Mediafax (aici). UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare. Unii spun că la mijloc ar fi PPE. Adevărul este că PPE nu are nici o treabă cu situația asta, poate însă fi la originea ei.
Kelemen Hunor și ai lui din UDMR împreună cu alte grupări politice separatiste din alte țări, susținuți cu intensitate de Budapesta, au propus Comisiei Europene o „Inițiativă Cetățenească Europeană” (ICE) în scopul obținerii unor reglementări europene cu putere asupra politicilor interne pentru „protecția minorităților naționale”, spun ei. În realitate, UDMR și aliații lor separatiști din alte state membre ale Uniunii Europene organizați în FUEN (Uniunea Federală a Naționalităților din Europa) au dorit astfel să creeze un precedent la Tratatul de constituire a Uniunii Europene, forțând stadiul actual al UE de la o uniune economică și comercială - cu multiple consecințe sociale -, la o uniune politică federativă care să dirijeze politicile naționale. Comisia Europeană a respins inițiativa, pe bună dreptate, aceasta depășind competențele de punere în aplicare a prevederilor TUE pe care le are CE.
„Iniţiativa prin care se solicita aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minorităţile pe şase tematici - "Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală", "Politica de dezvoltare regională", "Participarea şi implicarea societăţii civile", "Egalitate şi anti-discriminare", "Media audio-vizuală şi conţinutul digital" şi "Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale" - a fost respinsă de Comisie pe motiv că "în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii".
Normal. Comisa Europeană nu este organ legislativ al Uniunii Europene. Organele de decizie ale UE sunt Consiliul și Parlamentul. În cele două organisme, primul format din șefii de state sau de guverne iar al doilea din reprezentanții cetățenilor statelor membre, inițiativa UDMR ar fi picat cu brio. Șefii de state sau de guverne nu pot fi de acord cu divizibilitatea propriilor state, nu pot fi de acord cu renunțarea la suveranitatea statelor lor în teritorii locuite de minorități, ar fi însemnat să se creeze în interiorul UE focare de conflict inghețate după modelul rusesc, nu pot renunța la integritatea teritoriilor naționale etc.. Plus că întorși acasă ar fi fost judecați pentru „înaltă trădare”. În Parlamentul European, UDMR și susțintării lor iredentiști sau separatiști nu ar avea voturile necesare.
CE a respins inițiativa. Urmărindu-și scopul iredentist și separatist, UDMR își încearcă norocul la Curtea Europeană de Justiție, instanța competentă să judece actele și faptele organismelor europene dar și ale statelor membre ale UE în aplicarea TUE sau TCE. UDMR a dat în judecată CE. România, prin MAE, a făcut cerere de intervenție, inițiativa UDMR fiind îndreptată în mod evident împotriva conceptelor constituționale ale României privind organizarea și funcționarea statului Român. CEJ a primit cererea de intervenție a statului român ceea ce înseamnă că îl consideră parte interesată în acest proces. Normal. Din moment ce UDMR vrea să distrugă statalitatea României, țara are tot interesul să se apere.
Să mergem mai departe. Să spunem prin absurd că CEJ ar da o soluție favorabilă UDMR împotriva CE. Este absurdă o astfel de idee, sunt sigur că UDMR a luat-o în calcul însă are nevoie de tămbălău politic internațional pentru a distruge România. România nu ar putea aplica o astfel de hotărâre. Nu mai spun despre faptul că CEJ nu poate obliga CE să exercite o atribuție pentru care nu este competentă.
Kelemen Hunor s-a supărat și l-a amenințat pe Ponta cu retragerea din Guvern dacă nu dispune MAE ieșirea din proces. Corlățan i-ar fi spus lui Ponta că o astfel de intervenție ar duce la demisia lui. Ponta este în dilemă. Are nevoie de UDMR acum pentru „fața de om politic internațional”. De fapt, UDMR nu are altă funcție în Guvern. Mai are pe conștiință Ponta și legea cu drapelele, ca să facă pe plac UDMR. Mai are niște intervenții la legea învățământului, tot pentru placul UDMR. Mai are inițiativele cu tăiatul pădurilor - UDMR nu mai are păduri de tăiat !
Plecarea UDMR de la guvernare nu pune PSD în dificultate. Va avea o majoritate destul de confortabilă. Sunt curios cum va acționa Ponta. Retragerea României din proces ar echivala cu un act de trădare națională. Îl va face ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.