Mediafax. Iau o parte din expozeul lui Victor Ponta făcut cu ocazia Furmului China - ECE.
Îmi plac aceste declarații. Îmi convin. Reflectă o realitate și sunt un răspuns „îngrijorărilor” exprimate de niște „anonimi”, persoane „importante” de la Bruxelles. Sună ca dracu. Persoane „importante” care însă doresc să rămână „anonime” !
Voi mai adăuga și declarații ale Ramonei Mănescu, ministrul liberal al transporturilor, foarte bun cunoscător al UE și al mecanismelor interne ale uniunii. Declarații care îmi plac pentru că pun punctul pe „i”.
Cele două exemplificări mă ajută pe mine atunci când citesc informații „de spaimă” oferite de diferiți habarniști din mediul românesc născuți sub „semnul” slugii care consideră că a fi slugă proastă este supremul țel al românilor.
Expunere a lui Ponta la Forum, text Mediafax:
„„El a arătat totodată că şi China are nevoie, de asemenea, de o Europă puternică, de un partener puternic pe scena mondială, şi că, cu cât mai puternică este Europa, cu atât va fi mai bine pentru China şi pentru restul lumii.
"Însă, trebuie să spun astăzi, aici, foarte clar: Europa poate fi puternică doar dacă toate ţările din Europa se dezvoltă din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a creşte standardele de trai, infrastructura şi serviciile sociale, iar Europa poate fi puternică doar dacă toate ţările prezente astăzi aici, chiar dacă nu sunt încă membre ale UE, se pot integra în acest program cât mai rapid. UE care include ţările noastre, însă şi alte ţări precum Republica Moldova, Turcia, Ucraina şi, astfel, această regiune poate fi un actor global de care lumea are nevoie".
Premierul a arătat totodată că această regiune a Europei pune atât de mult accent pe relaţiile speciale cu China deoarece majoritatea dintre state sunt "tinere democraţii" şi noi membri ai UE sau ţări în curs de integrare în UE, situaţie care poate fi favorabilă dacă se reuşeşte să fie folosit potenţialul.
Ponta a precizat totodată că ultimele cifre şi previziuni cu privire la România şi la celelalte ţări din regiune sunt pozitive şi încurajatoare, România având cea mai crescută rată de creştere din UE, cu o datorie publică şi un deficit bugetar scăzute.
"Previziunile independente prezentate de regiunea noastră indică că este cea mai dinamică din Europa. Este un lucru extraordinar? Eu cred că nu. Permiteţi-mi să fac o comparaţie: regiunea noastră este precum un student care este plin de energie, care tocmai a terminat facultatea, plin de ambiţie şi muncitor, care tocmai s-a mutat la oraş şi face parte din societate, aşa cum şi-a dorit dintotdeauna, însă el este tânăr şi este slab plătit întrucât salariile mari sunt pentru oamenii cu mai multă experienţă. I-ar plăcea să înveţe mai mult şi sa fie format mai bine, însă cursurile sunt foarte scumpe şi el nu-şi permite să le plătească, nu poate să acceseze tehnologiile performante din acelaşi motiv. Nu are casă şi maşină, iar băncile preferă să acorde credite clienţilor mai vechi, nu unui tânăr cu cotă de risc crescută.
Regulile sunt deja formate şi el trebuie să le respecte fără să pună întrebări, însă aceste reguli ar trebui să ofere oportunităţi egale. El consideră că are aceleaşi obligaţii, însă nu aceleaşi drepturi şi viitorul nu se află în mâinile sale. Cu toţi suntem tineri. Ce ar trebui să facem? Să ne plângem, să ne acceptăm soarta? Nu cred. Nu cred că vom face acest lucru. Trebuie să fim creativi, trebuie să avem încredere în noi înşine, trebuie să avem încredere în potenţialul nostru şi să lucrăm mai mult. Dar, de asemenea, este nevoie să căutăm un partener şi un prieten cu aceeaşi experienţă, cu acelaşi trecut, cu aceeaşi ambiţie şi cu acelaşi interes. Trebuie să lucrăm împreună cu acest partener pentru a găsi oportunităţi, pentru a iniţia proiecte care să ne ducă la succes şi prosperitate””.
