sâmbătă, 18 iunie 2016

Nu a durat mult. Mesajele lui Putin au fost auzite ! Germania este deranjată de NATO ?


Ca să fiu sincer, nu mă așteptam la o reacție atât de rapidă din partea „unor” state europene.

Ieri și alaltăieri am văzut reacții la bulgari. Nu vrem flotilă militară în fața apelor noastre, iar cât privește apărarea frontierelor maritime împotriva imigranților, noi, bulgarii, ne putem face treaba singuri, fără sprijinul românilor.

Astăzi, Agerpres îmi spune că Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei s-a răsculat împotriva NATO.

Ceea ce ar trebui să evităm azi este să inflamăm situația cu strigăte războinice și zăngănit de săbii”, a spus ministrul criticând desfășurarea de forțe NATO în apropierea frontierelor Rusiei !

Cine crede că se creează mai multă securitate în alianță cu parade simbolice de tunuri, în apropierea frontierelor în est, se înșeală”, a mai spus el criticând alocarea unor forțe NATO pe teritoriul fiecărui stat baltic și în Polonia.

Știu că Germania este una dintre țările care a avut cel mai mult de suferit din cauza întreruperii relațiilor economice și politice cu Rusia. Mai știu de declarații ale diplomaților germani care recomandă insistent ca sancțiunile să își reducă intesitatea, ca statele europene să ... accepte o stare de fapt (raptul Crimeii !), că prin mai buna colaborare și conlucrare cu Rusia se va salva pacea în Europa și tot felul de astfel de idei.

Toți știm că Germania a dorit o relație specială cu Rusia drept urmare a încercat să își facă propria conductă de gaze conectată la rezervoarele ruse. O conductă care să ajungă doar în Germania.

Are ministrul german vreo treabă cu celelalte state din Europa, din Uniunea Europeană și membre NATO amenințate direct de Rusia ? Se pare că nici în cot nu îi doare pe germani. Relația lor specială cu Rusia le asigura o parte din materia primă cu care se dezvoltau economic în mod accelerat. Nu mai vine materia primă, din relația privilegiată cu Rusia, trebuie căutată în altă parte, alte condiții de obținere, alte cheltuieli bașca dilema privind ce va alege mai târziu: slănina de la ruși sau brânza din altă zona a lumii. Rusia este colea, la capăt de mare, ceilalți pot fi peste ocean.

Dacă această declarație este și poziție oficială a Germaniei, atunci avem o mare problemă. Țara cea mai bogată a UE, cea mai dinamică economic este interesată doar de afacerile ei și nu are treabă cu amărăștenele state din Europa centrală și de est. Ce solidaritate, ce interese comune ? De unde până unde apărare comună ? Împotriva Rusiei se pare că în nici un caz. Astfel, Germania se pare că se alătură altor state, cum ar fi Franța, Italia, Grecia ! Dacă Rusia atacă un stat baltic sau pe toate trei, nu este exclus să vedem cum Germania se face că nu vede.

Oare pentru ce a acceptat Germania extinderea UE ? Doar pentru extinderea și securizarea piețelor acestor state pentru produsele ei ? Un fel de monopol ? Cât privește aderarea lor la NATO, ei, aici este o treabă și mai interesantă. Fiind frontierele NATO cât mai departe de frontierele fizice ale Germaniei, eforturile pentru apărare ale Germaniei pot fi reduse - luptă alții pentru securitatea ei. Situația de astăzi din Europa centrală și de est a obligat Germania la suplimentarea forțelor sale militare cu 10.000 de militari, la achiziția pentru aceștia a mijloacelor de luptă necesare, la care se mai adaugă 4.000 de personal contractual pentru a asigura logistica trupelor. Zăngănitul de săbii NATO din est a forțat Germania să bage bani în apărare, obligă Germania să conștientizeze că are obligații de care a încercat mai mereu să scape.

Nu îmi palce această ieșire a oficialului german. Pur și simplu este ca un scuipat în capul meu, cetățean din estul Europei.

Un comentariu:

Freddye spunea...

Nemtii si bulgarii au dreptate ! Dar...care-i faza domnull Ponta ?
Ca să-ti mai descretesc fruntea chinuită de gânduri...uite ce poate face o bestie liberală cu chip pe om http://m.antena3.ro/actualitate/un-fost-vicepresedinte-al-pnl-bistrita-nasaud-a-agresat-o-femeie-in-public-momentul-a-fost-surprins-362975.html