Astăzi au loc evenimente importante. Toate legate de scrutinul intern al PSD. Își aleg noul președinte după o procedură introdusă populist în 2013. Când au avut elan „patriotic” să facă din PSD un partid „curat”, modern etc. Între timp s-au răzgândit. După aceste alegeri vor ajunge la concluzia că trebui o altă abordare și vor mai schimba ceva. Probabil că nu acum, ci după ce instanța de apel va da un verdict executoriu în dosarul lui Dragnea.
Tot poporul PSD este chemat la urne să aleagă liderul. Președintele partidului. Candidatul trebuie să fie curat și cinstit, fără sechele în justiție, iubit de pesediști, dorit de baroni etc.
Dragnea este cu probleme în justiție, este temut de baroni, a cucerit partidul din funcția de secretar general, și-a format propriul grup de influență în partid, a făcut dovada capacității de a dispune de fondurile bugetului de stat în interesul partidului. Mai mult decât alții. A făcut și dovada capacității de a elabora și obține unele acte normative în interesul partidului, fără nici un fel de jenă, fără nici o treabă cu democrația care ar fi chipurile în țară (ordonanța cu migrația primarilor și consilierilor, repartizarea fondurilor bugetare discreționar, direct la primarii proprii fără intervenția Consiliilor Județene „neprietene” etc.). Practic, a făcut dovada că PSD sub conducerea lui poate deveni un „partid stat”. Așa cum a fost pe timpul lui Iliescu și a lui Năstase. Visul „de aur” al politicienilor români social-democrați.
La PNL, au dreptul de a alege și a fi aleși doar cei care și-au plătit cotizația. Cumva, este singura soluție să știi care îți sunt membrii și ce dorințe au.
La PSD, pentru aceste alegeri, Liviu Dragnea a anunțat că pot vota toți membrii PSD (presupun că cei cu cerere de aderare oficială, nu și cei care susțin partidul ?!), indiferent dacă și-au plătit sau nu cotizația. Așa se ajunge la posibilitatea săvârșirii manevrelor oculte, specifice PSD, mai ales lui Dragnea. Mare lucru să nu îl voteze pe Dragnea și morții din cimitire !
Tot cu ajutorul reglementărilor statutare din perioada de „glorie” a anului 2013, când PSD concura pentru „democrație internă de partid” cu PNL, Dragnea a scăpat de concurență. Printre alte „minuni” s-a manifestat foarte puternic cea potrivit căreia candidatul la funcția supremă în partid trebuie să aibă sprijinul propriei organizații și a altora patru la înscriere, nu după o perioadă oarecare de timp. Contra-candidații au picat. Propriile organizații i-au refuzat. Reglementarea este anti-democratică cu clăbuci. Normal, ar fi trebuit ca toți candidații să aibă o campanie de prezentare a programului pe care îl propun pentru partid, indiferent că sunt sau nu susținuți de organizații constituite. Aici este o mare problemă. Dacă o organizație își declară susținerea pentru un candidat, în cazul în care câștigă altul se ajunge la decapitarea sau chiar desființarea acelei organizații. Tradiția PSD nu lasă loc de întors.
În media umblă, retoric, o întrebare. Cum va fi controlat modul de exercitare a votului ? Cum vor fi prevenite fraudele ? Haida-haida ! Păi, nu este cunoscut Dragnea ca fiind „patronul votanților din cimitire” ?! Mai are rost o astfel de întrebare ? Nu.
Ia să ne uităm mai atent la problemă. Dragnea a primit o condamnare în primă instanță pentru fraudarea alegerilor la referendumul din 2012. Declarațiile martorilor și probele adunate de procurori au evidențiat faptul că participanții la organizarea și controlul desfășurării alegerilor au acționat sub conducerea lui Dragnea, au executat dispozițiile date de Dragnea în calitate de conducător al campaniei PSD încălcându-se astfel „teritoriul” atribuțiilor statului. Dragnea, la referendum, a fost mai tare ca legea, autoritățile statului executând nu ce le cerea legea ci dispozițiile emise de Dragnea.
