Mai mult, eu eram foarte nemultumit de faptul ca Bucurestiul devenise, dupa un lung timp fie fieful PSD (cinci din cinci la primariile de sector, fie al PD-L - Basescu, Videanu, Sectorul 3). Liberalii ... pauza. Cu exceptia Sectorului 1 unde Chiliman convinge si este apreciat. In Sectorul 3, sectorul meu, PD-L are majoritate absoluta. De la primarul afacerist pana la parlamentarii Blaga, Sulfina Barbu si altii. La mine in colegiu a castigat Sulfina, care a pus pe crengutele copacilor etichete de campanie sustinand ca ea este protectoarea mediului. Are femeia asta un talent de a spune altceva decat realitatea incat ma intreb daca nu cumva este un android programat sa spuna si sa sustina tampenii. Contra bunului-simt (ca sa scriu corect gramatical - Sutu). Dar despre bun-simt mai tarziu, pentru ca nu este doar interesant acest subiect, alaturat lui Basescu devine o telenovela cu sfarsit neprevazut.
Ce spun bucurestenii la inceput de octombrie, pana la motiunea de cenzura ? O sa vedem din diagrame (nu le pun pe toate). Este bine totusi sa atrag atentia ca timpul trebuie musai impartit in erele politice actuale: inainte si dupa motiunea de cenzura. Pentru ca momentul motiunii de cenzura poate insemna trecerea radicala de la epoca primitiva in politica romaneasca la epoca moderna. Inseamna sa renuntam la comportamentul brutal, de troglodit, basescian si sa acceptam comportamentul normal, de bun-simt, vizibil in multe alte tari cu traditie si experienta in democratie. Pot face aceaasta afirmatie avand in vedere modul in care principalele valori ale democratiei au fost incalcate de Traian Basescu in cei cinci ani de mandat. Iar daca sunt persoane care nu stiu, atunci le informez ca valorile democratice sunt inseparabile de drepturile si libertatile fundamentale ale omului iar actul care le codifica in Romania poarta numele de Constitutia Romaniei.
Vreau sa fiu de la inceput sincer. Eu cred ca PD-L este mai degraba socialist, este un partid neocomunist. Atat Traian Basescu cat si membrii PD-L au, in comportamentul lor politic, trasaturile neocomunistilor:
- ura, intoleranţa faţă de oponenţi,
- crearea permanentă a imaginii duşmanilor interni şi externi ,
- exterminarea sau izolarea celor care se opun dictaturii,
- lipsa totală de respect pentru drepturile omului,
- lipsa de respect fata de legislaţie, în general.
Trebuie sa recunosc insa ca in randurile PD-L sunt si persoane care au vocatie de stanga neprefacuta, o vocatie de bun-simt, asa cum sunt si persoane care au vocatie liberala si, de ce nu, vocatie de crestin-democrati (conservatori). Plec de la premisa bunului-simt. Dar poate fi si altfel. PD-L este cel mai eterogen partid din Romania. De la monarhisti la vadimistii ultranationalisti, trecand prin toate diviziunile si subdiviziunile orientarilor politice. Liantul lor este Traian Basescu, modelul "conducatorului cu sange in instalatie" fiind ales in detrimentul orientarii doctrinare. Basca, la acestia se adauga indiferentii. Si astia sunt multi. Tare multi. Sunt indiferenti politic insa sunt foarte interesati de cel care detine puterea reala sau are puterea de a influenta traseul canalului prin care se scurg banii din bugetul statului. Chiar daca exista in PD-L atatea curente si orientari personale, conducerea PD-L da totusi orientarea corecta: neocomunism.
Diagrama ne arata un PD-L la 31,21% in Bucuresti. Aproape o treime din bucurestenii care merg la vot isi dau voturile pentru PD-L. De ce ? Pentru ca au, in general, un interes cu privire la putere. Dau exemplul lui Prigoana, Hoara si altii ca ei.
PSD se pastreaza in limitele de pana la 30%. Mi se pare un procent corect fata de PSD. Chiar daca la un moment dat au avut gloria in mana prin cucerirea capitalei cu primarii de sector si consilierii PMB, ei sunt in mod normal aici.
PNL este si el la 30%. Este o veste buna. Bucurestenii incep sa vada ca exista bun simt si au gasit in PNL partidul care le ofera aceasta calitate in politica. Stiu, propagandistii portocalii cu sprijinul lui Robert Turcescu, Iosif Boda, Mircea Mihaiesi, Dan Tapalaga, Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Traian Radu Ungureanu si restul de scriitori deontologi aciuiti pe ici pe colo prin presa romaneasca ar avea alte pareri. Dar nu mai conving. Ei au fost, la un moment dat, si se pare ca vor mai fi, lideri ai unor campanii de lapidare a liberalilor care au avut puterea sa iasa si sa spuna lumii ca in curtea prezidentiala de la Cotroceni s-a ascuns "Alibaba si cei patruzeci de hoti" sau, in limbaj modern, o grupare infractionala cu legaturi mafiote i n lumea afacerilor cu banii bugetului de stat.
