Nu trece zi fara surprize. Ieri, Viorel Catarama, darnic, ne-a oferit una. Inconfundabilul Catarama a dat apa la moara lui Turcescu si portocaliilor basescieni. Si totusi este un liberal. Nu slobozenia la gura este problema lui ci ideile pe care le promoveaza.
REALITATEA.NET - V. Cataramă: Cred că PNL ar trebui să facă o alianţă cu PSD sau cu PD-L
Eu cred ca ideile lui Catarama ar putea fi aplicate daca liberalii ar renunta la ideologie. Asa cum si Valeriu Stoica a recomandat fostului sau partid. Deocamdata, PD-L are avantajul numarului suporterilor vrajiti de gargara cu pioneze basesciana privind lupta impotriva coruptiei - dovedind pana la urma ca el, Basescu, este de fapt unul dintre corupti -, si "vinovatiile" adversarilor politici stabilite ca urmare a raportarii acestora, in grup, la persoana fizica Basescu, noul Mesia din Balcani.
Daca liberalii vor sa ramana in constiinta romanilor, atunci trebuie sa urmeze cursul firesc al lucrurilor. Nu poti face politica, la nivel inalt, dupa regulile comertului. Aici greseste Catarama. El simplifica totul luand ca model managementul situatiei de criza la o intreprindere oarecare. Din punctul asta de vedere este inferior lui Dinu Patriciu care are viziune. Dar si Dinu o da in gard in privinta functiei publice si a functionarului public.
Nu mai spun de fixul lor cu privire la bugetul de stat. O mare greseala pe care o comit guvernantii nostri se traduce in folosirea bugetului pentru investitii. Politicienii guvernanti concureaza cu investitorii privati care ar putea prelua investitiile in infrastructura sau le faciliteaza altora performanta propriilor investitii pe directii alese functie de interesele grupurilor de interese care le sponsorizeaza campaniile. Folosirea bugetului ca instrument economic cu dedicatie este boala care ne macina in ziua de azi.
Ma deranjeaza faptul ca nu se vorbeste despre inegalitatile flagrante comise prin politica bugetara de PD-L in aceasta guvernare. Se aduna bani de la toti romanii si se folosesc doar pentru unii dintre ei, in special in favoarea celor care au facut dovada ca au votat cu PD-L. Boc a destinat o multime de bani din buget pentru infrastructura Clujului, Elena Udrea a cheltuit serpeste pentru favorizarea anumitor operatori de turism si mediatizarea doar a anumitor zone din tara, Berceanu a dirijat fondurile din transporturi doar acolo unde profitul maxim va avea culoare portocalie, Videanu talhareste acolo unde profitul sustinatorilor portocalii poate fi maxim datorita grijii deosebite a statului (?!) fara a provoca multiplicarea locurilor de munca. Alaturi de talharii pedelisti vin pesedistii cu conceptul socialist al "mentinerii locurilor de munca", o eroare fundamentala in domeniul dezvoltarii economiei. In loc sa se creeze conditiile pentru o mai mare liberalizare a investitiilor private si a pietei de munca pentru favorizarea creerii de plus valoare, pedelistii si pesedistii se complac in blocarea dezvoltarii si salvarea intreprinderilor care nu mai performeaza concomitent cu distrugerea celor care nu se subordoneaza celor doua partide rosii.
Nu ma mira iesirea lui Catarama cu ideile pe care le-a expus. Gandeste ca oricare comerciant care asteapta de la Guvern o "placinta". Restul vorbelor au fost "rautacisme". Se pare ca Turcescu l-a cautat pentru aceste declaratii in intentia, demult declarata, de a lovi in PNL si a favoriza PD-L pentru campania de la toamna.
Emisiunea lui Turcescu cu Catarama a avut o tinta precisa: liberalii care au mai ramas alaturi de Crin si PNL. Descurajarea lor. Plus ca au dorit o stimulare a adversarilor PNL prin afirmatiile absolut gratuite si penibile cu privire la Tariceanu.
Oare cati din cei care au urmarit emisiunea sau au lecturat informatiile despre ea au cazut in plasa lui Turcescu si Catarama ?
Te doare capul. Noroc ca nu prea conteaza parerile lui Catarama. Desi Crin, care la Congres a sarit sa-i multumeasca, ar trebui acum sa ia o pozitie. Eu... astept. :)
RăspundețiȘtergereSi eu. Cred ca stimatul Crin ar cam trebui sa fie mai activ. Fara el este greu.