Întrebarea legată de controlul exercitării votului la PSD, astăzi, pică. Nu are rost.
Având în vedere tradiția PSD - toți șefii noi au distrus grupurile de putere ale celor învinși -, alegerile de astăzi din PSD vor fi ciudate. Eu cred asta. Să mă explic.
Să spunem că vor fi voturi negative. Președinții de organizații PSD sunt cei care organizează alegerile, pun oamenii care participă la primirea și numărarea voturilor, nu există contra-candidat ca să apară reprezentantul acestuia lângă urna de vot ... Cum ar fi ca un președinte de organizație să raporteze că în acea organizație s-a votat 60% împotriva lui Dragnea ? Păi, mai rămâne ăla în funcție după alegeri ? Nu. Omul va înlocui din voturile „contra” cu voturi „pentru” până obține „un echilibru favorabil” lui, viitorului lui, urmând a declara că în organizația lui dă democrația pe dinafară. Culmea este că la final nu există limite de admitere a rezultatului. Voturile individuale se adaugă, unul câte unul, la candidat. Dacă ar fi fost altfel, atunci ar fi fost posibil ca pe fiecare „secție de votare PSD” să existe un rezultat favorabil sau nu. Așa, nu mai există posibilitatea. Nu mai are importanță că la secția „x” au fost mai multe voturi împotrivă decât cele pentru. Sunt luate în calcul doar cele pentru. Cumva, o mare parte dintre pesediști se prezintă degeaba la vot. Chiar dacă nu se prezintă, mare lucru dacă nu vor avea voturile date. Instanta care la condamnat pe Dragnea are o astfel de concluzie la referendum. Voturile negative (de vor exista) vor fi înlocuite de președinții locali ai PSD pentru a proteja „interesul local”. Bine, există și ceva personal aici, președinții locali ai PSD considerând că fără ei se duce naibii omenirea de râpă. Păi, dacă Dragnea reușește să câștige și guvernarea din 2016 mai pupă cei cu rezultate negative la votul de azi ceva de la Guvern ? Pupă ... era să spun eu ce.
Dragnea va avea după ziua de astăzi niște cifre. Cu care să se laude, cu care să încerce să impresioneze în noiembrie instanța ca să nu îl condamne, cu care să scoată ochii opoziției dar, mai ales, cu care să distrugă opoziția din propriul partid. Cifrele vor fi mincinoase. Alegerile interne la PSD au toate ingredientele marii minciuni. Pentru Dragnea vor fi bune. Va ști exact sau aproape exact pe cine să mazilească, unde sunt probleme pentru PSD, care îi este puterea în diferite localități. Mai important pentru el este să afle câți susținători are PSD într-o localitate sau alta. Președinții de organizații au raportat un număr mare de membri, nu este exclus să plătească ei cotizațiile pentru membrii mai delăsători și evident pentru cei inexistenți însă prin aceste alegeri Dragnea va ști, cu aproximație, cât de mare este partidul în fiecare organizație. Comunicarea unor cifre mari ar fi în favoarea PSD. De aceea, aceste cifre mari se vor comunica. Ce este în spatele lor, este altă treabă. Dragnea vrea să redea PSD încrederea în propriile forțe. Cum face Putin în Rusia. Prin propagandă bine dusă îi face pe ruși să se creadă buricul pământului. Iar pe unii consumatori de știri din România să își plece capul. Din prostie sau de teamă. Dragnea vrea același lucru cu aceste alegeri.
Toată această tevatură din PSD poate avea un final rapid. Condamnarea cu executare a lui Dragnea, în noiembrie. În caz că cei din PSD care lucrează intens la „pile și relații în justiție” reușesc, nu este exclus să vedem și o achitare. Mare lucru să nu apară și o intervenție a DNA, un recurs în anulare pentru fraudarea judecății (ca la Marinca !).
Ca să fiu rău, un mare mincinos va fi ales ca urmare a unei mari minciuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.