Se dezbate intens adoptarea codurilor: civil, penal, de procedura civila, de procedura penala. Era nevoie de aducerea in coduri a multelor norme imprastiate aiurea si, mai ales, reasezarea procedurii, penale sau civile, pe fundamente noi.
Cum-necum, dorinta de a iesi in evidenta in istoria romanilor a invins ratiunea. Fiecare ministru care a ajuns la Justitie, fiecare partid care a ajuns la putere a dorit sa ramana in istorie ca "ca facator al codurilor". PSD prin Stanoiu a facut o treaba buna cu ani in urma, dar si aici este de discutat. A venit ADA si a blocat facerea PSD. Monica Macovei a vrut sa isi inscrie numele la reforma legislativa. Nu a iesit mare lucru, mai mult a incurcat decat a descurcat si ne-a lasat cu "codurile ceausiste" inca patru ani, favorabile procurorilor (deveniti agenti guvernamentali - CEDO) insa nefavorabile cetatenilor. Lucratura lui Macovei a fost preluata de Chiuariu care a inceput bine. A fost oprit din considerente politice (PSD+PD-L). A venit Predoiu care si-a dorit si el gloria. Si asa, din modificare in modificare s-a ajuns la varianta guvernamentala a PD-L cu mici influente Ponta (PSD), sever ajustata de comisiile parlamentare. Procedural, Parlamentul trebuie sa respinga propunerea Guvernului, sa emita o lege de abrogare a codurilor in vigoare si o alta prin care sa abroge codurile suspendate ... ca la nebuni. Nimic din toate acestea. Fara jena, Guvernul, la indicatia pretioasa a lui Traian Basescu, isi va retrage proiectele facute praf la comisii, va prelua munca comisiilor parlamentare si o va introduce in Parlament sub forma unor proiecte de lege prin asumarii raspunderii Guvernului. Pai, se poate, sa nu ramana Basescu si Boc in istorie ca facatori de coduri ?
Toata tevatura m-a dus cu gandul la o carte, editata de Humanitas in 1997, de Philippe Malaurie, "Antologia gandirii juridice" in care, este redata una din afirmatiile lui Solon cu referire la activitatea lui legislativa in Atena i.Cr. "Am scris legile cele mai bune pe care le-ar fi putut primi". Solon se considera superior contemporanilor. Si la noi sunt cazuri. Dar sunt sub nivelul lui, cu mult.
Dorinta politicienilor nostri de a fi comparati cu marii eroi ai lumii este fara margini. Nelasand legile sa treaca prin Parlament dupa ce nu le-au supus judecatii populare (pe blog la Alina Gorghiu este o evaluare in materie), actualii guvernanti incearca sa forteze, nedemocratic, scrierea istoriei. Ei uita un lucru elementar: Romania din 2009 nu mai este cea de dinainte de 1989.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.