RăspundețiȘtergereMacar pe blog... :)
RăspundețiȘtergereMacar. Dar stie ?
RăspundețiȘtergereEu cred ca politica liberalilor la varf este urmatoarea.
RăspundețiȘtergereNu doresc ca PNL sa dea un Presedinte in perioada de criza care urmeaza, in conditile in care in servicile secrete si in parchete PSD-ul si PD-L-ul au oameni care cotroleaza structurile teritoriale.
Un Presedinte fara suport parlamentar si fara autoritate asupra parchetelor si a servicilor, nu face decat sa compromita partidul, pentru ca cetatenii asteapta totul de la Presedinte.
In situatia asta retragerea lui Tariceanu in plan secund are logica. Se conserva o solutie cu capital electoral, pentru urmatoarele alegeri.
Are logica si declaratile lui Catrarama despre Crin, ca nu va lua mai mult de 5%, daca asta-i strategia.
Nu are logica critica la adresa lui Tariceanu, decat daca urmareste sa revina in primplan in PNL.
@Deceneu,
RăspundețiȘtergerePolitica liberala la varf nu o cunosc. O banuiesc, la fel ca multi altii. Dar cred ca liberalii vor sa scoata presedintele tarii din mecanismul deciziilor economice. Nu are treaba presedintele cu asa ceva. Doar Basescu a calcat stramb si s-a ajuns la astfel de perceptii.
La fel, nu vad de ce presedintele trebuie sa aiba suport parlamentar. Nu are treaba cu Parlamentul decat in domeniul politicii externe si al apararii. Celelalte domenii preluate abuziv de Basescu sunt de competenta Guvernului. Da, Guvernului ii trebuie suport parlamentar.
Catarama isi da importanta. Nu cred ca isi doreste sa revina la varful PNL. Il costa prea mult. Posibil insa daca renunta la afaceri. Dar are de dus o lupta grea. Iesirile lui din ultimii ani si mai ales pozitionarea lui de acum care seamana a naibii de mult cu dorinta lui Basescu ca PNL sa dispara nu ii va aduce prea multi aliati.
@Cepeca "nu vad de ce presedintele trebuie sa aiba suport parlamentar"
RăspundețiȘtergerePentru ca cetateni nu fac diferenta intre Presednite si guvern, si daca guvernul nu face reforme, Presedintele suporta erodarea electorala.
E adevart ca nu ar trebui sa aiba legatura cu guvernul si cu sustinerea parlamentara, dar in Romania avem parte de "originalitate" in politica.
Pe de alta parte eu cred ca daca Basescu nu este scos din implicarea guvernamentala, criza il va scoate din politica, si pe el si PD-L-ul.
Daca electoratul il scoate din implicarea guvernamentala o sa spuna ca ar fi rezolvat problemele, dar adversarii nu l-au lasat sa-si duca masurile pana la capat.
@Deceneu
RăspundețiȘtergereBasescu poate sa viseze ce vrea si sa spuna ce vrea. Perceptia generala este ca el conduce Guvernul. Nu este constitutional dar el joaca la limita, forteaza.
Daca vrem sa aplicam principiile statului de drept, adica sa avem o reala separare a puterilor in stat, cu consecinta controlului democratic intre ele, atunci trebuie sa ne decidem sa facem dupa cum scrie Constitutia. Fara nici o abatere.
Este vina politicienilor ca exista imaginea in randul unei parti a electoratului ca Presedintele face totul. Lui Basescu i-a convenit, el fiind un lup singuratic care se foloseste de "haita" care ii convine la un moment dat. Geoana il urmeaza, si asta are idei de presedinte jucator. Crin si Duda sunt singurii care vad o altfel de prestatie a Presedintelui, mult mai aproape de prevederile constitutionale.
Sincer, nu ma intereseaza ce spune Basescu. Nici Geoana. Simt ca am in Crin viitorul presedinte asa cum cred eu ca trebuie sa fie sau mai aproape de prevederile constitutionale. De aceea m-am pozitionat in tabara celor care il sustin pe Crin.
