joi, 7 noiembrie 2013

Când gura bate curul. Fondurile europene și sancțiunile financiare

Azi, Cătălin Ivan, europarlamentar PSD și purtător de cuvânt al acestui partid, într-o intervenție tipic „dâmbovițeană”.

Ocazia este dată de prezentarea de către Curtea Europeană de Conturi a raportului privind exercițiul financiar anterior Parlamentului European. Multe state au fost vizate negativ cu privire la folosirea fondurilor europene. Pe bună dreptate, după părerea mea, România a fost vizată pentru multele nereguli în gestionarea acestor fonduri, nereguli care au dus la suspendarea acordării fondurilor acolo unde organizarea și controlul statului au lipsit sau statul a devenit părtaș la jaful din banii europeni. Este adevărat însă că după căderea guvernului Ungureanu, ultimul guvern jefuitor sub control băsescian, situația a început să se îndrepte, este adevărat că absorbția fondurilor europene a încăput pe un făgaș bun, dar este și mai adevărat faptul că noi ar trebui să recunoaștem aceste lucruri, nu doar să acuzăm pe alții pentru existența lor. Cum-necum, noi ar fi trebuit să susținem acele propuneri de sancționare a statelor care își bat joc de fondurile europene, chiar dacă se presupune că și noi suntem în cauză, pentru că doar așa se poate ajunge la mai multă grijă față de banii europeni, bani care vin din buzunarele cetățenilor europeni, nu din cine știe ce „sipete cu comori ascunse”.

Agerpres. Evidențiază „contribuția” tipic dâmbovițeană a pesedistului Ivan. O intervenție în notă de frondă, genul „ba pe'a mătii”, având ca țintă un parlamentar german din PPE care a formulat un principiu al comportamentului UE față de propria „avere”. Să pun intervențiile așa cum sunt date de Agerpres, pentru o mai bună lămurire.

Markus Pieper, eurodeputat german, membru al grupului PPE și raportor pentru descărcarea bugetară a Comisiei Europene pe 2012, a afirmat miercuri că 'rata generală de eroare a crescut pentru al treilea an consecutiv', potrivit site-ului PE.

'Este de evidențiat că problema persistă, în special în Spania, Grecia și Italia. Voi cere CE să își asume o mai mare responsabilitate, inclusiv să impună pierderile financiare statelor care nu sunt capabile să stabilească un sistem eficient de control. În ultimii ani, România, Polonia și Cehia au avut probleme tot mai mari din acest punct de vedere', a declarat Pieper.

În statele membre care au probleme din acest punct de vedere, susține Pieper, CE trebuie să-și asume responsabilitatea pentru certificarea autorităților naționale de audit, conform unui comunicat al grupului PPE pe această temă. Eventual, adaugă el, ar trebui aplicate sancțiuni efective statelor membre care continuă să încalce regulile.

Markus Pieper a solicitat în mod repetat 'un mecanism de corecție financiară, inclusiv o înghețare a fondurilor UE' pentru statele cu rate mari de eroare.

'Trebuie să prevenim ca statele care fac mereu aceleași greșeli să discrediteze întreaga politică de finanțare a UE. CE trebuie să intervină direct aici', afirmă eurodeputatul german
”.

Sincer să fiu, înclin să îi dau dreptate europarlamentarului german. Este inadmisibil pentru cetățeanul european să dea bani pentru integrarea economică a UE și a statelor membre ale UE iar cei care primesc diferite forme de ajutor să contribuie din neglijență sau incompetență la jaful din aceste fonduri. Apoi, omul vorbește explicit despre constatări care se referă la o perioadă trecută, formularea lui fiind „în ultimii ani”, perioadă în care USL nu era la guvernare în România. Când vorbește de sancțiuni, omul se referă la o perioadă viitoare, atunci când se va constata că statele membre continuă să încalce regulile. Dacă este să fiu rău, chiar vreau să fiu, europarlamentarul român nu se deosebește cu nimic de celebra Elena Băsescu cu „editările” ei.

O abordare în ton cu europarlamentarul german din PPE are și europarlamentarul Michael Theurer, din grupul ALDE, președintele Comisiei pentru control bugetar (CONT), citat tot de site-ul PE, a afirmat la rândul său că, „în majoritatea cazurilor, statele membre au avut suficiente informații la dispoziție pentru a detecta și corecta erorile”.

CE trebuie să furnizeze mai multă asistență statelor membre, dar în același timp să fie pusă în situația de a aplica sancțiuni 'financiare' celor care comit erori repetate”, a afirmat Michael Theurer.

Din cele două abordări disting nota de seriozitate și grijă față de banii cetățenilor UE. Intervenția lui Ivan este total aiurea, pe ici pe colo prin părțile esențiale:

Problemele au existat. Raportul ECA este unul corect. În 2012, guvernul USL a preluat o situație dezastruoasă. Sancțiunile din partea CE au existat, fondurile au fost blocate pe mai multe axe, guvernul USL a început dialogul cu Comisia și a rezolvat problemele respective, dovadă că au fost deblocate programele operaționale, dar asta s-a întâmplat spre sfârșitul lui 2012 și la începutul lui 2013. Singura mea mențiune este că domnul europarlamentar nu s-a informat absolut deloc despre situația concretă din România, a preluat doar câteva paragrafe din raportul Curții de Conturi și a considerat că e o oportunitate foarte bună de a se face util politic popularilor europeni atacând guvernul USL”, a declarat Ivan pentru AGERPRES.

Prin urmare, consideră Cătălin Ivan, ceea ce solicită eurodeputatul german din PPE nu se poate întâmpla, întrucât 'problemele respective au fost rezolvate, iar sancțiuni au existat din partea Comisiei la momentul respectiv'.

'Comisia Europeană poate sancționa un stat membru dacă apar nereguli și, dacă neregulile respective sunt cronice, se poate ajunge până la pierderea acelor fonduri', a mai spus eurodeputatul PSD
.

Dacă Ivan nu făcea trimitere la europarlamentarul german, totul era OK. Așa însă, strică toată intervenția și mă pune pe gânduri. Individul este capabil să facă deosebirea dintre un principiu și o situație de fapt ? Din cauza confuziei din tărtăcuța lui se poate înțelege că Ivan consideră că România are toate problemele rezolvate, că ea trebuie exclusă de la aplicarea principiului protecției fondurilor europene ... Grav, chiar foarte grav este, după mine, faptul că individul are un mod de gândire defect. Cătălin Ivan nu se simte membru al comunității europene, nu se simte ca un reprezentant al cetățenilor europeni din România care i-au dat votul să ajungă europarlamentar, el se consideră a fi un reprezentant al PSD în PE ! Prin această abordare, el nu se deosebește cu nimic de europarlamentarii PDL care au transformat PE într-o scenă de confruntări politice interne.

Cred că cei din PSD ar trebui să îl oblige pe acest Ivan să mai citească odată ce este PE și cu ce se ocupă. Poate va înțelege care este rolul lui acolo. Sigur, mai mult ca sigur este faptul că acum, Cătălin Ivan este mult, foarte mult pe lângă. După cum se comportă ar fi trebuit să fie în Parlamentul României, nu la PE. El este unul dintre cei care ne fac de râs în Europa. El, alături de EBA, Macovei, Cristian Preda și alții ca ei care fac o nefericită confuzie între PE și Parlamentul României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.