luni, 11 martie 2013

„Exodul” pedeleprelor către PNL

S-au încins spiritele. Peste tot. În USL, în PDL, în partidele de buzunar ale lui MRU și Neamțu, în presă (mai ales). PNL pune de un blat cu PDL condus de Blaga prin metoda „iau eu principalii acum și apoi veniți și restul”.

Am pus niște comentarii pe facebook la subiect.

Am de gând să îmi supăr prietenii.

Observ o oarecare „nervozitate” pe scena politică. Și pe „dreapta” dar și pe „stânga”.

Pentru cei de pe „stânga”, „cartoful fierbinte” este „puterea dreptei”. Câtă este ea în realitate ? Pesediștii urmăresc cu mare atenție ce se întâmplă cu PNL și cu cei care se declară de „dreapta” din alte formațiuni politice care se uită, cu jind, spre liberali. Din declarațiile unor pesediști se vede o oarecare îngrijorare. Mai ales când vorbim despre pesediștii din unele zone ale țării. Mai ales acele zone în care PNL începe să devină, politic, majoritar.

PNL este măsurabil, relativ, PDL așișderea, numai că sunt separate. În plus, PDL este în curs de atomizare. PNL acaparează, intens, personalități din opoziție și din societatea civilă. Cumva, are loc „o reformă” la nivel local a structurilor politice, structurile locale ale PNL se îmbogățesc cu noi membri, foștii adversari politici din anul care a trecut, dar și din anii anteriori. Congresul PNL a făcut schimbări majore de structură la nivel central, aparatul administrativ al PNL la nivel central cerând, imperios, mărirea aparatelor administrative ale organizațiilor locale. Iar asta înseamnă mai mulți membri, mai multă disciplină organizatorică, mai multă birocrație. Un liberal, ajuns funcționar public cu putere de decizie, a afirmat în fața unor colegi că PNL nu face politică de cadre. A greșit. Este „încremenit în proiect”. Nu are viziune asupra viitorului. Este posibil ca în viitor să plece, nemulțumit de evoluția PNL din partid „club” în partid „național”. Există un grupușor cu astfel de idei depășite care se plânge la posturile Tv în pauzele emisiunilor în care apar susținătorii Elenei Udrea sau ai Monicăi Macovei.

Din ce în ce mai intens se vorbește și se dezbate ideea fie a unei asocieri a PNL cu PDL, fie absorbția în PNL a unui PDL condus de Vasile Blaga. Puțin probabilă absorbția. Blaga nu ar fi de acord. Nici unii dintre susținătorii lui. Pentru că printre aceștia sunt un Stolojan, probabil un Stoica sau alții care au încercat distrugerea PNL din interior pentru a-l pune „pe tavă” la dispoziția lui Băsescu. Rămâne plauzibilă ideea unei colaborări ulterioare, mai ales după alegerile prezidențiale și după ce Crin Antonescu va ajunge Președintele României. Dacă nu cumva, până atunci, membrii simpli ai PDL nu trec cu „cățel și purcel” la PNL.

Înclin să cred că la orizontul anilor 2016 vor exista mari frământări pe scena politică. Începând cu 2015. Când USL va avea Președinția, Parlamentul și Guvernul. Atunci va exploda ideea unei continuări a guvernării pe modelul USL și după 2016 chiar dacă PNL, PSD și PC vor concura separat la alegerile locale și parlamentare. Atunci decidenții din PDL (indiferent cu cine se vor afla la conducere, chiar Băsescu), FC sau NR vor căuta să formeze o alianță cu PNL pentru a contracara PSD. Pentru ei, ipoteza unei continuări a guvernării PNL+PSD+PC, cu Crin Antonescu la Cotroceni, ar însemna dispariția lor politică.

Sunt de acord că scenariul nu este plăcut. Este însă plauzibil. Pentru că pentru unii politicieni viitorul este o problemă „de viață și de moarte”. Politică. Evident. Cum-necum, PNL va fi cel mai mare partid pe partea dreaptă a scenei politice. A fost ieri, este azi și va fi și mâine”.
 
 
„Ieri am ajuns la concluzia că venirile de la PDL la PNL sunt o problemă pentru PSD. Venirea lui Stănișoară a răsturnat sever raportul de forțe în Mehedinți. Alte veniri cu astfel de consecințe la nivel județean ar putea acutiza relațiile cu PSD. Totuși, trăind într-o democrație, acestea nu pot fi oprite.

Declarația lui Dragnea arată că nu le convine un PNL prea puternic. Un PNL care să poată învi
nge PSD în alegerile viitoare. Văd că PSD începe „să mărturisească” dorința ca dreapta să nu se unifice. Să fie atomizată. PNL, PDL, Forța Civică, PNȚ-CD, Noua Republică și câte or mai fi. Între timp, ei coagulează tot ce se naște pe partea stângă.