Dupa rezultatul politic se cuvine a vedea optiunea bucurestenilor pentru personalitatile care candideaza la presedintie.
Fata de rezultatele sondajelor din tara, aici exista o particularitate. Nici unul din candidatii cu partide in spate nu ajung la procentul partidelor lor.
Traian Basescu: 26,68% iar PD-L: 31,21%. Peste 5% pleaca la Oprescu sau nu mai voteaza ! Dar avem si concluzia curata, de data asta, ca sunt pedisti care nu il mai plac pe Zeus.
Mircea Geoana: 13% iar PSD: 29,17%. Diferenta enorma, de 16,17% se duce tot la Oprescu sau aiurea.
Crin Antonescu: 23,99% iar PNL: 30,45%. Si aici sunt 6% care pleaca sau nu mai vin la Crin.
Sorin Oprescu: 21,31%. Este clar ca in Bucuresti Sorin are publicul lui. Indiferent de formatiunea politica din care fac parte sau pe care o sustin de obicei.
Trendul lui Traian Basescu este in picaj. Iar ultimele evenimente, cele care nu au putut fi prevazute si pe care persoanele intervievate sa le proceseze si sa aiba o pozitie fata de ele pot duce candidatura lui Traian Basescu in Bucuresti undeva la nivelul "piciorului broastei".
Inainte de "era motiunii de cenzura", situatia in turul II nu este favorabila lui Traian Basescu. De loc. Bucurestiul l-a parasit si nu si-l mai doreste.
La o prima strigare, cifrele arata ca Mircea Geoana va castiga in fata lui Traian Basescu. Sunt totusi 7,9% nehotarati care ar putea inclina balanta in favoarea lui Basescu. Dar asta inainte de era motiunii de cenzura. Acum, in era motiunii, cred ca un eventual tur II Basescu-Geoana ii asigura lui Geoana succesul in Bucuresti. Dar plecam de la primul tur unde Geoana are doar 13%. La nivel national insa, Geoana stand mai bine, mult mai bine ca in Bucuresti, nu este exclusa accederea sa in turul II. Concluzia: Basescu pierde la Geoana.
In varianta unui tur II cu Sorin Oprescu, se vede si de pe Marte ca Traian Basescu nu doar pierde, ci si ca scade fata de varianta cu Geoana. Scade, pierde aproape 3% din sustinatori ! Chiar daca ar lua cei 7,8% din nehotarati nu il ajunge pe Sorin Oprescu. Insa Oprescu este pe locul IV la nivel national, asta fiind inainte de era motiunii de cenzura.
In varianta unui tur II cu Crin Antonescu situatia este si mai clara. Lui Traian Basescu i-ar trebui de doua ori numarul nehotaratilor pentru a-l intrece pe Crin. Mai mult, poate nesemnificativ insa avand importanta sa, din numarul celor care nu stiu ce sa raspunda, in general de peste 20% la celelalte variante, la varianta cu Crin scade procentul la 19,7%. Cu aproape un punct procentual. Este un semnal mic, luat ca numar dar important luat ca numar de persoane care au raspuns chestionarului. Si acest 1% se adauga la Crin Antonescu !
Concluzia de final ? Clara. Bucurestiul nu il mai vrea pe Traian Basescu !
Si acum sa mergem la bunul-simt. Si avem ce spune, in plus fata de cele spuse mai sus.
Mai sus este afisul de campanie cu sloganul lui Crin Antonescu. De la inceputul anului, Crin a promovat ca doreste o altfel de politica pe malurile Dambovitei, ca isi doreste readucerea tarii la normalitate, ca vrea sa promoveze bunul-simt in relatiile dintre oameni si sa renuntam la istericele confruntari "politice" care dezonoreaza omul modern, omul evoluat insa atat de usor de manipulat. Ce mai, Crin si-a ales sloganul "Romania bunului simt" pentru a aduna, laolalta toate aceste deziderate si nu numai.
