Sunt variante si variante care au intrat in dezbatere. Pe net, in media, in parcuri, in familii ... mai peste tot. Basca "ajutorul" pe care il ofera Basescu si acolitii din PD-L liberalilor pentru "a cadea" pe partea portocalie a baricadei politice.
Imi exprim parerea tinand cont de ce am auzit, vizionat si citit, ca declaratii publice, pozitia celorlalte formatiuni politice. UDMR a afirmat ca au un protocol cu PNL in vigoare iar unul din principiile acestuia este cel potrivit caruia cele doua partide vor lua hotarari politice majore dupa o consultare prealabila si ajungerea la un consens. Pe partea asta este clar, plus ca proiectul unei guvernari corecte ramane ca obiectiv comun.
PSD, prin Mircea Geoana si nu numai, au comunicat ca alianta politica cu PNL ramane in vigoare din punctul lor de vedere. Asta inseamna ca cele doua partide se pot intalni si pot lua decizii politice la care sa cada de acord. Se pot lamuri inclusiv aspectele privind paritatea intre PSD si PNL+UDMR. Fara o astfel de paritate in reprezentare, aceasta alianta nu are sanse de reusita. Daca insa in PSD se vor manifesta alte optiuni, va trebui reformulata alianta politica. Dar pana la o astfel de situatie mai este. Plecand de la prezumtia de buna credinta iau drept valabila situatia egalitatii intre cele doua forte politice. Negocierile se pot purta doar intre egali !
De aici trag concluzia ca cea mai buna varianta pentru PNL este asigurarea continuitatii pe scena politica. Cele trei partide politice din opozitie au o situatie buna, din punct de vedere strategic si tactic. Ele au decizia la indemana. Ele hotarasc viitorul. Chiar si in varianta in care Traian Basescu va fi confirmat ca viitor Presedinte al Romaniei.
Sustinerea acestei variante are motivatii puternice.
Traian Basescu si-a atins obiectivul. Ca persoana. Ca lider politic inca nu si nici nu il va atinge daca cele trei forte politice din opozitie hotarasc sa ramana impreuna. Mai mult, Traian Basescu si-a epuizat resursele. Necinstea costa. Scump. Este un lux care da o satisfactie de moment insa cere si plata, la un moment dat. Este evident ca Traian Basescu nu are cum sa mai faca rost de resurse pentru eventuale actiuni de forta in viitor. De fapt, Traian Basescu nici nu mai are ce forta. Poate propune niste indivizi pentru functia de premier care vor pica la votul Parlamentului. Daca merge catre alegerile anticipate, va provoca pierderi majore PD-L care va ajunge in spatele PNL in Parlament. Foarte posibil, mai ales ca PD-L are, la randu-i, pusculita goala si o groaza de datorii.
PD-L nu are proiect de Guvernare. Nu are majoritate in Parlament, nu are aliati politici si orice va declara trebuie luat cu titlu de inventar. Stiu ca se vantura ideea, de catre unii ziaristi, analisti si politicieni, cumpararii de catre PD-L a unor parlamentari PNL, PSD si UDMR. Da, este posibil dar putin probabil, avand in vedere faptul ca nu mai are resurse. PD-L poate promite dar nu poate face. Friptura nu mai este la PD-L ci dincolo, la opozitia parlamentara.
Dupa euforia victoriei, PD-L va primi somatii de executie a datoriilor acumulate. De aceea vantura ei, in disperare, invitatii catre PNL si UDMR pentru a forma un Guvern. Fara Guvern, PD-L nu are de unde plati datoriile acumulate. Si are enorm de multe datorii. Sustinatorii PD-L constata ca au pariat "pe un cal mort".
PD-L si-a epuizat ideile si resursele. A avut un singur obiectiv, l-a "castigat" insa nu il poate valorifica. Adica, mai pe romaneste, a castigat degeaba. Nu are viitor. Traian Basescu nu mai are valoare politica. S-a devalorizat. Procentul imens al alegatorilor anti-Basescu confirma acest lucru. Strategic, initiativa este la opozitie. Tactic, apararea lui Basescu si a PD-L este doar in aparenta buna, in realitate este deosebit de slaba. De aceea, continuarea proiectului PNL-PSD-UDMR are mari sanse de reusita daca cele trei formatiuni politice aleg sa continue.
Ce se poate intampla ? Multe.
