Citesc, ascult, meditez. Partidele politice luptă pentru putere. Între ele. Lupta este dură, în majoritatea cazurilor este murdară. Mai ales când partidele la putere sau lideri politici cu atribuții de demnitate publică se folosesc, abuziv, de puterea de coerciție a statului. Când în scena luptei politice intră lucrătorii din serviciile secrete, procurorii, judecătorii, polițiștii, angajații instituțiilor autonome, judecătorii Curții Constituționale, aleșii Consiliului Superior al Magistraturii, membrii ANI etc. Acum, ca o paranteză, nu avem lege prin care cei dovediți că au făcut jocuri politice să fie excluși din sistemul în care activează. Deși încalcă, toți, o incompatibilitate, li se permite să funcționeze în continuare. Aici, în acest domeniu, sistemul nostru de drept este jalnic. Este mic, diform, hâd, chior, șchiop, autist. Consecința este pe măsură. Sistemul de drept este jalnic, securitatea națională este nesigură, democrația a plecat să își plimbe cățelul și nu mai știe drumul spre casă, se fură în draci - nu doar bani sau valori materiale de orice fel ci și demnități și dreptăți. Drepturile subiective ale persoanelor devin, încet, povești. A fost odată când omul era om și pomul pom.
Puterea în interiorul partidelor este la fel de dură. La fel de murdară. Ba, mai mult, intervin în ea administrativii, lucrătorii serviciilor speciale și magistrații. Cei din urmă intervin pentru a-și proteja viitorul. Politicianul „X” este perceput ca fiind un pericol de va ajunge la putere pentru că are în concepția despre guvernare idei ce pot tulbura sever liniștea și comoditatea puterii și a lucrului în respectivele instituții publice. Se duce naibii tihna vieții de zi cu zi. Așa că, pe dedesupt, se lucrează intens pentru a împiedica ajungerea lui la puterea politică și mai apoi la conducerea statului. Se preferă cei care sunt fie indiferenți la anumite „subtilitățuri” sau nepricepuți care vor apela la „expertiza” celor care au ajuns la conducerea sistemelor și nu au de gând să mai renuțe la ea. Pentru binele lor și al familiilor lor care încet-încet ajung să perceapă sistemul ca fiind o proprietate de familie.
În PNL are loc o luptă pentru putere. De când s-a înființat PNL ca partid. Natural, cei de la putere caută să obțină mai multă putere. Statutul permite așa ceva, chiar dă procedura prin care puterea să fie luată și menținută. Are mijloace la indemâna puterii prin care aceasta să fie apărată. Sancțiunile prevăzute în Statutul PNL au acest scop. Protejarea puterii. De fapt, în toate partidele politice, în toate organizațiile de stat sau private, statutele au rolul de a proteja puterea aleasă sau numită. Cel care nu va aplica prevederile statutare de protejare a puterii nu sunt demni de acea putere. Sunt conducători slabi care se cer, prin moliciune și dezinteres față de putere, înlocuiți.
Mă amuză superficialitatea cu care sunt tratate ieșirile lui Chiliman și Tăriceanu în media. Sunt declarați „dizidenți” însă aceștia nu revendică puterea. Este caraghios. mai bine le-ar spune „cârcotași”. Practic, ei „mormăie” neputincioși către conducerea PNL nemulțumiți că nu sunt parte a puterii. Chiliman nu mai este coordonatorul pe București al PNL, Moisescu nu mai este președintele PNL Sector 1, Tăriceanu vede că nu va mai face parte din organele de putere active ale PNL. Va fi membru în ele prin statutul de fost președinte al partidului însă nu va mai fi pe prima pagină când se va vorbi despre decizii. Ei văd că le apune gloria. Se revoltă. Vorbesc despre vechimea lor în partid însă nu spun că odată cu ei, sau chiar înaintea lor, în partid au intrat alții mai tineri ca ei care azi, după ani și ani de muncă în PNL, ajunși la maturitatea vieții și la maturitate politică își revendică locul în fruntea partidului. În acest caz, liberalii au de ales între seniorii Chiliman și Tăriceanu și mai tinerii lor competitori care, pe bună dreptate, își cer drepturile. Această constatare mă duce cu gândul la faptul că, de fapt, în PNL este o luptă între generații. Generația lui Tăriceanu și Chiliman refuză să lase locul generațiilor mai tinere. Criticile aduse lui Antonescu și cei din jurul acestuia sunt criticile, puerile în esență, aduse generației care îi înlocuiește.
Cei care îi susțin pe Tăriceanu și Chiliman „cântă” la un pian dezacordat. Retrograzi.
Daca dl Chitoiu reprezinta generatia tanara, sincer il prefer pe Tariceanu. Cum am mai zis, cred ca se da un inteles gresit protestelor lui Tariceanu, mai ales cand se afirma ca uite ce democratie este in PNL caci Orban si Chiliman pot sa-l si injure pe Antonescu. Sa ne amintim ca asa ceva a zis si ambasadorul de trista amintire Gitenstein. Si el a zis in esenta acelasi lucru, anume ca in Romania este democratie caci lumea urla in strada, nimeni nu-i asculta dar dat fiind ca nu-i impusca precum in Siria ... Cred ca atunci m-am enervat pentru o astfel de definitie a democratiei. De ce nu m-as enerva si cand o aud, sub o alta forma dar de acelasi inteles, de la dl. Antonescu ??
RăspundețiȘtergereSi pana la urma ce se dezbate de maine la congres? E pe undeva vreo informatie? Ca_comisiile vad ca sunt in moarte clinica, nu se gaseste nimic pe acolo. Nici de pe pagina PNL nu se poate extrage NIMIC. Nu cred ca se face atata tevatura pentru un congres la care sa se intample NIMIC.
RăspundețiȘtergereAdrian,
RăspundețiȘtergereAzi a fost Congresul extraordinar pentru aprobarea modificărilor la statut. Mâine este Congresul ordinar pentru alegerea conducerii PNL.
Tăriceanu a încercat ceva, ce ar fi avut ca urmare o nouă discuție în USL cu privire la candidatura pentru prezidențiale. În care candidatul USL să fie ales abia în primăvara anului viitor. Delegații PNL din sală nu au fost de acord. De fapt, partenerii din USL nu au agreat o asemenea ipoteză. Ei au ales, în congresele lor, pe Crin Antonescu drept candidat. Nu vor să îl schimbe.
Practic, Tăriceanu s-a frăcut de râs. Păcat. Nu cred că a judecat cu mintea lui. A avut un consilier care l-a sfătuit prost.
Eu nu cred ca s-a facut de ras. Caci nu mi s-a parut ca asta cu desemnarea candidatului era cheia de bolta in discursul sau; sa nu deturnam atentia. In interviurile date mai multor televiziuni pe holurile congresului Tariceanu a zis altceva. Ocolim esenta folosind trimiterile la tema asta, aratand cu degetul spre Chiliman asociindu-l cu Basescu cam fortat dupa gandl meu. Problemele de fond sunt ocolite cu astfel de tertipuri si nu serveste nimanui.
RăspundețiȘtergereAdrian,
RăspundețiȘtergereEste părerea ta și o respect. Eu am altă părere.