Ce spune Constitutia ? Pentru ce se introduce o motiune de cenzura ?
Din Constitutie, reiese ca o motiune de cenzura se initiaza si se depune pentru:
- retragerea increderii acordata Guvernului (de catre Parlament), cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor ((art. 113 alin. (1)) - pentru orice motiv de incalcare a angajamentelor. Este motiunea la dispozitia opozitiei prin care sa atace Guvernul;
- retragerea increderii acordata Guvernului ca urmare a respingerii unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege ((art. 114 alin. (1)). Este o motiune provocata de atitudinea Guvernului care vrea sa verifice Parlamentul, care vrea o reactie a Parlamentului pentru diferite alte scopuri (cum s-a vazut in aceste luni, Boc dorea sa verifice "fidelitatea" PSD).
La art. 113 alin. (4), se prevede ca in cazul in care motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit art. 114.
Este evident ca motiunea de cenzura initiata pentru a sanctiona situatiile de la art. 114 alin. (1) nu sunt limitate si nici nu acopera motiunea de cenzura care priveste Guvernul in intreaga sa activitate.
Ioan Oltean, vocal si impulsiv, a declarat: "Senatorii si deputaţii care au semnat-o nu mai pot susţine o altă moţiune de cenzură decât în cazul în care guvernul îşi asumă răspunderea pe o nouă lege".
Replica a venit de la Adrian Nastase si Puiu Hasoti, sub aspect comic, insa sub aspect juridic, opozitia "reunita" a motivat ca " interdicţia se aplică pentru două moţiuni de cenzură iniţiate fără ca acestea să fie urmarea angajării răspunderii Guvernului".
Adrian Nastase are o interventie cu umor, umorul fin si sfatos al juristului care este bine documentat asupra problemei:
"Eu propun nu să trimitem moţiunea la comisiile juridice, ci să-l trimitem pe domnul vicepreşedinte Oltean pentru ca să-i mai explice o dată sensul articolelor 113 şi 114 din Constituţie", a spus Năstase.Sunt de acord cu Adrian Nastase.
Năstase a afirmat că articolele din Constituţie referitoare la moţiunile de cenzură arată că semnatarii unei moţiuni pot semna oricâte alte moţiuni de cenzură provocate prin angajarea răspunderii Guvernului. Năstase a arătat că există două regimuri diferite pentru moţiunea de cenzură.
"Unul pentru moţiunea de cenzură care este la dispoziţia opoziţiei pentru a ataca Guvernul şi care, pentru ca acesta să nu fie şicanat, nu poate fi repetat în cursul aceleiaşi sesiuni. Al doilea există la angajarea răspunderii Guvernului când acesta provoacă Parlamentul pentru a verifica dacă are susţinere. Este firesc să existe un răspuns din partea Parlamentului, este o moţiune de cenzură provocată. Dacă avem 20 de asumări, sunt posibile 20 de moţiuni", a explicat Năstase.
Puiu Hasoti, in dragostea lui profunda pentru pedelei are o replica acida:
"Colegului Ioan Oltean i-o fi ieşit acum o săptămână broscoiul din gât, dar acum îi ies porumbei din gură. Dacă Emil Boc, expert în drept constituţional, încalcă Constituţia, nu ne putem aştepta la mai mult din partea domnului Oltean, distins coleg, dar departe de a fi jurist"Intre timp, se pare ca pedeleii au deschis Constitutia, au recitit textele sacre si au dat-o la intors, incercand marea cu degetul. Daca opozitia accepta ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pe legea pensiilor, atunci si ei, PD-L, vor considera motiunea de cenzura ca fiind constitutionala.
Stupida actiune. Constitutia a devenit o hartie de sters la cur daca isi permite un partid politic sa ii dea valoare sau nu functie de cum isi rezolva problemele. Mai trogloditilor, Constitutia are valoare nu ca vreti sau nu voi !
Este evident ca PD-L are o alta interpretare a valorilor democratiei. In fapt, PD-L este disperat sa pice, daca tot pica, pe un proiect de lege si nu ca urmare a constatarii de catre Parlament a incompetentei guvernamentale.
De la Iosif Buble am luat ce a cerut Boc, azi, de la parlamentarii PD-L:
"Vreau pensii, pensii, pensii, pensii, pensii, pensii... asta vreau eu azi. Vreau să faceţi tot ce ştiţi, tot ce puteţi ca angajarea răspunderii Guvernului să fie programată înaintea moţiuni de cenzură."
Este destul de clar jocul PD-L. Au ceva astia cu democratia ? Concluzia: NU !
Vor reusi pedeleii in jocul lor murdar ?
Maestre, ma rog sa treaca aceasta motiune dar analizand la rece evenimentele care au loc zi de zi, inclin sa cred ca ea este sortita esecului. Si oricum ar fi deja tardiv. Tot Vasile Blaga va organiza prezidentialele, prevalandu-se de dreptul constitutional al Guvernului de a mai ramane in functie 45 de zile dupa data la care Parlamentul i-a retras sprijinul.
RăspundețiȘtergereSper sa pice acest guvern numai si numai pentru ca baietii sa intre cu mai mult respect pentru lege in campania electorala.
Si eu am dubii asupra succesului. Din cauza PSD care este impartit.
RăspundețiȘtergereChiar de va organiza Blaga, de la centru, hotaratori sunt presedintii sectiilor de votare si comisiile de la fiecare sectie unde sunt reprezentantii fiecarui partid !
Daca pica Guvernul, atunci Boc va avea mainile legate. Iar asta este foarte important acum.
Daca pica Guvernul, atunci nu este exclus sa creasca sansele contacandidatilor lui Basescu, in special ale lui Crin !