"Nu aş fi fericit dacă intrările pedeliştilor în PNL se vor înmulţi. Dacă aceste cazuri se înmulţesc există riscul să avem fisuri în judeţe în cadrul USL. Nu ne permitem să le spunem colegilor noştri pe cine să ia, sau pe cine nu se ia, dar trebuie să fim atenţi. O apropiere a PNL de PDL pune serios sub semnul întrebării funcţionarea USL. Trebuie să ne gândim serios dacă vrem să rupem USL, sau vrem să-l păstrăm. Cred că până la urmă nu vom ajunge acolo. Într-un judeţ unde un lider important PDL a fost ani de zile într-un scandal foarte mare, într-o luptă serioasă şi cu PNL şi cu PSD şi de a doua zi să intre în USL e o problemă şi dacă aceste cazuri se înmulţesc începem să avem probleme în judeţe şi atunci există riscul foarte mare să apară fisuri din judeţe. La Mehedinţi, am vorbit cu d-nul Duicu, care era foarte nervos după ce a intrat dnul Stănişoară, a declarat Liviu Dragnea”
.
 
 Este evident că presa și analiștii care doresc cu disperare destrămarea USL, la fel ca politicienii din categoria „resturi reevaluate la parlamentare” combat furibund trecerea lui Stănișoară la PNL și probabila trecere a unei mari mase de pedelepre la USL. Pentru că este clar faptul că nu toate pedeleprele sunt de dreapta. Unele sunt de stânga. Rău de tot. Mai de stânga decât Ponta, Dragnea și chiar Iliescu.

Crin Antonescu a dat niște explicații. Detaliate. La „Adevărul”, la „Gândul”, în conferințe de presă și pe holurile Parlamentului. Iau de la „Agerpres”: ''Dacă este nevoie, eu sunt gata să port o discuţie în cadrul USL (referitoare la faptul că PNL aprobă venirea în rândurile liberalilor a unor membri PDL care au demisionat din partidul pe care îl reprezentau -n.r.). În orice caz, ceea ce spunea şi domnul Dragnea şi am spus şi eu, nu există niciun fel de dubiu că suntem capabili să nu lăsăm să fie create astfel de fisuri de către oameni care nu fac parte din USL. Pe de altă parte, eu nu am stat să număr câţi oameni din PDL au venit până acum în PNL şi câţi oameni din PDL s-au dus în PSD. S-ar putea să avem rezultate surprinzătoare. Au fost numai două veniri - una s-a întâmplat demult, vorbim de fapt numai de una, aceea a domnului Mihai Stănişoară. A descrie această întâmplare ca pe un exod, în termeni biblici, mi se pare exagerat. Acest singular arată că nu există niciun fel de motiv să punem problema în termeni de exod. Eu am vorbit despre o percepţie legată de un presupus exod, de o venire în masă de la PDL la PNL. Nu este adevărat. Nu există riscul unei asemenea percepţii. Sunt convins că liderii PSD şi noi vom şti să o preîntâmpinăm''.

Încep să cred că „exodul pedeleprelor” este ca apocalipsa. Deocamdată este anunțat însă nimeni nu îi cunoaște amploarea. De el se tem toți. PSD se teme că PNL își va majora, semnificativ, numărul de membri și, pe cale de consecință, va deveni o putere politică mai mare decât au calculat ei. PNL se teme la rândul lui că nu va putea gestiona un astfel de exod, mai ales se tem liderii locali care își văd amenințate pozițiile de către eventualii portocalezi care vor dori să ajungă în PNL. PDL se teme că va rămâne doar cu Băsescu, Udrea, Macovei și panaramele care au trădat PNL la un moment dat și care acum au aflat, de la Antonescu, că nici o ușă liberală nu li se va deschide. Toată lumea se teme. Eu nu am de ce. Este ca la oaste. Numărul de luptători ce se ia în calcul este dat de cei valizi. Așa și aici. Cei capabili să facă politică sunt cei valizi, înscriși deja în partidele politice sau figurând ca simpatizanți ai acestora. Când ai de luptat, apelezi la cei valizi, în cazuri cu totul și cu totul excepționale apelezi la femei, copii și bătrâni sau la invalizii cu grade mai ușoare de invaliditate. Dacă tot se supără unii de pe margine și critică mișcările de personal în politică, le recomand să vină ei și să întărească partidele. Altfel, ar fi bine să tacă.

6 comentarii:

  1. Lasa ca acum o sa-i numim PNLepre.
    Cand veti intelege ca de 23 de ani ne conduce doar un mare partid , care doar poarta alt nume(psd, pdl, pnl)poate vom avea o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonimule,

    Fie și așa. PNLepre ! Culmea este că în PNL nu există garanția că își vor schimba „comportamentul”.

    Ipoteza a doua, că există un singur partid ... este trasă de păr. Exclus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Propaganda dusa de PDL isi da mana cu propaganda PSD impotriva PNL din pacate.
    PSD-ul prin declaratiile domnilor Dragnea, Sarbu, Zgonea&Co. cam intinde coarda. Vor oare sa forteze iesirea PNL de la guvernare?

    RăspundețiȘtergere
  4. Adri,

    Nu. PSD, ca partid, s-a exprimat prin vocea lui Ponta care a arătat că PNL face bine că preia liderii PDL sau de la alte formațiuni politice pentru coagularea dreptei astfel încât în 2016 să concureze la parlamentare doar PSD și PNL.

    Dragnea, Sârbu, Zgonea etc. s-au exprimat în nume personal, din teama că PNL va putea deveni la fel de puternic ca PSD și îi va lua locul de prim-partid politic.

    Problema este mai mult la PNL. Aici sunt mulți cu „nasul sensibil”.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  6. di toate,

    De acord. Te adaug imediat în listă.

    RăspundețiȘtergere

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.