Dragos Paul Aligica puncteaza:
1. Staful de campanie al lui Crin a gresit strategic orientand "atacurile" acestuia pe Basescu si nu pe Geoana, pe considerentul ca pentru a ajunge sa lupti cu numarul 1 trebuie sa treci intai de numarul 2.
2. Efortul candidatului Crin Antonescu a fost focalizat aiurea, astfel ca Basescu a putut sa "comaseze toti adversarii cu Geoana si sa-i puna pe toti, nediferentiat, sub capac, la categoria "si altii"". Atacurile lui Geoana si Antonescu la Basescu a ridicat pe Geoana !
3. Finalul se traduce in reusita lui Basescu de a aduce in turul II pe Geoana.
4. Teoretic, Crin poate recupera in timpul ramas insa putin probabil, practic.
Daca luam si rezultatele ultimului sondaj CCSB, avem confirmarea acestor afirmatii:
Basescu si Geoana s-au intarit iar Antonescu a scazut. Nu ii contrazic. Aici vorbim de "jocul electoral", o altfel de "batalie". Insa am niste indoieli.
Campania este vazuta ca o competitie sportiva. Challenger "X" contra challenger "Y" pentru a juca finala cu campionul "Z". Ca atare, de la bun inceput, unii trebuie sa se considere mai slabi decat ceilalti ?! De ce ?
Cine a stabilit ca Basescu este numarul 1, Geoana este numarul 2, Crin este numarul 3 s.a.m.d. ? Ideea este perversa si probabil ca de aceea Hotnews o promoveaza. Este inca un serviciu facut "iubitului conducator" de la Cotroceni iar aprecierile lui Aligica fata de Antonescu sunt false. Parerea mea.
Aligica si Turambar (prin raportare la Aligica), uita faptul ca nu suntem in fata doar a unei campanii "sportive". Suntem in fata unor alegeri sociale. De asemenea, masa la care se refera cei doi este o masa relativa. Cei care au declarat ca merg la vot si si-au exprimat o intentie fata de unul sau altul dintre candidati. Daca ne limitam doar la acestia, se observa cu usurinta ca sunt doar simpatizantii partidelor si nu populatia tarii. Cu o prezenta la vot intre 30 si 40% din populatia tarii, nu putem vorbi de reprezentativitate. Daca insa candidatii, toti sau o parte dintre ei, reusesc sa mobilizeze romanii la vot, atunci cifrele sondajelor pica. Spun acest lucru cu convingere. Geoana si Basescu sunt la limita lor maxima. Datele arata ca Geoana mai are pana primeste voturile de la toti sustinatorii PSD iar Basescu este in limitele PD-L. Dar ceilalti ? Basca faptul ca CCSB are niste date contrazise de datele altor sondaje. Vreau sa fiu clar. Ii consider pe Aligica si Turambar de buna-credinta. Dar am dreptul la alte interpretari decat ale lor.
Eu cred ca pe 22 noiembrie avem de ales intre doua sisteme. Unul "socialist-costructivist" si unul "liberal". Basescu si Geoana sunt exponentii sistemului "socialist-constructivist". Fara nici un dubiu. Guvernul Boc tocmai a validat orientarea socialist-constructivista a PD-L. Faptul ca PD-L este in gasca popularilor europeni nu i-a apropiat de dreapta europeana. Fac parte dar nu sunt ceea ce daclara. Lor li se alatura toti ceilalti candidati. Oprescu, Vadim, Becali ... mai putin Crin Antonescu. Crin este singurul care ofera altceva.
Sinistra coalitie instalata la putere in decembrie 2008 a facut dovada, clara, a pacatului originar: constructivismul. Si PD-L si PSD au vrut sa reorganizeze, prin lege, societatea. In plus, PD-L a reusit, cu ajutorul PSD, sa impuna o legislatie sanctionatorie pentru cei care au. Nu au gandit in sensul de a ajuta si pe ceilalti sa aiba ci au sanctionat pe cei care au, pana la desfiintarea lor. Mai mult, au descurajat libera initiativa prin asa-zisul "forfetar". Au limitat capacitatea micilor intreprinzatori de a prelua idei si oportunitati de afaceri si a le face viabile prin sanctiunea pecuniara. Daca nu esti comerciant, nu poti face o activitate de comert in forma legala. Se pierd oportunitatile. In loc sa aiba o sursa bugetara, habarnistii socialistoizi din pedele si pesede au preferat sa gadile orgoliul ranchiunos a propriilor alegatori omorand "capra vecinului".
