordine publică asigurat de poliție, jandarmerie, procuratură și în final de instanțele de judecată. Să fim beneficiarii unui sistem de apărare și securitate națională. Să fim beneficiarii unui sistem de educație (gratuită sau plătită). Să fin beneficiarii unui sistem de sănătate (gratuit sau plătit). Să fim beneficiarii sistemelor de transport - rutiere, feroviare, navale, aeriene, informatice, monetare etc. Ca să beneficiem de aceste drepturi avem obligația de a alege cum vor fi ele administrate. De aceea sunt alegeri locale, parlamentare și prezidențiale.
Refuzul de a participa la vot, anularea votului sau vicierea votului sunt acțiuni anti-cetățenești. Indiferent de motivul acțiunii. Indiferent de așa-zisele valori promovate de unii sau de alții. Sunt acțiuni anti-sociale. Ostile celor care doresc să își îndeplinească cinstit obligațiile cetățenești. Din moment ce beneficiezi de facilitățile statului de care aparții ai și obligația de a te exprima cu privire la viața acelui stat, la guvernarea acelui stat, la stabilirea formei de guvernare care urmează a fi practicată o perioadă destul de lungă de timp. Toate acestea în funcție de realitatea exercițiului electoral. Iar realitatea este că avem în față doi candidați. Unul care păstrează sistemul de dinainte de 1989 cu unele mici ajustări băsesciene și unul care ne propune un model deja experimentat și care a dat rezultate la nivelul unei importante comunități locale, sistemul democratic.
Ca să fiu sincer, sunt deranjat de „bruiajul” făcut de cei care se declară, chipurile, monarhiști și își anulează voturile punând mesaje monarhiste pe buletinele de vot. Practic, aceștia îl susțin pe candidatul comuniștilor care au înlăturat monarhia în secolul trecut ! În loc să sprijine ajungerea țării la democrația occidentală (ca să am un reper, nu de alta) ei lucrează pentru păstrarea sistemului socialist ! Nu este exclus ca voturile lor să fie cele care vor înclina balanța către socialism. Culmea este că toți au pretenții că sunt „de dreapta”.
O altă categorie care mă deranjează este a „criniștilor”. Unii dintre ei sunt și „monarhiști”. Și aceștia au același comportament. Lucrează în „beneficiul” socialiștilor.
Văd că țărăniștii sunt îndemnați să își anuleze voturile. Indiferent pentru cine votează ! Cine va beneficia de voturile nule ?!
Așa-zisa dreaptă a lui Băsescu a trecut de partea lui Ponta. Elena Udrea îndeamnă la vot împotriva lui Ponta nu împotriva sistemului de guvernare socialist. Era să spun o zicere dar mă abțin.
Se manifestă cu putere anti-Iohanniștii „liberali”. Halal de ei. La fel ca susținătorii lui Băsescu se cramponează de persoane nu de sistemele puse în discuție. Aduc în discuție numele devenite notorii pe timpul guvernărilor Boc. Foarte bine. Uită însă numele, notorii la timpul lor, din guvernarea Năstase sau chiar din guvernarea Ponta (contemporană !). Vorbesc de Roberta Anastase însă îi uită pe Zgonea și pe Tăriceanu. Vorbesc despre Funeriu și o uită pe Andronescu, vorbesc de Blaga și îl uită pe Stroe, Gabriel Oprea, Ioan Rus etc. Dacă simplific, fără să greșesc, îi pot numi „pontiști”. Campania lor, virulentă de cele mai multe ori, a dus la pierderea de către PNL a unor susținători. În favoarea cui ? Evident că în favoarea lui Victor Ponta și a sistemului socialist de guvernare.
Dacă va fi să iasă Ponta Președinte al României știu cui am a mulțumi. I-am înșirat mai sus, la general.
Ar fi bine ca cei care votează să știe că nu alegem doar oameni, alegem și sistemele care stau în spatele lor. Cârcotașilor le spun direct: cei din PDL care au ales să facă parte din PNL le acord credit că susțin sistemul democratic. Cei care au plecat din PNL au ales sistemul socialist.
3 comentarii:
"Refuzul de a participa la vot, anularea votului sau vicierea votului sunt acțiuni anti-cetățenești."
Actiune anticetateneasca mi se pare tocmai acea actiune de a mi se baga pe gat un sistem vicios sub masca "alegerii". De fapt asta avem acum, asa cum am avut si in 2000. Doua expresii ale imoralitatii politice profunde, doua bilete castigatoare spre mizerie, fiecare dintre ele luate in parte. Inacceptabil pentru mine TOCMAI PENTRU CA SUNT CETATEAN si de aceea si spun ca nu pot sa inghit asa ceva. Institutia democratiei mi se pare ca include "abtinerea". Intrebarea completa la un vot este" "Se abtine cineva?, Cine este pentru?, Cine este impotriva?" Pentru ca ma consider cetatean n-am lipsit niciodata de la vot oricat de scarbit am fost. Acum sunt cel mai scarbit. Scarbit la superlativ daca se poate spune asa. Nu am ce sa aleg asa ca ma duc si ANULEZ CU BUNA STIINTA VOTUL. Adica o actiune asumata. Ma abtin, si arat ca ma abtin. Nu pot sa aleg niciunul dintre doua sisteme ticalosite. Ambele, amandoua, separat si impreuna ...
Rămânem cu păreri diferite.
Diferenta e ca parerea mea e constanta. Nu eu am sustinut ca alianta cu PSD in USL e in regula ci dn contra. Nu eu sunt cel care m-am razgandit in ce priveste sleahta Ungurenilor (si Traian si Mihai) ci dimpotriva, ii detest si acum ca pe niste taratoare ce sunt. Nu eu am sustinut ca Mircea Diaconu nici nu se va alege si nici nu va conta ci din contra. Nu numai ca s-a ales umilind pe alocuri PNL prin voturile pe care le-a luat dar este si vicepresedinte al comisiei pentru cultura in PE deci isi va face treaba in ciuda predictiilor negative. Nu eu sunt cel care isi ajusteaza principiile politice dupa cum e contextul electoral ci dimpotriva, judec contextul electoral dupa niste principii in care cred. Adica, daca am fost odata de acord cu Tariceanu (http://craciunvflorin.blogspot.ro/2009/10/tariceanu-puncteaza-pe-blog-si-in.html) intr-o problema, nu-mi voi schimba opinia. Pot sa ajung sa-l dezavuez pe Tariceanu pentru alte derapaje dar nu voi accepta niciodata ca daca am constatat ca "Prin stilul politic al cuplului Băsescu-Boc, vreţi să duceţi România spre un regim autoritar, cu accente dictatoriale" eu sa ma intovarasesc tocmai cu aia. De aceea cred ca avem pareri diferite. Pe termen mediu si lung eu am insa dreptate. Din pacate.
Trimiteți un comentariu