In primul rand se poate intampla ca Basescu sa continue actiunile de forta pentru a sparge alianta politica ostila. Va nominaliza premieri care vor pica la vot pentru a ajunge la anticipate si a ostiliza, prin campanie, partidele din alianta parlamentara. Sunt sanse sa aiba succes dar sunt si nesanse. Aceasta varianta va ostiliza populatia impotriva lui si a PD-L. In mod sigur.
Se mai poate intampla ca Basescu sa recunoasca majoritatea parlamentara si sa renunte la PD-L. Este solutia pe care o poate lua daca are minte. Dar are ? Daca adopta o astfel de pozitie poate permite PD-L sa se reformeze in opozitie iar el sa isi duca mandatul pana la capat. Poate si "juca" impotriva Guvernului aliantei cum a facut cu Guvernul Tariceanu.
Isi poate da demisia dupa confirmare si se retrage din viata politica. La fel, pana la declansarea alegerilor parlamentare anticipate poate fi demis. Pentru ca el a jucat suficient de mult impotriva Constitutiei si pentru ca are mintea in colturi va mai face pozne anti-constitutionale. O a doua suspendare nu va mai fi sanctionata de electorat. Va fi validata. Iar in istoricul PD-L se va mai adauga un record politic post-decembrist: demiterea unui Presedinte de tara pentru incompetenta. Mai au in palmares si demiterea Guvernului Boc pentru incompetenta si habarnism.
Daca cele trei formatiuni care formeaza alianta parlamentara raman impreuna si in viitor, "razboiul" anti-Basescu va fi castigat. Eu sunt de acord. Va fi greu. Nu se vor mai face investitii guvernamentale pentru ca va trebui sa fie platite salariile si pensiile, dar vom scapa de nemernic.
Ma bucura faptul ca PNL are pozitia exprimata de Crin Antonescu dupa sedinta BPN. Inteleg ca si PNL ramane in coalitia parlamentara ! Indiferent de speculatiile "binevoitorilor" din presa care o bat langa-balanga cu Tariceanu, Fenechiu si altii care si-au exprimat o parere anterior.
Pun mai jos declaratia de presa a lui Crin Antonescu. Recomand pupinilor portocalii sa isi priveasca chipul in oglinda. Sustiand pe Basescu si refuzand dialogul politic au devenit niste fraieri. Asta este soarta celor care se cred superiori !
Declarație de presă
a președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței BPC,
7 decembrie 2009Bună seara!
Înainte de toate, aș dori să trimit un gând de solidaritate către toți cei care mi-au acordat votul lor în turul întâi, către toți cei care m-au însoțit în susținerea mea din turul doi pentru Mircea Geoană, pentru Proiectul Johannis, pentru formula unei schimbări esențiale în România. Să trimit, de asemenea, gândul meu de solidaritate, de respect și de mulțumire pentru toți cei peste 5 milioane de români care ieri au votat pentru schimbare, au votat pentru ieșirea din multiplele crize în care se află România.
La ora la care vorbim avem un rezultat contestat și contestabil. Din punctul nostru de vedere ne exprimăm încă o dată speranța că autoritățile îndrituite să analizeze contestații, să analizeze validitatea unui rezultat atât de echilibrat, atât de dramatic o vor face.
Le spun tuturor celor care au avut încredere în mine că va trebui să ne comportăm cu calm, cu luciditate, să avem încredere în verdictul autorităților pentru că într-o democrație, chiar atunci când este dramatic, chiar atunci când ești dezamăgit, chiar atunci când știi, dar nu poți poate dovedi, că 30.000 sau 50.000 de voturi sunt duse dintr-o parte în alta și schimbă soarta unei țări pe următorii ani, chiar și atunci trebuie să respecți proceduri și să respecți instituții.
Îmi exprim convingerea, pe de o parte, că instituțiile vor proceda corect și că în momentul în care se va ajunge la validarea unui rezultat care ne va spune cine este președintele României în urma acestor alegeri și, pe de altă parte, îmi exprim speranța că e poate ultimul rând de alegeri la care s-a vorbit din nou și s-a văzut din nou turism electoral, oameni încolonați ziua în amiaza-mare la vot de primari și duși la vot pentru un anumit partid, în care s-a umblat cu sume enorme de bani, în care s-au cumpărat voturi, în care s-au traficat voturi, în care numărul voturilor anulate este dublu față de diferența care decide președintele și soarta României pe următorii ani.
