„Dau nota 9, iau un punct pentru că 10 e perfecțiunea și pentru că într-o asemenea coaliție, cu cei doi ani și toate încercările poate fi lipsit de credibilitate să pretinzi că totul a fost perfect în această privință” a spus Crin Antonescu la B1Tv.
După toate frământările din aceste luni din cadrul USL generate de guvernare și de interesele unora și altora, după toate frământările din cadrul USL generate de coabitarea lui Ponta cu Băsescu, după toate achizițiile partidelor din USL din curtea PDL (reevaluări cantitative și calitative care au generat reconfirmări în funcție a unor rapandule portocalii), Crin Antonescu dă nota 9. La B1 Tv acolo unde o apreciere a USL în fața lui Tapalagă și agitații susținători ai postului portocalizat până în fibra optică care asigură transportul informației digitale se traduce ca un cuțit înfipt în piept urmat de o răsucire sadică pentru lărgirea rănii.
Nota 9 este o sinteză, în fapt, a comportamentului alianței. Este o notă mare. Foarte mare. Părerea mea. Nota nouă este rampa spre perfecțiune, către nota 10, ceea ce nu este nici măcar în interiorul unui partid.
Totuși, acest 9 are probabil o explicație, din punctul de vedere al lui Crin Antonescu. Iar eu mă duc către actul de guvernare propriu-zis, în principal și apoi către relația cu Traian Băsescu, în particular. Guvernarea este în limitele permise. O recunoaște franc Crin Antonescu: „Sunt multumit de primele luni de guvernare USL. Depinde la ce ne raportam. Promisiunile din campanie nu se pot evalua acum. Nu s-au rezolvat multe lucruri, insa sunt multumit de guvernare pentru ca stiu ca incepand cu primul-ministru si restul guvernantilor au in vedere rezolvarea problemelor”. Hotnews.
Pe relația cu Traian Băsescu însă, Crin Antonescu se menține ferm pe poziție. Actul coabitării este o aiureală în favoarea suspendatului iar Ponta a comis o eroare. Eroare însă care nu are influență în actul de guvernare. Iar în favoarea actului de guvernare a vorbit favorabil până și suspendatul, cu o zi înainte la Digi24:
„Chiar daca deranjez pe cineva, pot sa spun ca Romania este stabilizata macro si ca veniturile pe primele trei luni s-au facut la nivelul prognozat. Nu inteleg de ce e agitatie pe piata.
Mai mult, semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie, cu 10% mai mult decat in primul trimestru din 2011, exportul e mai mare cu plus 6% in ianuarie, avem o crestere foarte puternica in primele doua luni la exporturile in afara spatiului comunitar, ceea ce arata ca firmele si-au reorientat apetitul de a vinde la export si spre pietele traditionale
Iata ca incep sa apara rezultatele, oamenii de afaceri se indreapta si spre alte zone, ceea ce reduce riscurile legate de productia industriala pe acest an, cand stim ca zona euro ramane pe recesiune
Cresterea nu e spectaculoasa, e la limita, anul trecut 0,7%, cam mare corectia de la 0,2%, nu as vrea sa pun pe seama vreunei presiuni politice, dar nu suntem in recesiune
Marea problema e neutilizarea fondurilor europene
Eu sunt optimist pentru Romania, avem stabilitate politica, pactul - acordul de colaborare institutionala cu guvernul functioneaza, nu avem niciun motiv sa fim ingrijorati
(despre angajamentele din acordul cu FMI) Privatizarile vor fi o problema si arieratele, Guvernul cred ca a luat masurile necesare sa reduca arieratele la autoritatile locale, dar mult mai in detaliu va poate explica premierul. Avem o majoritate larga, se ocupa in detaliu de problematica economica.
Pe informatia de maxima acurate pe care o am e ca tara e in regula, nu avem motive de ingrijorare, pentru ca desi avem o majoritate uriasa nu a scapat haturile in populisme, sa arunce cu banii de la buget; dar avem o situatie inacceptabila la fondurile europene”. Hotnews.
Formularea lui Băsescu „... chiar dacă deranjez pe cineva ...” are rostul ei. Duce în derizoriu campania anti-USL a PDL, Forța Civică, PNȚ-CD, Noua Republică și presa afiliată. La care se adaugă, surpriză, Mișcarea Populară. Trădare ?! Da, de trei ori trădare ! Dar, vorba aia, să știm și noi. Culmea, au aflat și alții că Băsescu trădează !
În diferența de la 9 la 10, în acel 1, stau toate frământările noastre vizavi de USL. De colaborarea, înțelegerea, cooperarea dintre formațiunile politice care compun USL. Stau toate vorbele de obidă, de ocară spuse de o parte către cealaltă, toate nemulțumirile personale și toate sentimentele de trădare resimțite de noi. Mai ales cele generate de discursul lui Ponta potrivit căruia „Jos Băsescu !” este doar un slogan de campanie și nu poate fi un obiectiv politic, la care se alătură voios Tăriceanu. Tăriceanu care s-a trezit vorbind, anunțând necesitatea unui nou program al guvernării care să privească aspectele economice. Având în vedere ce face Varujan Vosganian la Ministerul Economiei și Chițoiu la Finanțe înclin să cred că Tăriceanu este complet paralel cu realitatea. Pentru că miniștrii care lucrează pe partea economică tocmai asta fac. Fac programe economice reale, căutând să rezolve probleme de fond ale economiei românești nu aiureli „investiționale” așa cum le cere Tăriceanu.
În fine, dau credit lui Antonescu. USL este, astăzi, de nota 9. Nu poate ajunge la 10 însă nici nu poate rămâne la această notă. Sper să nu ajungă mai jos de nota 7. Care este o notă bună, o notă care menține USL pe linia de plutire, o notă care permite o despărțire civilizată atunci când va veni momentul.
2 comentarii:
Eu apreciez acest 9 ca fiind o nota data la matematica unuia care nu "stie sa vorbeste" si care ar trebui picat nu numai pentru asta ci si pentru faptul ca la istorie pretinde ca si-a facut temele dar cand sa le arate pretinde ca "si-a uitat caietul acasa" - vezi chestia cu "jos Basescu!". Pana la urma "Jos Basescu!" a devenit la fel de eficient ca "Jos comunismul!" pretins de PNTcd, patid cu care stim bine ce s-a intamplat. La fel cum "revolutia bunului simt" este "decat" un "sa traiti bine!" spus mai pentru profesori si nu pentru marea masa de aspiranti (si mereu multumiti) catre nota 5 cum este populatia Romaniei.
Adrian,
Nota asta m-a mirat și pe mine. Are însă în vedere exclusiv relațiile dintre două formațiuni politice între care apar, vrând-nevrând, disensiuni cu privire la o opțiune sau alta.
Acum, important este ca USL să facă măcar o mare parte din ce a promis. Nu pot cuprinde toate domeniile. Nu am expertiza necesară. Din ce spun alții însă, în unele domenii se merge spre bine. Iar asta este bine. Vorbim totuși de partide politice cu concepții diferite privind guvernarea, nici unul deținător al întregii puteri.
Trimiteți un comentariu