Când speram și eu că pedeliștilor le-a venit mintea la cap, că și-au reevaluat comportamentul pentru perioada în care au dus țara de râpă, hop apare câte un maimuțoi care vine și ne aduce aminte despre comportamentul abuziv avut în perioada de tristă amintire a guvernărilor Boc.
Știre Agerpres. Ioan Oltean se joacă cu judecățile. Vrea boicotarea referendumului pentru că nu vor rămâne doar 300 de parlamentari, că va rămâne sistemul bicameral ... Nu participarea la referendum și votul negativ ci pur și simplu refuzul de a participa la referendum. Această acțiune urmează a fi susținută de CCR - spune el - care va considera pragul de 30% introdus pentru validarea oricărui referendum ca fiind neconstituțional. De ce ? Nu mai spune. Nu mai spune pentru că în Constituție nu există un prag stabilit. Spune doar că poporul poate fi consultat prin referendum. Ca atare, PDL cere CCR să adauge la Constituție. Pentru că de se va lua o decizie de neconstituționalitate, va trebui să o lege de un articol care a fost încălcat referitor strict la numărul de persoane care ar trebui să iasă la vot pentru a valida un referendum. Iar acel articol nu există. Prin această intervenție, Ioan Oltean ne transmite că ei, cei din PDL (și nu numai) speră că CCR își mai încălca, odată, atribuțiile constituționale pentru a face pe plac lui Traian Băsescu și purtătorilor culorii portocalii. Mai mult, niște ONG despre care încă nu am auzit până acum îndeamnă la boicotul referendumului pentru că din propunerile lor nu au fost acceptate nu știu câte. Ca la balamuc.
Unele manifestări din stradă pentru susținerea ba a lui Neamțu și a lui Noua Republică, ba ai lui MRU cu ai lui din Forța Civică, ba chiar ai lui Traian Băsescu cu a lui Mișcare Populară poartă voioși pancarde care reclamă că „nu pot hotărî 30% în locul a 70%”. Ceva asemănător. Sunt hazlii. Sunt de tot râsul. Ce îi oprește pe cei 70% despre care ei fac vorbire să iasă la vot și să își hotărască soarta ? Nimic. Dacă au grija țării, să iasă la referendum. Dacă nu au treabă de cum merge țara, să stea acasă și să accepte ce vor hotărî cei puțini și conștienți că reprezintă țara.
În plus, Comisia parlamentară pentru revizuirea constituției a primit peste 7000 de propuneri de revizuire. Multe dintre ele sunt de la actuala opoziție. Faptul că sunt respinse la votul comisiei, este altceva. Mai mult, dacă la referendumul pentru aprobarea legii de revizuire populația nu va fi de acord cu unele prevederi se poate exprima prin respingerea legii.
Populisme grețoase marca Traian Băsescu. Constat, fără surprindere, că în PDL au rămas mulți pupincuriști băsescieni care nu au treabă cu România. Am ajuns ca europarlamentari străini să atragă atenție PE că unii parlamentari români practică dezinformarea și minciuna în dauna propriei țări. Iar acei parlamentari sunt cetățeni români. Mare rușine.
Pedeliștii sunt rupți de realitate. Din nefericire, nu sunt singurii.
Cei 70% nu mai sunt sigur 70% pentru ca au vazut cu ce se mananca politica in ultima vreme: tradari, coabitari si soparle strecurate pe sub masa. Cate tepe poate lua un om intr-o perioada atat de scurta? Mare noroc pe natia asta ca extremismul a fost acaparat in ultimele doua decenii de un mascarici precum Vadim ca daca ar fi aparut vreun reprezentant ma charismatic si mai coerent, cu aparenta de sanatate mintala, tare ma tem ca am fi avut parte de alte dezvoltari ale fortelor politice. Sa nu ne miram daca in actuala mocirla morala si totala debandada institutionala ne vom trezi ca apare vreun nou Codreanu sau Horia Sima. In UK vaz ca deja Nigel Farage are in sondaje 25%! Nu ca ar fi el un extremist de dreapta dar mesajul radical anti-sistem pare ca e de succes. Eu am devenit foarte clar anti-sistem si anti politruci mincinosi si unsurosi care vad ca abunda in USL.
RăspundețiȘtergereAdrian,
RăspundețiȘtergereȘi eu știu că cei 70% nu sunt chiar atâți. În plus, sunt băgați la această grămadă cei plecați, mulți, enorm de mulți sunt în localități din țări străine unde nu s-a înființat și nici nu se va înființa o secție de votare. Bașca cei care au plecat, au cetățenia însă nu își doresc să mai aibă de a face cu țara. Și sunt peste 3 mil. de persoane active. Aproape 20% din populația activă a țării, 20% din votanții de pe listele de vot.
Poți fi tu anti-sistem, dacă cei mai mulți nu sunt atunci sistemul va funcționa ca acum. Iar eu văd că sunt propuneri care se acceptă la comisia de revizuire care duc la îmbunătățirea funcționării sistemului. Pentru mine sunt speranțe de mai bine.
Cand "puterea judecatoreasca" va avea si ea vreun control oarecare din partea cetatenilor in general abia atunci ar fi de exprimat sperante. Daca procurorii ar fi ca in America, alesi, poate ca ar fi o tentativa. Altfel vom coabita in permanenta.
RăspundețiȘtergereAdrian,
RăspundețiȘtergereAici ai perfectă dreptate. S-a admis un amendament la comisie prin care statul este obligat la acțiunea în regres asupra procurorului sau judecătorului care a acționat cu neglijență sau rea credință. Însă, una scrie legea și alta face omul.
Chestiile "in regres" sunt evident, toate, post factum. Unii oameni o iau in bot si li se rupe daca dupa nu stiiu cata vreme apare vreun "regres".
RăspundețiȘtergereEu spuneam de un mecanism in care Kovesi sa nu mai fie subiectul unei abject pact intre un ticalos si un nerusinat sub forma unei "coabitari" ci sa fie la latitudinea noastra. As accepta si o formula de vot indirect, prin intermediul unor electori. Astfel incat oameni care ajung sa judece sa fie investiti si cu incredere. Mereu spun ca sistemul justitiei de la noi este de mai mica incredere decat un stabor tiganesc. Pentru ca li se falfaie sub prost inteleasa, torsionata "independenta a justitiei".
Nu este rea ideea ta. Pentru asta însă, se cuvin niște schimbări mai mari. Procurorii să nu mai fie magistrați, să fie agenți guvernamentali cu mandat dat de alegători, după ce obțin o calificare de la ICCJ. De acord. Dar atunci nu am mai avea structuri atât de stufoase de procurori, cabinetul unui procuror ar fi completat cu personal fără calitatea de funcționar public, procurorul de caz ar fi și procurorul de ședință, procurorul de ședință nu ar mai sta la același nivel cu judecătorii ci în sală lângă avocatul apărător etc. Cam multe pentru noi, astăzi. Iar procurorii s-ar opune nu vehement, ci își vor foc în piața publică.
RăspundețiȘtergere