Expozeul este și un mesaj pentru celelalte țări participante de a se comporta cu demnitate în interiorul UE, de a nu considera aderarea la UE ca o finalitate a acțiunii politice și statale, este și un mesaj pentru noi, cetățenii români, să înțelegem că de fapt, România nu dorește să fie o „anexă” statală pentru statele care au fondat UE și se află în vârful ierarhiei. Nu ne dorim să le înlocuim, ne dorim să le fim alături, umăr la umăr, ca parteneri egali. De aceea el consideră că relațiile economice, comerciale și culturale cu China pot aduce un plus de valoare fiecărei țări în parte la fel cum și Chinei, care va avea în ECE un partener strategic iar prin ECE un partener complet în UE, așa cum o mare putere economică are nevoie.
În ziarul Cotidianul am găsit afirmații ale ministrului liberal Ramona Mănescu, făcute probabil cu ocazia unui interviu sau la o discuție media, legate de posibilul comportament negativ al altor state ale UE sau al CE ca urmare a parteneriatului cu China pe care l-a încheiat România, cu ocazia Forumului China - ECE.
"Cu siguranță, nu putem vorbi de faptul că Bucureștiul va avea de suferit pentru că a organizat acest forum, un forum economic foarte important, la care au participat state din Europa Centrală și de Est. Este chiar foarte bine pentru România că acest forum s-a organizat la București. Este foarte bine că există această încredere reciprocă între România și China. Este foarte bine pentru noi și în contextul relațiilor României în interiorul Uniunii Europene. Eu spun că și pentru Bruxelles e foarte clar că România este un partener în cadrul Uniunii Europene care a respectat și continuă să respecte valorile europene. Nu există motive ca UE să se îndoiască de corectitudinea României, că nu își va respecta condițiile asumate de bună voie când a devenit membru al UE, condiții de calitate, de mediu, impuse la nivelul Uniunii Europene. Există în prezent relații bilaterale foarte bune între China și state ale Uniunii Europene și nu se supără nimeni. La fel se va întâmpla și cu România. Sigur că există acest cadru european pe care trebuie să îl respectăm, și nu pentru că ne spune Bruxelles-ul, ci pentru că ni l-am asumat, și consider că e bine pentru noi să respectăm anumite standarde, anumite criterii, anumite condiționalități. Trebuie să le respectăm pentru noi, în primul rând".
"Nu trebuie să luăm aprobări. Atâta timp cât respectăm, spre exemplu, pactul fiscal, nu avem de ce să cerem aprobarea Uniunii Europene pentru o relație bilaterală, un acord economic bilateral cu un stat din afara UE. Dacă s-ar pune problema așa, ar însemna că Uniunea Europeană îngrădește dreptul suveran al statelor membre la a avea relații bilaterale cu state din afara UE și nu este cazul. Până în momentul acesta, Bruxelles-ul nu a îngrădit dreptul suveran al niciunui stat membru de a avea relații economice bilaterale cu alte state. Nu au de ce să facă acest lucru cu România. Și, mai mult, acordurile pe care noi le avem și tratatul cu Uniunea Europeană nu le-ar permite să facă acest lucru. Atâta timp cât suntem parteneri corecți, loiali, nu au de ce să facă acest lucru".
Din cele două expuneri reiese faptul că România are în frunte oamenii de care are nevoie. Acum. Mai puțin Traian Băsescu și acoliții lui care în aceste zile se dau de anul morții să arate cât de rău ne comportăm noi față de UE. Ce este ciudat, este faptul că în timp ce loazele care au devenit băsescieni cu acte acuză guvernul și USL pentru relațiile cu China, în timp ce se chinuie să facă o imagine cât mai rea Chinei în relațiile ei internaționale, Băsescu susține demersurile în această direcție ale Guvernului Ponta ! Este de tot râsul.
Mă gândesc la Polonia și Ungaria care în relația cu birocrații de la Bruxelles au o atitudine fermă, foarte fermă. Au avut de câștigat prin acest comportament. Înainte de terminarea „epocii Băsescu” trebuie să ne alăturăm acestor state. Am stat prea mult „în genunchi” pentru a satisface orgoliile personale ale lui Băsescu și a PDL în relația cu alte state și puteri politice europene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.