sâmbătă, 22 martie 2014

De la politica de alcov practicată de PSD la politica mare cerută de PNL.

Ruperea USL a fost ca un semnal. PSD a revenit extrem de repede la practicile partidului-stat de pe timpul lui Adrian Năstase. A blocat toate lucrările foștilor miniștri liberali atât la nivel guvernamental cât și în deconcentrate. A stopat „la sursă” (la ministere) toate programele la care s-a lucrat timp de 2 ani și mai bine împreună cu persoanele fizice din societatea civilă și persoanele juridice din mediul de afaceri, programe ajunse la momentul aprobării prin acte normative la nivel de Guvern sau Parlament, a blocat proiectele de acte normative lucrate de PNL și PSD pe domenii mari de activitate potrivit înțelegerilor convenite la înființarea USL. PSD s-a izolat față de restul clasei politice și a refuzat dialogul în vederea adoptării unor poziții politice comune cu privire la domenii extrem de importante ale vieții unei țări: o poziție comună cu privire la evenimentele din Ucraina și acțiunile Rusiei, o poziție comună cu privire la UE în estul Europei și sprijinul pe care UE trebuie să îl acorde Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, o poziție comună cu privire la capacitatea de apărare a României și necesitatea ca în spațiul UE să se ajungă la o politică comună de apărare, revederea poziției NATO în spațiul european. Inițiativelor liberale de a discuta despre problemele importante care au influență în asupra României, în special în demersurile pe care guvernările românești le fac pentru modernizarea vieții economico-sociale, au fost tratate cu refuz. PSD a refuzat dialogul parlamentar și consultările la nivelul puterilor statului asupra principalelor probleme ale țării astfel ca în principalele puncte ale comportamentului politic și guvernamental să existe un consens.

PSD nu acceptă ca parlamentarii săi să se exprime liber într-un cadru instituțional - aula Parlamentului -, cu privire la principalele probleme ale țării. Nu. PSD nu vrea discuții libere. Nu vrea soluții la care se poate ajunge prin consens. Vrea să dicteze. Iar parlamentarii PSD să fie doar purtători de vorbe. La fel ca pe timpul lui Năstase. La fel ca pe timpul cumpliților ani ai guvernărilor Băsescu-Boc.

Nu vrea pentru că dacă s-ar ajunge la aceste discuții, lumea ar constata că PSD este duplicitar. Public se exprimă în sensul continuării programului de guvernare al USL iar în „spatele cortinei” pregătește revenirea la obiectivele guvernării Năstase. Primul semnal a fost dat la numirea miniștrilor. Cum poți judeca o numire ca ministru al finanțelor a unui asistent universitar ?! O persoană care nu are o cunoaștere proprie a unui sistem atât de complicat ca cel financiar al unei țări. O persoană care pe timpul cât a activat la nivel universitar a ajutat la comunicarea unor cursuri ale titularului de catedră sau adunarea referatelor și punerea lor în ordine înainte de a fi verificate de cei mai bine pregătiți sau care verifica pe cele tip grilă după exigențele titularului catedrei. Al doilea semnal a fost când au suspendat acțiunile finalizate de miniștrii liberali. Au început să apară declarații ale noilor miniștri care confirmă ideea că PSD vrea să elimine unele prevederi și să le reorienteze potrivit ideologiei socialiste. Al treilea semnal a apărut atunci când unii politicieni ai PSD au revenit în spațiul public cu idei ale unei societăți controlate de guvern, ale unui guvern socialist. Cel mai trist semnal a apărut când PSD a revenit la slugărnicia către puternicii zilei în relațiile internaționale.

PSD a revenit la politica de alcov de pe timpul lui Năstase. Politică care a fost practicată și de guvernările Băsescu-Boc. Prin comportamentul PSD noi pierdem imens. Pierdem și pentru că din criza ucraineană s-a desprins, cu multă claritate, o concluzie ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Chiar dacă sunt membre ale UE, Ungaria și Bulgaria au rămas aliatele Rusiei. Iar istoria noastră este foarte încărcată negativ din cauza acestor alianțe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.