Rezultatele sunt interesante. Având în vedere modul cum s-au desfășurat evenimentele. Putem face analize simple, omenești, putem să ne luăm după scenariștii neamului care introduc în eveniment, pentru că așa vor ei, americanii, rușii, germanii și alte alea.
Iohannis a luat în plus peste un milion de voturi - 1.024.386.
Numărul voturilor nule este de 166.111 ! Din imaginile puse pe net de „eroii” care și-au anulat voturile trag concluzia că mare parte dintre ei au probleme „la mansardă”. Nu pot pierde prilejul să constat că votul nul (pentru erori normale) sau votul anulat intenționat nu a mai reprezentat, la aceste alegeri, un semnal de frondă, o sancțiune asupra clasei politice. Sancțiunea a fost în voturile valabil exprimate. Nu în altă parte. Cei care mai susțin că voturile nule au relevanță au probleme serioase de adaptare la societate.
Prezența la vot, de 64,10%, are povestea ei. Este o prezență copleșitoare, neprevăzută, în condițiile în care prezența „obișnuită” la alegerile prezidențiale era în jurul a 54 - 55%. Această prezență ne arată că cel puțin la aceste alegeri a fost o mobilizare populară pentru sancționarea sistemului politic propus de PSD. Având în vedere faptul că tinerii până în 30 de ani au ieșit la vot într-un procent semnificativ - în jur de 60% -, putem trage concluzia, fără a greși prea mult, că social-democrația propusă de PSD nu este agreată pentru viitor. Este evident că social-democrația PSD este asociată cu corupția, cu abuzul de stat, cu minciuna politică, cu proasta guvernare. În plus, „uniunea” realizată de Ponta și ai lui cu Dan Diaconescu și OTV plus Vadim Tudor a fost privită ca o aliniere la modul acestora de exprimare. Tinerii care au ieșit la vot nu sunt nici otv-iști și nici susținători ai lui Vadim.
În considerarea viitoarelor alegeri locale și parlamentare trebuie să remarc că susținerea lui Iohannis din turul II nu este și susținerea pentru PNL. Nu în totalitate. Nu exclud posibilitatea ca în urma acestor alegeri să crească numărul membrilor și susținătorilor PNL (noul PNL). Nu o exclud însă nu pot să nu constat că votul în plus față de calculele electorale a fost, de fapt, o măsură de protecție contra PSD și a măsurilor acestui partid de acaparare a întregii puteri în stat.
Trebuie să acceptăm, că vrem sau nu, că după aceste alegeri avem în față un proces natural de înlocuire a electoratului. El a tot fost pomenit în anii din urmă, mereu legat de electoratul PSD - în special cu referire la persoanele în vârstă care au constituit, în mare parte, forța electorală a PSD. Educația, accesul la informație dar și la tehnica de comunicare modernă forțează creșterea numărului electorilor care refuză doctrina și modul de exprimare a politicilor socialiste. Nu este rău. Acest nou electorat nu este însă al dreptei politice. PNL, partidul care reprezintă dreapta politică, are obligația să și-l apropie, să țină cont de necesitățile acestui nou electorat, să îl informeze prin intermediul sistemelor moderne de comunicare asupra proiecțiilor politice avute în vedere, să le corecteze dacă acestea nu sunt agreate și să caute soluții politice dar și administrative care să satisfacă electoratul nou care pe 16 noiembrie și-a impus prezența.
PNL are o mare problemă. În perioada următoare va fi asociat cu Klaus Iohannis. În situația în care Klaus Iohannis se păstrează pe linia de conduită politică de până acum, PNL va trebui să acționeze ca o prelungire a voinței Președintelui. Așa cum a fost PDL pe timpul lui Băsescu. În caz contrar, PNL va fi sancționat dacă Iohannis va fi apreciat de populație pentru modul în care își îndeplinește atribuțiile de Președinte. Până la alegerile locale și cele parlamentare, PNL trebuie să dovedească că formează împreună cu Președintele Klaus Iohannis un tot, o singură voință politică. Nu pot fi permise derapajele. De orice fel. Electoratul nu are timp de subtilități. Vorba unora, electoratul vede în alb și negru. Cere procurorul cercetarea penală a unui ministru sau parlamentar, electoratul vrea să vadă că procurorul nu este împiedicat să își facă treaba. Pe alegător nu îl interesează câtă dreptate spune ministrul respectiv sau parlamentarul că are. Du-te nene la judecată și află acolo dacă ai dreptate sau nu. Electoratul nu are milă ! S-a văzut acum. Surplusul de alegători din turul II a răsturnat propaganda „milei” de la Antena 3.
Tot uitându-mă la cifre simt cum mă apucă amețeala. Ies la iveală, mereu și mereu, interpretări care, în general, nu le observ.
Înclin să cred că au dreptate cei care au văzut în acest rezultat al alegerilor că am terminat cu perioada de trecere la democrație. În loc de 20 de ani (Brucan) am reușit în 24 de ani. Este bine.
Inteleg ca am probleme de adaptare si probleme la mansarda. Prin urmare asta este utimul comentari pe care-l mai fac
RăspundețiȘtergereCum vrei. Îmi mențin părerea. Din moment ce numărul de voturi anulate pentru diverse motive - nemulțumiri personale - a devenit atât de mic, este o problemă de adaptare socială.
RăspundețiȘtergereNu jignesc pe nimeni cu acest comentariu. Pur și simplu este o constatare.