marți, 19 martie 2013

Ce este important ?

Valorile, în viața societății, au fost răsturnate cu fundu'n sus. De la Justiție avem trei știri „tari”. Judecătoarele de la secția penală arestate pentru acte de corupție, eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase, agresiunea procurorilor asupra judecătorilor (aici nu includ judecătorii corupți ci doar judecătorii hărțuiți pentru că „pun în pericol statutul procurorilor !). Toate aceste știri ne arată că avem o justiție „privată” (cum „cerea” Dinu Patriciu, la un moment dat). O parte a Justiției a fost înregimentată politic la PDL (nu este exclus ca o altă parte să fie „în adormire” la alte formațiuni politice însă nu este încă vizibilă). PDL fiind, pe fond, o organizație privată. O parte a justiției a fost confiscată de judecători, grefieri și procurori cu sprijinul unor avocați în interes propriu. Evident, privat. O altă parte a Justiției a fost confiscată de procurori, în frunte cu Daniel Morar sprijinit de Monica Macovei și Traian Băsescu, în scopul menținerii Justiției sub controlul politic al Președintelui Traian Băsescu, măcar până la terminarea mandatului acestuia iar mai apoi sub controlul politic al „civilului” Traian Băsescu.

CCR se primenește. Doi din viitorii judecători constituționali vor fi impuși de USL - posibil Pivniceru și Dorneanu -, unul va fi nominalizat de Traian Băsescu. Parlamentul își va da votul. Dar dacă Parlamentul va da vot negativ propunerii lui Băsescu ? Nu este exclus, mai ales dacă Băsescu va încerca să impună o caricatură de felul lui Zăgrean sau o paparudă ca Moțoc. Așa ar trebui să facă Parlamentul. Să nu îl lase să mai trimită la CCR o lichea. Calculele arată că Băsescu va avea, cumva, o majoritate prin reprezentantul UDMR care va vota în favoarea expiratului de câte ori expiratul o va cere. Și o va cere pentru că îi este teamă.

Eugen Nicolaescu vrea să pună sistemul de sănătate pe picioarele lui. Face ajustări organizatorice, în limitele legii, va face ajustări la lege, sunt absolut necesare, vrea să asigure independența profesiei medicale și să scoată personalul medical de sub influența nefastă a bunului plac politic. Vrea să ducă actul medical la comunitățile locale (treabă grea, mai ales după dezastrul produs de udemeriștii portocalii pe timpul guvernării catastrofale Băsescu-Boc fără număr).

Suntem supuși unui conflict economic nedeclarat. Agricultura este un obiectiv major al actualei guvernări și nu convine. Nu convine celor favorizați până acum, străinilor care ocupaseră tarabele din piețe și galantarele magazinelor. Marile lanțuri de magazine au impus, încet-încet, numai produse cu marca din altă țară. Produsele din România au început să semene cumplit de mult cu produsele din străinătate. Schilodite cu antibiotice, umflate cu injecții de saramură, hormonizate în exces ... Dezvoltarea produselor autohtone, curate, sănătoase a deranjat. A început războiul. Numai că am și eu o observație. De ce nu își propun producătorii români să satisfacă, cu prioritate, piața românească ? Este bun exportul, dar nu când vecinii îți mor de foame.

Agricultura, Justiția și Sănătatea sunt pe prim plan. Ele sunt urgența națională. Între timp, învățământul, transporturile, ordinea publică, securitatea națională și apărarea își duc traiul cu ce au. Schengen mai poate aștepta. Cămașa este mai aproape de piele decât paltonul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.