Ieri, duminică, PNL a prezentat sondajul intern pentru decizia de astăzi a DP. Mediafax prezintă o parte a sondajului luată de la „pesurse”, aici.
Președintele PNL, Klaus Iohannis, este mai bine situat în percepția publică decât Crin Antonescu. Este esența acestui sondaj, cea care va sprijini o decizie politică din partea delegaților liberali. Pentru că va fi o decizie politică, până la urmă.
Vor fi delegați care vor sprijini candidatura lui Crin Antonescu. Nu cred însă că vor fi suficienți pentru desemnarea lui drept candidat al PNL în relația cu candidatul PDL (și cei din PDL vor trebui să ia o decizie politică, pentru că au acum, mai mulți politicieni care și-au manifestat oferta de a deveni candidați).
În afara datelor oferite de presă, în general date „de senzație”, sunt alte date care mie îmi lasă un gust amar. Este vorba despre „povestea” pe care candidații au oferit-o, până acum, electoratului. Este povestea care aduce voturile sau care alungă voturile. În dreptul lui Crin Antonescu, povestea este umbrită de deciziile anterioare, de izolarea lui față de „părerea altora” (nu are consilieri, nu s-a sfătuit cu nimeni, a acționat cum a crezut el de cuviință etc.). Nu am deslușit în ce măsură separarea de PSD (moartea USL) este sancționată, nu este exclus să aibă o influență semnificativă (de care profită Tăriceanu !), în mod sigur însă Crin Antonescu este sancționat pentru demisia din fruntea PNL și, mai ales, pentru renunțarea la candidatura din partea PNL la Președinția României.
Toate acestea lasă impresia că „omul” Crin Antonescu este imprevizibil. Că acționează de capul lui și că ia decizii care pun în dificultate pe cei care îl susțin sau care depind de comportamentul lui ca persoană oficială. Nu îmi dă pace gândul că în cazul lui este și o problemă sensibilă. Comportamentul lui generat de impresii. Dacă are impresia că ceva nu este în regulă, după cum consideră el că ar trebui să fie, atunci va lua o măsură radicală fără a consulta pe altcineva. Acest tip de comportament a reieșit, cu claritate, din evoluțiile lui ulterioare la emisiunile TV. Când a dat explicații moderatorului asupra deciziilor majore luate. Când a motivat cu accent pe emoțiile personale și nu pe interesele colectivității pe care o conducea. A câștigat stima unor persoane pentru comportamentul onorabil însă a pierdut votul și aprecierea persoanelor care doresc un conducător ferm, ambițios, constant, tiranic de este nevoie. Cei din urmă sunt mai mulți decât cei dintâi.
Este semnificativ că în dreptul lui Crin Antonescu sunt sancționate comportamentul „neserios” și „schimbător”, mai mult decât comportamentul „demagog” și „populist” din dreptul lui Victor Ponta. Legat de comportament, opțiunea majoritară a electoratului către un Președinte „Care caută punţi între idei şi o colaborare largă între toate orientările” îl favorizează pe Klaus Iohannis (acesta este văzut „negativ”, într-un procent minor, doar ca „misterios” și „ascuns”).
Între Crin Antonescu și Klaus Iohannis, constat că avem o poveste la Crin care nu are susținere și o „viitoare” poveste la Klaus, care este așteptată după desemnare. La Crin, povestea cuprinde un „sfârșit” - demisiile și renunțarea -, la Klaus povestea urmează să aibă un „început”. Din acest motiv se consideră că există un potențial de creștere în dreptul lui Klaus și o descreștere în dreptul lui Crin.
Klaus este mai bine situat și față de Cătălin Predoiu, candidatul oficial al PDL. Înclin să cred că și în cazul lui Predoiu avem o poveste cu „final”. Percepția cetățeanului față de Predoiu este grevată de „băsismul” acestuia.
Dintre candidații prezumați, Klaus Iohannis este singurul care adună mai multe voturi decât potențialul partidului. Toți ceilalți, Victor Ponta, Crin Antonescu, Cătălin Predoiu se prezumă că iau în primul tur sub procentul partidului din care fac parte. Nu mai spun despre faptul că în turul II intră doar Victor Ponta și Klaus Iohannis. Ar putea intra în turul II Tăriceanu în situația în care PNL și PDL nu îl desemnează pe Iohannis candidat.
Speram mai mult pentru Crin Antonescu. Alta ar fi fost situația dacă se continua cu tandemul Crin - Președinte, Klaus - premier. Cred. Ar fi fost alte cifre însă nu sunt sigur că am fi avut câștig de cauză.
Voi susține pe cel pe care DP îl va stabili. Bănuiesc că la nivelul liderilor PNL au și alte posibilități de analiză a acestor rezultate, au mai multă experiență în evaluarea politică a unui candidat, au o mai bună viziune asupra viitorului din punct de vedere politic.
Îmi mențin afirmația potrivit căreia voi fi alături de Crin Antonescu dacă va avea proiecte pentru PNL. Datorită conducerii lui, PNL a crescut exponențial. PNL a devenit principala forță politică de dreapta, a devenit polul care atrage electoratul de dreapta. Datorită lui PNL este astăzi, fără discuție, liderul necontestat al dreptei.
Intr-adevar,datorita politicilor promovate de Crin,PNL a devenit cea mai puternica forta de dreapta a Romaniei.Daca el n-ar fi fost in fruntea liberalilor atunci acest partid nu cred ca ar fi avut vreo sansa sa intreaca PDL-ul in optiunile electoratului si sa fie acum in pozitia de a unifica intreaga dreapta in jurul sau.
RăspundețiȘtergereNumai ca e si el om si deci supus greselilor.A promovat in fruntea partidului si a guvernului foarte multi oameni certati cu legea (Fenechiu,Chitoiu,Rusanu,Silaghi, David) sau oameni ce nu se remarcasera decat prin critici penibile la adresa lui Basescu si a justitiei (N.Nicolai,Ghise). A marginalizat sau chiar a exclus din partid persoane ce aveau cu adevarat idei de dreapta (Chiliman,Moisescu) pe considerente pur personale.Chiar si plecarea lui Tariceanu tot lui i se datoreaza.Totusi nu putem nega faptul ca Tariceanu a avut cea mai buna guvernare de dupa 1989,ori un asemenea om trebuia folosit mai mult de partid.Ori Crin l-a marginalizat in mod continuu,de multe ori luandu-l chiar si la bascalie.Acum noua conducere a PNL va trebui sa faca mari eforturi pentru a se impaca cu Tariceanu si a repara prostia pe care a facut-o Crin in acest caz.Una peste alta au fost comise greseli destul de serioase iar acestea vor trebui rezolvate daca vrem sa avem cu adevarat o dreapta puternica.
Cristi
Cristi,
RăspundețiȘtergereCrin s-a purtat ca un conducător. Cu privire la Chiliman și Moisescu eu am altă părere. Chiar și cu privire la Tăriceanu. În fine, Crin a trebuit să fie mână forte împotriva tuturor grupurilor care i-au contestat conducerea. Altfel, nu rezista 5 ani de zile. Cum a slăbit puțin „frâiele”, a pierdut totul. „Poporul” nu iartă conducătorii „slabi”.