Liberalii au un mare atu. Guvernarea Tariceanu. Cele mai putine interventii asupra economiei, intr-un mandat, s-au realizat atunci. Rezultatul a fost explozia economica. Continuand o astfel de politica, se reglau si disfunctiile aratate de analistii si economistii cu limbarita care au aparut pe sticla sau si-au spus parerile in ziare. Unii dintre economisti m-au dezamagit. Daianu este unul dintre ei. Desi declama idei bune, in general, faptul ca a criticat neinterventia statului imi arata ca nu a iesit complet din socialism. Iar Serbanescu ... La fel si altii.
Ce alegem ? Un presedinte care promite ca va guverna sau un presedinte care promite ca va prezidentia ? Eu aleg a doua varianta. Unii vor alege un presedinte care promite sa guverneze. Au de ales intre Basescu, Geoana sau Oprescu. Sunt aici Vadim si Becali. Altii vor alege ca mine.
Despre aceste probleme nu vorbeste Aligica. Nici Turambar.
Strategic alegi un obiectiv final. Tactic ai obiective de etapa. In cazul acestor alegeri, obiectivul final este schimbarea modelului de Presedinte al Romaniei. Tactic, obiectivele de etapa sunt de comunicare cu alegatorii. Sa te cunoasca, sa aprecieze oferta ta, sa iti vina alaturi. "Atacurile" la adresa unora dintre contracandidati nu sunt obiective tactice. Sunt miscari, actiuni ocazionale. Aici greseste Aligica si toti cei care il sustin.
Mai sunt cateva zile. Crin Antonescu s-a complacut in actiuni derizorii. De multe ori. A gresit grav pentru ca a incercat sa faca totul de unul singur. Macar acum trebuie ca liderii liberali sa mearga nu dupa el, ci in paralel cu el in colegiile in care au vizibilitate si sa ii poarte mesajul. Sa cheme lumea la vot. Sa stimuleze pe cei care doresc schimbarea si sa ii incurajeze ca schimbarea este posibila daca fiecare face un lucru simplu: merge la sectia de votare si pune stampila pe Crin Antonescu.
Nu cred ca liberalii au dus o campanie gresita. Cred ca au fost greseli. Greseli care se pot corecta prin mai multa munca acum, pe ultima suta de metri. Eu cred ca exista posibilitatea ca Antonescu sa intre in turul II daca si numai daca mesajul lui va fi purtat de toti cei care il sustin. A face din el un "zeu" este o greseala fundamentala. Este un om si trebuie prezentat ca un om la fel ca ceilalti, cei carora se adreseaza. De fapt, in discursul lui Crin este un mesaj puternic in acest sens insa sustinatorii lui, multi de buna credinta, il distorsioneaza.
Citind si interpretand mesajele presei am ajuns la convingerea ca "vorbele bune" la adresa lui Crin confirma parerea acestuia ca presa nu ii este favorabila ! Si nu ii este.
Puteam vorbi de challengeri doar daca de la inceput ar fi fost confruntari intre candidati. Da, in acest caz aveam posibilitatea sa masuram prestatiile si sa comparam programe. Altfel, ei bine, altfel vorbim vorbe.
Ieri, la Realitatea Tv, Ionita de la SAR a sarit in ajutorul lui Basescu declarand ca sunt depasite si inutile acele confruntari intre contracandidati in fata publicului. Era de acord doar cu confruntarea "primilor clasati". Aiurea. Si Ionita a facut jocul lui Basescu. A pus pe Geoana pe locul 2 pe considerentul procentajului partidului. Dar noi nu alegem partide !
1. Liberali au gresit cand au schimbat pe Tariceanu cu Crin, si au demonstrat ca si la ei in curte sunt "politruci".
RăspundețiȘtergere2. Campania lui Crin a fost si este gresita pentru ca pune in centrul atentie propria persoana, calitatile lui morale si faptul ca e "sarac si cinstit", si fara obligatii, calitati pe care si le promoveaza chiar el.
Se stie ca "lauda de sine nu miroase a bine".
Ar fi trebuit sa insiste mai mult pe ceea ce trebuie sa faca un presedinte pentru tara, sa scoata servicile secrete de sub influenta luptei politice, sa faca propuneri de reforme pentru DNA si parchete astfel, incat dosarele sa nu mai zaca in sertare.
Trebuie sa scoata in evidenta ce trebuia sa faca Basescu si nu a facut, in lupta impotriva coruptieie si a "sistemului ticalosit", sa arate ca Basescu a facut pact cu "sistemul".
Nu poti convinge electoratul cu promovare de imagine daca nu ai si masuri concrete si credibile.
Din pacate oferta de masuri e zero.
Staful de campanie dar si conducerea PNL si-a dat masura incompetentei.
Mai ramane sa faca alianta postelectorala si sa intre la guvernare cu PD-L-ul sau cu PSD-ul si au "pus bomboana pe coliva".
Deceneu,
RăspundețiȘtergereSper ca staff-ul de campanie al lui Crin sa corecteze greselile de pana acum. Unele le arati chiar tu.