marți, 9 aprilie 2013

Parodia generalilor.

Senatul a aprobat proiectul de lege privind statutul cadrelor militare. Generalii urmează să iasă la pensie mai devreme decât până acum. Doar cei din MApN și MAI. Ceilalți, din celelalte servicii cărora li se aplică statutul cadrelor militare, rămân cu vechea reglementare. Ies la pensie la 60 de ani.

Încă odată s-a făcut voia lui Băsescu, voie care nu a constat în explicația idioată a acestuia când a retrimis legea la Parlament:

"Înţeleg că unii o iau ca fiind o joacă, ca fiind un joc al preşedintelui sau mai ştiu eu ce alte interpretări dau. Eu vreau să vă spun că această lege este plecată pe o iniţiativă legislativă a câtorva parlamentari. A fost respinsă în Camera Deputaţilor şi a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională. Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională - şi sunt responsabil de ceea ce spun - ori un act ce vădeşte o profundă prostie", Agerpres.

Eu înclin să fiu de acord cu cele spuse de grl. Dobrițoiu, om care a fost în sistem, om care știe ce spune când vorbește despre cariera de militar: "Un ministru politic nu poate şti care e nevoia operaţională pentru menţinerea încadrării pe un post. Nu poţi să ţii un general de brigadă până la 60 de ani. Uzura fizică e foarte mare”. 

Pot fi de acord cu ideea că cei care au ajuns la grad de general pe alte criterii decât cele militare, care în perioada copilăriei și tinereții au lucrat în viața civilă și apoi prin pile și relații au primit un grad militar de ofițer „evoluând” în timp până la gradul de general pot „lucra” mai mulți ani pe o funcție de „frecat țiparul” în structurile militare sau polițienești. Dar aceștia nu mai sunt generali, specia militar de carieră. Sunt generali specia „pile și relații”. Pentru aceștia eu unul nu am nici o stimă. Ca fost militar de carieră am detestat și detest și astăzi nebunia apărută de pe timpul comunismului când interesele politice au distrus cariera militară. Atunci au fost impuse locuri la instituțiile militare pentru „muncitori”, persoane alese politic pentru a contracara evoluția absolut necorespunzătoare pentru PCR din armată unde se formase o cultură militară autentică. De pe atunci „politrucii” erau preferați în selectarea cadrelor de conducere - erau la comandă o groază de tâmpiți -, de pe atunci erau avansați în gradul următor cu preferință politrucii, de pe atunci sistemul de pile a fost perfecționat. După 1990, sub „înțelepta conducere” a lui Ion Iliescu, când au ajuns în funcție de demnitate publică tot felul de panarame pe baza pilelor politice, fenomenul s-a amplificat. Șoferii au devenit subofițeri iar în timp, după ce absolveau niște facultăți de mântuială, ofițeri, iar de aici până la a ocupa funcții de conducere nu a mai fost greu. Brancardierii și asistenții sanitari au devenit medici, iar de aici nu a mai fost mult până să ocupe funcțiile de conducere în instituțiile medicale. Culmea a fost atinsă sub Băsescu când pilosul Gabriel Oprea și-a construit cariera militară avansând în grade de general fără să știe nici el cum.

Am ajuns să avem mai mulți generali și colonei decât militari din forțele combatante. Iar în MAI stricăciunile sunt atât de mari încât a dispărut cultura organizațională. Anomaliile arătate de presă, atunci când presa își face treaba, sunt produse de „paranormalii” care au văzut în profesiile active în MAI o sursă de venituri și posibilități de afaceri nu o profesie.

Sincer, îmi doream ca Parlamentul să îi dea cu tifla lui Băsescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.