Traian Basescu gaseste insa de cuviinta sa aiba si el o varianta la bun-simt. Este o varianta care imi da fiori pentru ca presupune nu libera atitudine a omului traitor pe aceste melaguri, aduce mai mult cu preceptele ceausiste despre etica si echitate. Basescu vrea sa impuna ceea ce este, de fapt, un comportament natural, social, o atitudine la care se ajunge prin consens si nu prin lege. Cum dracu ar arata o lege care sa prevada "bunul-simt" ? Ei bine, Traian Basescu tocmai ne descrie asa ceva:
"Vreau o Românie în care pensiile şi salariile să fie de bun simţ! Fiecare român trebuie să câstige pentru cât munceşte. Fără pensii speciale, sporuri nejustificate şi salarii indecente pentru categorii privilegiate precum parlamentarii sau magistraţii. Vreau o Românie cu o justitie de bun simţ, în care nimeni să nu fie mai presus de lege. Vreau ca românii să aibă încredere în viitorul copiilor lor când îi trimit la şcoală. Asta nu se poate realiza decât cu un sistem de educaţie de bun simţ, ancorat în realitatea de pe piaţta muncii. Vreau ca românii să fie trataţi decent când se duc la medic, la poliţie sau să îşi plătească taxele. Ne trebuie o administraţie competenţă si eficienţă, nu o armată de birocraţi", postează şeful statului pe site-ul său, explicând tema sintetizată în sloganul "Vreau o Românie de bun simţ!".Intre cele doua mesaje este o mare diferenta desi, la o prima vedere, sunt asemanatoare. In timp ce Crin Antonescu promoveaza "Romania bunului simt", adica o Romanie a valorilor libertatii umane si a convietuirii pasnice, Traian Basescu vrea sa impuna Romaniei niste "valori" prin forta coercitiva a statului. Pentru ca "Vreau ..." de la inceputul sloganului inseamna ca romanii trebuie sa se supuna unei vreri, unui concept individual asupra bunului-simt. Iar aceasta optiune este completata de finalul sloganului basescian, "... de bun simt", care scoate bunul-simt din sfera libertatilor si il duce in sfera legii. Romanii trebuie sa fie de bun-simt altfel vor suporta rigorile aspre ale legii. Iar daca ne uitam la explicatia data de Basescu mai sus nici nu mai trebuie sa ne chinuim sa intelegem. Traian Basescu vrea sa defineasca "bunul simt" prin lege. Iar treaba asta ne aduce din ce in ce mai aproape de comunismul biruitor la orase si sate.
Sa mergem la DEX. Iar dictionarul ne spune ca "simt" inseamna "2. Capacitate a omului de a înţelege, de a judeca, de a aprecia; înclinare, aptitudine pentru ceva. ◊ Simţ moral = facultatea de a deosebi binele de rău. Simţ practic = îndemânare în rezolvarea diferitelor chestiuni". Iar in wikipedia definitia bunului-simt arata ca "Bunul simţ este o construcţie verbală folosită pentru a descrie ceea ce este considerat ca fiind larg acceptat de majoritatea oamenilor. Ideile şi conceptele care sunt considerate de bun simţ sunt acelea care se referă la experienţa şi interacţiunea umană (cum ar fi bunăvoinţa), şi de aceea sunt posibil de intuit".
Este o diferenta ca de la cer la pamant in constructia lui felix Tataru acceptata de Basescu si promovata de acesta cu nesimtire si "bunul-simt" din sloganul de campanie a lui Crin Antonescu.
Nu trebuie sa ne mire ca "filozofii" scosi "pe banda" de scoala romaneasca il vor refuza pe noul promotor al neocomunismului in Romania si vor alege alta varianta pentru viitorul tarii. Posibil ca unii dintre ospatarii, mecanicii auto si tinichigii care implinesc visul basescian despre scoala romaneasca sa il accepte asa cum este si sa creada ca aiurelile politico-filosofice ale marinarului reprezinta suprema ratiune de existenta a lor pe pamant.
Tizule, părerile tale corespund întrutotul părerilor mele. Parcă am fi vorbiţi! Tot ce spui, e perfect adevărat! Logic! Corect!
RăspundețiȘtergereContrastul dintre Antonescu şi Băsescu este evident: primul îşi doreşte o Românie a bunului simţ, celălalt, o Românie a bunului plac. Chiar am făcut o scurtă analiză cu acest subiect pe blogul meu. Oricum, nu e loc de îndoială, ai totală dreptate!
Domnul presedinte e pregatit sa-l voteze pe Crin in turul doi, zic eu :-)
RăspundețiȘtergereMa bucur Florine ca suntem de aceeasi parere.
RăspundețiȘtergere@alexandrumarin,
RăspundețiȘtergereIdeea ta nu este rea. Este posibila, zic eu, daca Basescu nu intra in turul II si se vor confrunta Antonescu cu Geoana sau cu Oprescu. Ma gandesc ca Basescu are varianta de a nu intra in turul II. Mai mult, mai are timp sa se si retraga !