vineri, 13 martie 2015

Vanghelie „în chingi”. Târziu sau la timp ? O schimbare în politica Justiției sau răzbunare politică ?

A ajuns DNA și la Vanghelie. Reținere pentru 24 de ore, denunțătorul este „colaboratorul” de afaceri (așa se spune), ANI a constatat și ea niște nereguli și a făcut denunț penal la DIICOT, DIICOT a transferat cauza la DNA, cercetare în rem terminată, cercetare in personam începută, Vanghelie și Oana Mizil fac „pachet” ca să fie mai spumos scenariul (zise Vanghelie), alte persoane reținute, suma fraudată de 90 mil euro sună ca dracu. Cercetările sunt pe la început.

Istoricul cauzelor (se pare că sunt mai multe) începe prin 2007, după câte am citit eu în sursele media. De aceea pun întrebarea: nu este cam târziu ? Totuși, întrebarea mea are sens doar dacă despre aceste fapte s-a știut de către cei chemați să apere legea. Adică dacă s-a știut de către polițiști, procurori alte instituții de apărare a legii. S-a știut de către guvernele care s-au tot perindat pe la Palatul Victoria ? Dacă vorbim de anul 2007 atunci am în vedere guvernele Tăriceanu, Boc (fără număr), Ungureanu și acum Ponta (și ăsta devine fără număr). Dacă au fost tâlhării în activitatea primarului, a primăriei, a salariaților primăriei de ce nu s-a știut ? Evident că avem niște vinovați. Nu mă refer la autorii tâlhăriilor ci la acei funcționari publici, cu sau fără statut special care trebuiau să supravegheze modul de aplicare a legi și să intervină pentru ca autorii fie să nu mai greșească fie să răspundă legal (penal, civil, administrativ, contravențional).

La HotNews (ca de obicei !) sunt mai multe amănunte puse grămadă despre această cauză. Alte agenții pun bucățele ca să obțină mai multe „deschideri” de pagini.

Presa care a primit „obolul” ani de zile de la Vanghelie pentru o imagine publică cât de cât acceptabilă a trecut la atac. Normal. Se închide o punguță de bani fermecată. Din cele 90 de mil. euro o fi căzând unii și prin buzunarele jurnaliștilor. Cum banul este un laș notoriu, s-a dus acolo unde a avut interesul să mai crească, s-a conformat ordinelor primite de stăpânul care l-a creat. Realitatea Tv, Cristoiu și alții au găsit ultra-urgent „cauza politică”. Ăștia sunt sigur sinecuriștii vanghelioni. Nu trebuie ocolită nici presa „foarte fericită” pentru producerea evenimentului. Acolo este evident vorba despre comanda politică. Cum este cazul România Tv a lui Ghiță.

Eu înclin să cred că este o schimbare în politica Ministerului Public. Kovesi a afirmat că ei vor lucra la fel până când oamenii nu vor mai fi obligați să dea mită pentru drepturile pe care le au. Asta mi-a plăcut. Dacă șeful instituției arată o direcție de activitate de care se ține, toți subordonații vor urma direcția. Suntem oameni, ce naiba. Și la nivelul instanțelor judecătorești se observă o mai severă atitudine față de condamnați. Până mai de curând, curgeau pe bandă rulantă condamnările cu suspendarea executării pedepsei. Acum curg pe bandă rulantă condamnările cu executare. Guvernul este împins la colț și începe să audă glasul rațiunii. Va băga bani pentru modernizarea sistemului penitenciar pentru mărirea capacității de cazare dar și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale „viețașilor”. Nu de alta, dar nici un magistrat, guvernant, funcționar public, politician nu are siguranța că nu nu va fi următorul pe lista condamnaților.

Cauza penală cu autor Vanghelie, așa cum este ea prezentată, dă sau va da fiori multor primari. Din comunicatele DIICOT și ale DNA observ că sunt foarte multe cauze cu primari. Nu sunt în presă pentru că primarii respectivi nu prea au notorietate. Însă sunt multe cauze și vor apare și mai multe. Urmele infracțiunilor sunt peste tot. Cu Justiția independentă, polițiștii și procurorii au doar obligația de a prinde capătul de ață și a face ghemul. Când ajung la celălalt capăt încheie dosarul, îl duc la instanță și arată cât și de unde s-a furat. Instanța va da o sentință și va hotărî cât se confiscă. Azi, la acest moment, se rupe filmul. Ministerul de Finanțe nu vrea să recupereze banii din valorile dispuse spre confiscare de instanțele de judecată. Nu ar strica la Ministerul Public să deschidă acțiuni penale împotriva miniștrilor sau a funcționarilor public pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești. Iar condamnaților care își ascund în continuare averea, în mod fraudulos, să li se mai adauge sporuri de pedeapsă.

Ponta „se bucură” acum pentru necazul lui Vanghelie. De ce ? Gândind simplist pot specula că Vanghelie „nu a mai cotizat” la PSD de când au ajuns Dragnea și Ghiță mânuitorii cărților oculte ? Posibil. De aici apare și concluzia rezonabilă că Vanghelie are unele informații ce pot fi valorificate de procurori privind pe Dragnea, Ghiță, alții din gașca lui Ponta și posibil chiar Ponta (deși înclin să cred că Ponta a căutat să nu fie el cel care semnează - model Udrea). Timpul le rezolvă pe toate. Sper să nu mai scriu despre Vanghelie. Dacă tot l-a luat Justiția, să îl lucreze până se va recupera toată paguba. Totuși, sună ca dracu. Este vorba despre 90 mil euro ! Are Vanghelie o astfel de avere ?!

Niciun comentariu: