Corupția ucide. Actul de corupție, actele ce o însoțesc cum ar fi minciuna, furtul, nepăsarea, indolența, vanitatea, iluzia puterii ...
Nu cu mult timp în urmă un polițist a murit într-un accident care nu ar fi trebuit să aibă loc. Dar a avut loc. A avut loc pentru că un ministru, general de carton, orbit de importanța propriei persoane, a vrut cu tot dinadinsul să arate lumii că el este o persoană importantă, mult peste prostimea de rând. Un ministru care a folosit coloane oficiale de la începutul anului de se sperie gândul: peste 1500 ! Zilnic, de câteva ori, așa-zisul ministru era campionul vitezei pe șosele și străzile orașelor. Că se plimba la prietenii din instituțiile statului, că mergea să ia masa, că se ducea la partidul pe care îl conduce, că se ducea la rude el folosea o coloană oficială formată din polițiști de la circulație, o coloană care circula cu viteze mult peste viteza legală, cea pe care el o cerea, ca ministru al autorității competente să asigure ordinea publică pe șosele, iar Parlamentul i-a dat, limite ale vitezei de circulație a mașinilor pentru a fi astfel protejată viața cetățenilor din localități, viața conducătorilor auto, mediul și infrastructura rutieră.
A murit un polițist iar „campionul” respectării legii s-a ascuns, a mințit, a cerut altora să mintă - dovadă stau comunicatele Ministerului de Interne și ale Poliției Române.
Nu a trecut mult și s-a mai întâmplat o tragedie. Cumplită. La un club de noapte unde din cauza nerespectării legii a izbucnit un incendiu care a generat mult fum și gaze toxice, în condițiile fizice ale spațiului clubului, a rezultat un adevărat „carnagiu”. Au fost 25 de persoane decedate, acum s-a ajuns la 31, peste 150 de persoane cu diferite grade de arsură a corpului, în jur de 30 de persoane cu arsuri foarte grave, prognosticul medicilor specialiști fiind foarte, foarte rezervat. Este posibil ca numărul persoanelor care mor în viitorul apropiat din cauza traumelor suferite să dubleze numărul de morți din cauza ticăloșiei unor „investitori” și corupției din sistemul administrativ local.
Prioritatea acum este salvarea de vieți. De aceasta se ocupă personalul medical al spitalelor în care au fost duși „arșii” și intoxicații. Salvarea vieților impune alocarea resurselor necesare, peste evaluarea necesarului cotidian. Este o tragedie, este o situație de excepție. Voluntariatul a fost definitoriu pentru comportamentul societății. În ajutorul victimelor au venit medicii din Israel și din Franța pentru a completa personalul medical de specialitate necesar activității curente. Din R. Moldova s-a trimis sânge. Atât în țară cât și în străinătate sunt manifestări de compasiune dar sunt în desfășurare și acțiuni de sprijin. Tragedia de la București este posibilă oricând în altă parte. Nu doar în România se vor trage învățăminte (dureroase, noi avem victime), se vor trage și în alte state. Toți vor încerca să evite astfel de tragedii. La Chișinău s-a trecut la un control sever al unor astfel de societăți. Urmează și la alții.
În paralel, cei care nu se ocupă de salvarea vieții victimelor aflate în spitale se ocupă de prevenirea altor evenimente la fel de cumplite. Controalele anunțate de guvern și la care vor trece autoritățile publice locale împreună cu instituțiile specializate ale statului au rolul de a preveni, imediat, producerea unor astfel de tragedii. Unele societăți comerciale din domeniu au luat ele însele măsuri de prevenție, și-au oprit activitatea, fac evaluări în funcție de factorii de risc, investesc în prevenție și modernizare. Alții, guvernanți și parlamentari, profită și verifică legislația. Din comportamentul primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone se desprind concluzii utile. Este o vorbă. Vii se acoperă cu hârtii iar morții cu pământ. Asta face Cristian Popescu Piedone. Încearcă să își acopere incompetența și chiar mai mult cu niște hârtii care nu au practic valoare. Persoane care cunosc foarte bine atribuțiile primarilor și ale primăriilor îl contrazic.
Societatea are nevoie să știe adevărul. De acest lucru se ocupă Justiția. Prin intermediul agenților guvernamentali - procurorii -, Justiția cercetează cauzele care au dus la producerea teribilei tragedii și condițiile care au favorizat-o. Procurorul General a declarat, ferm, că toate persoanele implicate vor fi cercetate. Atât din cadrul societății comerciale cât și din cadrul autorității publice care le-a permis funcționarea. Procurorii reprezintă interesele generale ale societății iar instanțele de judecată care vor judeca cauza după finalizarea cercetărilor au obligația să dispună revenirea la normalitate. Cei vinovați să fie pedepsiți iar victimelor să li se facă dreptate. Societatea în numele căreia Justiția funcționează trebuie să știe adevărul. Indiferent cât de crud este acesta. Iar Justiția îl va discerne din noianul de minciuni și acțiuni de dezinformare promovate de unii dintre cetățeni, de presă (este prima !), de unii politicieni.
Am mai scris și voi mai scrie. În primul rând se cuvine ca unii să se abțină de a mai terfeli oameni care nu au nici o vină. Îmi este peste putință să nu observ cum unii profită de tragedie pentru a promova în societate vinovății închipuite. Are Băsescu „un cui” împotriva lui Raed Arafat (din cauza susținerii lui Arafat de către populație), un număr (oarecare) de persoane dar în special jurnaliști și organe de presă cer demisia lui Arafat. Superficialitate ? Prostie ? Rea-credință ? Din toate câte puțin. Eu îi iau apărarea. Sistemul de urgență românesc este opera acestui om ! În tot vălmășagul de evenimente generat de tragedie, Arafat a fost cel mai competent oficial român. Place sau nu altora, este părerea mea. Mi-o susțin.
Am ajuns să citesc pe unii care acuză pompierii, ISU, poliția pentru numărul morților. Acuză pe cei de la 112 că nu au crezut primele apeluri. Cum judecă astfel de oameni ? Sau nu judecă ?!
Au uitat de apelurile false ? Au uitat de faptul că este normal ca cel de la 112 să ceară niște lămuriri pentru a fi sigur că nu pune pe drumuri oameni, mașini, utilaje care devin vitale în accidente, în cazul unor incendii etc. ?! Normal că au uitat. Nu au ei timp să judece.
Faptul că au apărut întâi o mașină a poliției și mai apoi o mașină de la pompieri este absolut normal. Abia după ce aceștia au comunicat amploarea dezastrului au apărut ambulanțele și personalul medical și tot ce a mai fost nevoie.
Înțeleg frustrarea unor persoane prezente la locul tragediei, multe dintre ele participanți la evenimentul cultural sfârșit tragic însă nu pot fi de acord cu ele. În București nu a fost, în acea noapte, doar un eveniment de urgență. Au fost mai multe, de mai mică amploare (ar fi fost tragic să existe două evenimente de același fel !), s-a intervenit și la ele, tot de către cei criticați acum de către cei din presă.
Vreau să rămân rațional. Voi participa la recuperarea demnității și onoarei oamenilor care zi de zi salvează vieți, fie că sunt polițiști, jandarmi, pompieri, personal de la SMURD, medici și personal medical ... Este inadmisibil să dai în cei care îți salvează viața zi de zi. Pentru mine este și asta o prioritate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.