În legătură cu poziţia mea şi a Partidului Naţional Liberal în zilele ce urmează şi în anii ce urmează, îi asigur pe toţi alegătorii mei că am înţeles mesajul lor, îi asigur pe toţi că misiunea principală a mea şi a PNL în perioada următoare este să lucrăm pentru România în spiritul, în ideile şi în principiile pentru care eu şi noi am primit voturi, îi asigur, deşi e un moment greu, şi ştiu că e un moment greu şi pentru ei. Dacă Traian Băsescu va fi validat, din nou, preşedinte al României ştiu că vom trece cu toţii prin momente dificile. Ştiu că acest lucru va fi foarte rău pentru România, aşa cum am spus-o dinainte. Ştiu că va exista pericolul unui preşedinte aşa cum l-am văzut si aseară, îmbătat de euforia abuzului, îmbătat de euforia unui succes confecţionat şi ştim că există pericolul ca un partid care s-a comportat din minoritate ca un partid unic, să o facă şi mai abitir. Dar dincolo de mâhnirea acestui moment, dacă acesta va fi verdictul, îi asigur pe cetăţenii români care au dorit schimbarea, îi asigur pe cei care au avut încredere în mine, că nu avem decât să ne păstrăm valorile, să ne păstrăm principiile, să ne luptăm în continuare pentru ele. Dacă nu am fost destui de această dată, suntem, totuşi, foarte mulţi. Şi pentru aceşti oameni, pentru aspiraţiile lor, pentru valorile lor, voi face politică atâta cât voi continua în România şi îi asigur că nu mă voi abate nici un centimetru, nici eu, nici PNL, atâta vreme cât îl voi conduce, şi îl voi conduce, de la ceea ce înseamnă conduita politică pentru o bună guvernare, pentru o guvernare pluralistă, pentru apărarea valorilor democratice. Dacă Traian Băsescu va obţine un al doilea mandat şi PDL va avea sentimentul şi poate aritmetica unei stăpâniri asupra României, cineva trebuie să apere, încă o dată, valorile democratice, valorile europene în România. Şi vă asigur că PNL şi cu mine vom face.
Vă mulţumesc, o seară bună!
Sper ca este clar. Ma gandesc ca in urmatoarele zile vom simti cum speranta va renaste si vom auzi tic-tac-ul ceasului care bate anuntand iminenta prabusire a sistemului mafiot basescian. Victoria este aproape, chiar daca ne-am chinuit ceva pentru a o obtine.
Da, este de menţinut optimismul pentru zilele viitoare...
RăspundețiȘtergereDa, este mare nevoie de el.
RăspundețiȘtergereTizule,
RăspundețiȘtergereEu am votat în turul II anti-Băsescu. Graţie lui Crin, cred în continuare în puterea demnităţii şi a onestităţii. Cred în consecvenţa şi în verticalitatea lui. Ştiu că există presiuni asupra lui Crin să ducă PNL la guvernare alături de PD. Ar fi dezastruos pentru liberali, care sunt chemaţi, la modul malefic, să scoată castanele din focul aţâţat de portocalii. N-au ce face liberalii numiţi Tăriceanu, Fenechiu, finul lui Fenechiu, etc.? Păi, avem un lider, in adevărat lider al dreptei. Ce facem cu el? Îl sacrificăm pe altarul intereselor mărunte ale unor oportunişti şi ale structurilor din teritoriu ale PNL? Ar fi cea mai mare greşeală! De aceea cred că cel mai bine pentru PNL ar fi să rămână în Opoziţie, colaborând cu PSD, dar fără alte compromisuri cu social-democraţii. Să-i voteze lui Băsescu orice guvern vrea, şi să-i lase pe portocalii să se descurce în dificila perioadă ce va urma, pentru că presimt că 2010 va fi anul de vârf al crizei economice. N-ar fi cinism, n-ar fi nepăsare faţă de soarta ţării. Pentru că ţara, în majoritatea ei, în Băsescu şi hoarda lui a investit încredere. Ce-au investit, aia să culeagă!
Florine,
RăspundețiȘtergereTocmai ce clarifica situatia Crin la Firea. Alianta parlamentara ramane in vigoare si vor incerca sa impuna un Guvern al aliantei ! Fara Basescu, fara PD-L. Basescu a primit mingea in curtea prezidentiala si are putine optiuni. Sa vad cum reactioneaza.
Maine se desfasoara o conferinta nationala a PNL. Sa vedem ce vor vota liberalii. Dupa aceea, toti respecta hotararea. Ca este Tariceanu, ca este Fenechiu, ca este Crin ...
Dupa cum s-a manifestat Crin azi, trag nedejde ca a vorbit in numele majoritatii liberale.