@ Florine
RăspundețiȘtergereIntotdeauna exclusivismul in politica a dus la autoizolare si la cosanguinizare..Cine crede ca de-acum inainte ,Romania va fi condusa fara aliante politice transparente ,se inseala pe banii lui,cat priveste alegerile prezidentiale daca as avea garantii ca tata Crin va fi un presedinte apolitic ,obiectiv si echidistant ,eu ,familia si prietenii n-am mai astepta turul 2...Daca.....Dupa cum am mai spus,scopul tuturor aliantelor ar trebui sa fie extinctia politica a lui BASE si Partidul cu Durata Limitata..Cu orice pret,man..
@Freddye draga, parlamentarismul este in natura liberalilor, este creatia liberalilor sau a celor care au fost precursorii partidelor liberale. Crin va fi un Presedinte care va respecta separarea puterilor in stat si va actiona pentru medierea intre ele. Pe langa reprezentarea internationala. Crin este un liberal care isi propune sa se revina la normalitatea constitutionala. Iti recomand pe Crin cu toata convingerea. La parlamentare sau locale poti vota cu cine doresti.
RăspundețiȘtergereAici nu este vorba despre suprematie politica ci de revenirea la normalitate. Basescu si Geoana nu ne pot garanta asa ceva. Daca va ajunge Presedinte, Crin nu va putea schimba reprezentarea partidelor politice in Parlament. Nu este insa exclus ca in Parlament sa se formeze o alta majoritate care sa scoata PD-L si pe Basescu pe usa din spate a istoriei. Ceea ce ne dorin amandoi.
Iti dau drepate in tot ce spui,colega..Din 2004 numai despre normalitate nu s-a putut vorbi in tara asta..Totusi,cum a fost posibil..cum s-a putut ca atatia oameni inteligenti sa se prosterneze in fata lui BASE ,frate ,eu l-am citit din prima ,intr-o viitoare discutie privata am sa-ti spun si de ce [pana atunci gandeste-te asa...ca la o deformatie profesionala ].Acum urmeaza Marea TREZIRE ,din care vad ca s-a trezit si CARTARESCU [vezi"Confesiunile unui invins "din Ev Z]..Sant sigur ca va urma si LIICEANU..Cum a fost posibil ca PNL sa se incurce cu astia si mai ales ,dupa, primele semne ,de ce n-au rupt pisica..?Nu sant membrul niciunui partid politic si nu voi fi vreodata,simpatizant,da ,cu multa placere .Asta ma fereste de multe surprize neplacute vis-a vis de discutiile cu prietenii si cei apropiati[cei dincoace de primul aliniament afectiv] Imi face placere sa constat ca noi doi avem multe puncte comune[bunul simt sa traiasca]si dusmani politici comuni.
RăspundețiȘtergere@Freddye,
RăspundețiȘtergereCand PNL s-a incurcat cu PD, la conducere era Stolojan care reprezenta grupul din jurul lui Valeriu Stoica. Defectiunea din PNL a curatat, in parte, partidul acesta de suporterii Sto&Sto. Timpul a trecut. Ce va fi vom vedea.
Necazul este ca PNL se comporta normal numai la nivel de varf. Nu stim bine cum actioneaza cei din teritoriu. In jud. Vaslui sunt niste primari PNL care si-au manifestat sprijinul fata de Basescu ? Tare ciudat.
Eu cred ca o victorie a lui Crin va duce la cresterea PNL si la reforma dreptei in Romania. Basescu este la limita. Daca pierde, este terminat politic. Este sustinut de PD-L pentru ca fara el PD-L se rupe, dispare.
Nu cred in Liiceanu nici daca face matanii in biserica. Liiceanu este parte a santajului cultural aplicat PNL, eu banui ca este chiar creatorul acestui santaj. Cartarescu este deziluzionat, Patapievici face fite, Tismaneanu "lupta" cu fantomele trecutului, Plesu sta retras. Totusi, incepand cu niste ani in urma au girat si au indreptat spre Basescu si PD-L o parte a intelectualitatii. I-au inselat. Din nefericire, multi dintre cei inselati au ramas si vor ramane alaturi de PD-L si Basescu "de rusine". Dupa cat tam-tam au facut prin vecini, pe la servici, printre rude, a se arata azi ca dezamagiti ar fi o pierdere prea mare pentru ei. Cand mandria se lipeste de orgoliu ai cele mai grotesti imagini ale personalitatii unui om.
Sper sa ne intalnim cat de curand. Dai de stire !