Trece timpul și apar informațiile despre vot. Aproape 1(un) milion de votanți pe liste suplimentare ! Imens. În sate și comune din zona de „influență” a PSD ! Sate în care votanții flotanți sunt mai mulți ca votanții rezidenți ! Aiuritor !
Încet-încet se manifestă susținerile liderilor politici precum și ale candidaților perdanți. A aventurierilor. Vom vedea dacă îndemnurile lor vor determina votanții lor din primul tur să aleagă pe cel recomandat.
Dacă lucrăm cu date brute, imaginea poate fi aceasta:
La Victor Ponta, care a obţinut voturile a 3.836.093 dintre alegători ar urma să se adauge:
- 508.572 voturi de la Tăriceanu;
- 382.526 voturi de la Dan Diaconescu;
- 349.416 voturi de la Corneliu Vadim Tudor;
- 104.131 voturi de la Teodor Meleșcanu;
- x voturi de la alegătorii lui Kelemen Hunor (cei care nu au greață de Vadim !);
- x voturi de la Elena Udrea (deja, apropiați ai acesteia din PMP au trecut și se pare că trec la UNPR ?!);
- x voturi de la alții
Klaus Iohannis a fost votat de 2.881.406 persoane care au mers la urne la care ar urma să se adauge:
- 421.648 voturi de la Monica Macovei;
- 53.146 voturi de la Szilagyi Zsolt;
- x voturi de la Elena Udrea (care a primit 493.376 voturi);
- x voturi de la alții.
Imaginea de ansamblu este descurajatoare. La prima vedere, Victor Ponta va câștiga detașat, fără prea multe complicații.
Cu o condiție. Ca noi și candidatul nostru să ne limităm la a ne dori victoria.
Dacă însă adăugăm capacitatea de a accepta victoria, curajul de a ne asuma victoria, atunci avem toate șansele să o aducem în curtea noastră.
Trebuie să gândim pozitiv. Să avem curajul să vedem dincolo de așa-numitele „analize specializate” care inundă ecranele Tv (aproape fără excepție ostile lui Klaus Iohannis, inclusiv Realitatea Tv și B1Tv !).
Liderii și candidații care s-au dus către Victor Ponta au ales calea socialismului sau a social-democrației (unii spun socialism - Adrian Năstase prevede că societatea viitorului va fi comunistă -, alții îi spun social-democrație, mai orientați către vest). Victor Ponta a dat suficiente semnale în acest sens: lauda adusă Chinei și PCC pentru modul în care a condus China către „dezvoltare” ! Liderii politici care i s-au alăturat acceptă această orientare. Tăriceanu, Vadim, Dan Diaconescu, Kelemen Hunor, Meleșcanu (care revine cu această ocazie la matcă, el rupându-se din PSD cu o grupare - APR -, cu care s-a dus la PNL, grupare care acum se pare că l-a însoțit la vot). Adaug aici pe Elena Udrea care a avut mesaje pur socialiste în această campanie electorală. Liderii au ales, la votul din 16 noiembrie vom vedea câți dintre alegătorii lor îi vor însoți.
Către Klaus Iohannis au venit Monica Macovei și Szilagyi Zsolt, politicieni de dreapta fără discuție. Aceștia au ales nu calea liberalismului ci calea democrației și a statului de drept pentru că au orientări diferite de liberalism însă aflate pe partea dreaptă a scenei politice.
Nu trebuie să neglijăm influența Bisericii Ortodoxe Române care își încalcă angajamentele și face campanie pentru Victor Ponta ! Preoții ortodocși au devenit agresivi în parohiile lor și sunt, uneori, propagandiști politici socialiști mai eficienți ca pesediștii, uneperiștii și peciștii constituiți în alianță politică de stânga.
Nu îi neglijez pe ceilalți. Au alegători puțini însă și ei sunt foarte importanți, mai ales în turul II. Nu știm cum vor vota însă nu este greșit să gândesc că se vor împărți între cei doi candidați.
