joi, 24 septembrie 2009

Sociologii nu sunt de acord cu politizarea Raportului Comisiei Prezidentiale !

Multumita lui Codrin Scutaru am luat de la el Pozitia Asociatiei Sociologilor din Romania cu privire la Raportul Comisiei Prezidentiale. Este un document semnal.


Poziţia Asociaţiei Sociologilor din România

fata de

Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România


În calitate de Preşedinte al Asociaţiei Sociologilor din România mă simt dator să iau o atitudine faţă de Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România.

Raportul ridică probleme grave privitoare la relaţia dintre ştiinţă şi politică:


1. prezentarea unui document ştiinţific drept un document politic şi

2. momentul lansării publice a raportului.

Produsele cercetării ştiinţifice au un statut bine precizat: ele prezintă puncte de vedere al unei persoane sau al unui grup. Nu există puncte de vedere ale întregii comunităţi ştiinţifice: sunt deschise dialogului, criticii şi revizuirii. În ştiinţă nu există „asumarea” unui document de către întreaga comunitatea. Şi el nu este în niciun fel obligatoriu pentru societate. Documentul politic este un produs al unui organism politic şi are o altă logică: este o opţiune politică care stă la baza unei acţiuni politice. Un document ştiinţific poate sta la baza unei decizii politice, dar este doar o sursă, neavând vreo forţă de constrângere.

Sociologia riscă să devină un instrument în lupta politică. În momentul actual, cum s-a remarcat în discuţiile publice, discuţia raportului apare totodată ca un instrument în cadrul perioadei de pre-campanie electorală.

Asociaţia sociologilor consideră că sociologia trebuie să-şi menţină statutul de consilier neangajat al întregii comunităţi şi al tuturor actorilor politici. Manipularea sa ca instrument în lupta politică are efecte distructive asupra calităţii activităţii sociologice şi a prestigiul său.

Preşedinte al Asociaţiei Sociologilor din România

Prof. dr. Cătălin Zamfir,

Membru corespondent al Academiei Române

Atitudine corecta. Nefericirea noastra, a celor care traim in acest spatiu de lume, este aceea ca avem in frunte un incult care ia niste analize, cercetari efectuate de niste pupini lihniti dupa sinecuri prezidentiale si incearca sa ni le bage pe gat sub forma deciziilor politice. Avem in toamna ocazia sa scapam de aceasta pacoste si de adunatura care il sprijina.

Multumesc, inca odata, lui Codrin Scutaru pentru informatia pe care ne-o da.

5 comentarii:

  1. Sculati,voi ,INTELECTUALI ai sortii..!!Ati avut nenumarate ocazii sa luati atitudine ,se vede insa treaba ca v-a ajuns cutitul la os..Mai rau de-atat nu se poate ,domnilor.!!

    RăspundețiȘtergere
  2. La o prima rasfoire a respectivului raport, mi se pare incompetenta si iresponsabilitate faptul ca sint "infierati" si amenintati cei care s-au pensionat medical, dupa 20-25 de ani de munca, numai pentru ca locurile unde lucrau au fost, pur si simplu, desfiintate. Puf, au disparut in neant milioane de locuri de munca, iar cei de peste 40-50 de ani au sanse aproape nule sa mai fie vreodata angajati. Pierzind vechime, respect, drepturi de orice fel... S-or fi "descurcat" multi cum au putut in lupta personala cu "sistemul ticalosit", unii or fi cu adevarat bolnavi, dar sa fii atit de "radical" ca sociolog si sa nu recunosti ca si pensionarea asta inainte de vreme este somaj mascat "a la roumaine", chiar mi se pare o magarie pedelista.

    Ca sa nu avem discutii, nu sint in situatia "demascata" de sociologii lu' peste cotrocenist si nu am de gind sa falimentez sistemul de pensii prin pensionare anticipata. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut @Freddye

    Tocmai am citit episoadele cu cautarile lui Eugen. Tu ai o poveste hazlie. Mi-a placut.

    Vezi ca intelectualii au inceput miscarea. O parte a intelectualilor semnificativi semneaza o lista de sustinere a lui Crin Antonescu, formand grupul de sustinere initiat de Emil Constantinescu. Ai dreptate. Nu se mai poate.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lulutza,

    Raportul Comisiei Prezidentiale este o insailare de pareri ale unora si altora. Ca atare, el trebuie sa ramana la nivelul parerilor. Faptul ca Basescu si l-a asumat, inseamna ca individul isi asuma si consecintele luarii sau initierii masurilor Guvernului Boc care pun, in unele domenii, in practica ideile di acest Raport. Inclin sa cred ca Raportul este doar o forma prin care Basescu vrea sa arate ca masurile total aiurea ale Guvernului Boc au baza "stiintifica" !

    Raportul asta, la fel ca alte rapoarte ce vor iesi de la Cotroceni, sunt scuze "stiintifice" pentru masurile politice absolut absurde ale Guvernului ros-portocaliu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda......domnul Zamfir pare frustrat. Cel putin asta denota comentariul dansului. Nu a facut mai nimic pentru sociologie timp de 20 de ani de cand a patronat domeniul autointitulandu-se Zeus al sociologiei iar acum, cand nu a fost primit nici in Academie, nu mai este nici Decan, nici Sef de catedra nu a ajuns, iar la Institut se pare ca va fi pensionat incearca sa atace in mod josnic o Comisie Prezidentiala formata din cei mai buni specialisti in domeniul politicilor sociale. Pentru domnul Zamfir o sa fie bine si la pensie, va avea timp de memorii catre ministere, de proteste, scandaluri de doi bani...la averea dansilor.....sa stea sa scrie carti in limbi de circulatie internationala, sa publice in baze de date recunoscute, sa faca cercetari de teren si nu din birou, sa mearga pe strada printre oameni si apoi sa scrie despre politici sociale.

    RăspundețiȘtergere

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.