Ieri seară Crin Antonescu a vorbit la Digi24. Nu urmăresc postul. Iau de la Agerpres.
În afara unor declarații care intră, ca să spun așa, în categoria „condimentelor” discursului politic, mult apreciate de către cei care confundă hrana cu condimentele ei, Crin Antonescu a arătat și cauza care determină tensionarea relațiilor din USL.
„Destul de tensionată (relația din USL—n.r.) pentru că avem cu toții probleme în a ne raporta la spiritul și la mesajul original, avem probleme cu grupuri din PSD, asta e evaluarea mea, care tind să confunde USL cu PSD și 2014 cu 2004”.
Lumea a uitat, pur și simplu, cum s-a născut USL și care îi este scopul. Foarte puțini oameni mai au în minte mesajul original al uniunii politice. Din nefericire, chiar autori ai uniunii au uitat ce au făcut cu mai bine de doi ani în urmă. USL a fost conceput ca un instrument politic împotriva unui sistem politic odios. Regimul Băsescu. Partidele din USL nu au avut ca scop înfrățirea politică, nu au urmărit să își schimbe ideologile, doctrinele ca urmare a uniunii, nu au dorit să înființeze „partidul unic” ci au dorit să stopeze dezastrul național promovat de Traian Băsescu și aliații lui, din anii anteriori (UNPR și UDMR). De aceea programul USL cuprinde modificarea Constituției, reorganizarea administrativă, descentralizarea, reorganizarea sistemelor de stat care trebuie să asigure sănătatea, învățământul, ordinea publică și apărarea națională. Toate acestea pentru a permite României să se dezvolte independent, prin forțe proprii fără însă a nega apartenența la NATO sau UE, la ONU sau la alte organisme internaționale. De aceea există o listă cu priorități legislative, de aceea au existat și încă mai există înțelegeri politice privind cine și ce anume trebuie să facă pe timpul acestei guvernări pentru ca la sfârșitul anului 2016 să se poată afirma că România a fost schimbată suficient de mult spre bine astfel încât dezastrul Băsescu să nu mai poată fi reluat.
Nu există, până în prezent, acte și fapte ale PNL de acaparare a mediului politic autohton. Există însă din partea PSD un astfel de comportament. Crin Antonescu a punctat foarte bine: „ ... grupuri din PSD ... care tind să confunde USL cu PSD și 2014 cu 2004”. Avem exemple suficiente pentru a confirma exemplificarea. Organizații județene ale PSD au profitat de rezultatele înțelegerilor pentru alegerile locale și parlamentare și având o oarecare superioritate au început să elimine de la decizia politică locală liberalii și PNL, comportamentul de la guvernare al miniștrilor PSD care își construiesc acțiuni în dauna ministerelor PNL sau își promovează acțiuni fără a se consulta cu miniștrii PNL care ar fi implicați pe baza deciziei de sprijin a primului-ministru Victor Ponta, parlamentari ai PSD care vin cu inițiative parlamentare care încalcă înțelegerile anterioare cu liberalii și care caută să pună PNL și parlamentarii PNL în fața faptelor împlinite. La toate acestea se adaugă discursurile publice anti-PNL și anti-Crin Antonescu ale liderilor PSD de toată mâna. Iar „colacul peste pupăză” este dat de anunțul privind nerespectarea înțelegerilor anterioare dintre PNL și PSD privind proiectul politic inițial. Inclusiv cel privind împărțirea demnităților publice. Culmea tupeului și nesimțirii, miniștri ai PSD au trecut la o mai veche practică a PSD de pe timpul guvernării Năstase. Emiterea actelor normative cu dedicație pentru sponsorii sau posibili sponsori ai PSD.
Acesta este adevărul. Din nefericire. La toate acestea se adaugă comportamentul susținătorilor sau a membrilor PSD. Toți, fără excepție, de la oameni simpli la oameni cu mai multă educație și înțelegere a fenomenului politic vin să acuze PNL pentru opozițiile sale uitând de angajamentele asumate anterior de PSD și chiar de ei când au susținut formarea și programul USL.
Știu că este greu pentru pesediști să accepte ideea că PNL este un partid egal cu al lor în drepturi în cadrul USL. Este greu pentru că nu sunt obișnuiți cu acest fel de egalitate. Până acum au avut în fața ochilor partide și partidulețe care le-au preamărit imaginea, care le-au acceptat supremația, care le-au ridicat statui politice pentru niște locuri în Parlament și la guvernare. PNL nu este PC-ul lui Voiculescu, acest partid remorcă/căpușă, nu este nici caricatura UNPR a lui Gabriel Oprea, fidelul slujitor al lui Traian Băsescu și PDL în guvernarea trecută. Nu este și nici nu va fi. Și este bine să țină minte.
Crin Antonescu a anunțat că PNL va fi ultimul care va stinge lumina în USL dacă acesta se va rupe. PNL are vocația guvernării și își va respecta angajamentele asumate față de electorat. Cât timp va exista USL, PNL se va comporta ca parte a USL cu angajamentul ferm de a continua programul USL inițial și a respecta angajamentele USL din programul de guvernare. O astfel de declarație este ca o garanție că PNL nu va fi parte la derapajele pe care PSD le are în vedere. Este și o atenționare a PSD, UNPR, PC și a altor aliați ai PSD că PNL nu va permite ca ei să facă altceva decât ce a angajat USL.
Cei care clamează, cu mânie proletară, ruperea USL pentru păstrarea „identității PNL” ar cam trebui să se oprească. Eu unul îi consider ca fiind dușmani ai PNL. Îi voi trata ca atare. PNL își va păstra identitatea doar prin respectarea angajamentelor politice asumate, singur sau în alianță cu alte partide. De aceea spun că USL este un instrument politic și nu o „biserică politică”. Așa cum încearcă să o crediteze pesediștii și aliaților lor sau cum vor să o crediteze unii care se declară liberali. Nici PNL nu este altceva decât un instrument politic. Nu este o biserică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.