Electoratul unor partide a jucat de multe ori contra opțiunii conducerii partidului. PRM a fost aliatul PDL mai ales în teritoriu. La fel, electoratul PP-DD a fost aliatul PDL. Nu este exclus ca o parte dintre ei să nu voteze cu Victor Ponta, chiar dacă liderii lor fac propagandă deșănțată acestuia (după ce l-au porcăit cum le-a venit la gură în campania din primul tur dar și în anii anteriori !).
Un rol deosebit de important îl vor avea, în turul II, candidații. Atât ca persoane fizice (cu bunele și relele ce îi însoțesc) cât mai ales ca persoane publice, ca reprezentanți ai sistemelor care i-a dus în față.
Victor Ponta este văzut din ce în ce mai mult ca un personaj alunecos, mincinos, adept al compromisului fără principii. El reprezintă sistemul construit de PSD de pe timpul lui Ion Iliescu, adus la performanță de Adrian Năstase, trecut cu perversiuni cu tot prin mâna lui Mircea Geoană și continuat acum de Victor Ponta. Justiția scoate la iveală murdăria sistemului patronat de Ion Iliescu. Dosarele penale pentru infracțiunile de corupție, spălare de bani, abuzul de putere în care autorii sunt, în marea lor majoritate, membrii vechi și importanți ai PSD, ne pun în lumină „caracatița” corupției generalizate care este proprie PSD. Este deranjant faptul că această „caracatiță” nu a fost prinsă și executată cu ani în urmă, pentru că infracțiunile - multe dintre ele -, sunt de pe timpul guvernării Năstase !
Klaus Iohannis este văzut ca „omul gospodar”, liderul care construiește, care este capabil să obțină succes în ceea ce face. Nu este nici el scutit de semne de întrebare. PNL, al cărui lider este, are și el „faliții” lui. Persoane condamnate sau cu dosare penale începute. La aceștia se adaugă imaginea nu prea favorabilă a unor lideri ai PDL care au excelat în prostii pe timpul guvernării Băsescu-Boc. Este adevărat că în marea lor majoritate băsiștii s-au dus la PMP, susținând-o pe Elena Udrea însă au rămas și în PDL destule personaje controversate. Cel puțin într-o parte a electoratului există această imagine. Altă parte a electoratului îi aprobă. Păreri diferite, Nu mai spun de imaginea Monicăi Macovei ! Față de Victor Ponta, Klaus Iohannis nu este reprezentantul unui sistem. Ca atare, este o posibilitate reală ca sub mandatul lui Klaus Iohannis să se poată corecta ce a fost construit greșit în anii din urmă de către Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu și să ajungem la o societate cu adevărat democratică. O societate mai apropiată de societățile performante din vestul Europei.
Alegând pe Klaus Iohannis avem o speranță la viitor. Unul mai bun. Alegând pe Victor Ponta, ne întoarcem la partidul stat al lui Adrian Năstase, la corupția generalizată, la statul de „drepți”.
2 comentarii:
Am văzut prin destul de multe părți această fantomă... Dacă nu suntem în stare să ne detașăm de Iliescu la deja 10 ani de când omul ăsta nu mai contează public, nu c'ar mai fi contat nici acum mai bine de 10 ani, că nu patrona el sistemul corupt ci Năstase & co, dacă nu suntem în stare să lăsăm naibii sperietorile din geam, n'o să putem angaja nici un interlocutor la nivel logic.
Fantoma Iliescu este totuși prezentă. Sistemul corupt s-a construit pe vremea când el conducea, de facto, și la Cotroceni și la Victoria (Stolojan, Văcăroiu !). Sistemul a fost construit atunci. Roman s-a rupt de Iliescu pentru că Iliescu se băga peste guvernare. Năstase s-a certat cu Iliescu pentru că Iliescu vroia să intervină în guvernare.
Faptul că pomenesc pe Iliescu nu este greșit. El nu mai dictează, el este doar „garanția” modelului continuat azi de Ponta și ai lui.
Faptul că lângă Ponta au apărut Vadim, Hunor și DD ne întoarce la modelul Iliescu.
Trimiteți un comentariu