În linii mari, Vladimir Putin a obținut cu partidul lui majoritatea absolută. Mai mult, celelalte partide care au intrat în parlament sunt ... partidele aliate ! Sunt pe același calapod cu Putin doar că au niște nuanțe mai la dreapta sau mai la stânga.
Opoziția este practic inexistentă. Nu a trecut pragul electoral.
Agerpres preia de la AFP concluzia:
- Partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, a câștigat detașat alegerile legislative de duminică, asigurându-și o majoritate zdrobitoare în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal rus), rezultat salutat de președintele Vladimir Putin care se poate pregăti liniștit de acum pentru a candida în 2018 pentru un al patrulea mandat prezidențial, comentează AFP.
- Totuși participarea la vot a fost slabă, semn că o parte dintre ruși au boicotat scrutinul pe care îl consideră jucat dinainte, notează agenția de presă citată. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, doar 47,8% dintre alegători au votat, față de 60% la alegerile legislative precedente din decembrie 2011.
Văd că este la modă rostogolirea ideii „boicotului alegerilor” pentru a sancționa politicienii. De pe Facebook am preluat de la o persoană ce a spus analistul politic român, Armand Goșu:
Electoratul educat l-a sancționat pe Putin printr-un absenteism masivCum mama dracului l-a sancționat ? I-a dat toată puterea ! Unde este sancțiunea ? Ce gândire este asta ?
Nu este prima oară când văd astfel de tâmpenii promovate cu lipsă de bun simț în media.
La alegerile locale de la noi, „electoratul educat” a sancționat partidele politice și nu a ieșit la vot. Au mers la vot doar „needucații” ! Prezența a fost extrem de slabă. Rezultatul ? Cel normal pentru o astfel de atitudine a „electoratului educat”: PSD a câștigat alegerile pe linie. Bucureștiul este roșu-roșu deși unii și alții dintre „educații neamului” încearcă să ne lămurească că nu este așa. Presupunând, fără să fac bășcălie, că în fiecare comunitate din țară există electorat care are pretenția că este educat, văzând prezența la vot în diferite comunități mai mari, trag concluzia, firească spun eu, că acest „tip de electorat” (oare de ce s-o mai numi așa dacă nu participă la vot ?!), și-a dorit, cu disperare, ca România să fie condusă de PSD. Mai bănuiesc că dacă ar fi ieșit la vot cei „educați” am fi văzut că au dat votul PSD iar ei, pentru imaginea lor publică, nu vor să fie asociați cu PSD chiar dacă îl susțin prin metode oculte.
O tâmpenie elitistă face furori. Sancționarea partidelor politice. Pe temeiul ei răsar tot felul de „resturi” (cum le numește Andrei Cornea în Revista 22), „resturi” care se vor apreciate ca salvatori ai politicii românești de partidele care sunt sancționate. Iar „resturile” sunt susținute tocmai de „electoratul educat”. care nu merge la vot dar „sancționează” din gură fie PSD fie PNL.
Aprecierile cu tentă elitistă, alarmiste cu privire la rezultatul alegerilor locale, unde electoratul (cel real al PSD, cel care a mers la vot !) a ales în funcții de demnitate publică infractori, urmăriți penal și oameni needucați, sunt o formă de nesimțire. După ce că nu au fost la vot și prin această atitudine de dispreț față de comunitatea din care fac parte au permis ca infractorii, inculpații și needucații să fie aleși în funcții și demnități publice, să facă comentarii lipsite de bun simț este prea mult.
Eu cred că acești analiștii sunt de doi bani bucata. La fel ca „electoratul lor educat”. Tot de doi bani bucata sunt și cei care îi aplaudă. Este o singură concluzie rațională. Acele persoane cărora li se atribuie calitatea de electorat dar care nu au fost la vot pentru că au vrut ei să „sancționeze” politicienii nu este de loc educat ! Este needucat. Educația este (poate au uitat săracii !) un fenomen social fundamental de transmitere a experienței de viață a generațiilor adulte și a culturii către generațiile de copii și tineri, abilitării pentru integrarea lor în societate, așa cum spune DEX-ul. Participarea la procesul electoral este cea mai înaltă formă de integrare a tinerilor în societate ! Participarea la procesul electoral este cea mai înaltă formă de manifestare a capacității de a decide ! Pe lângă deciziile importante personale pe care un om le ia în viața personală, participarea la procesul electoral este cea care le conferă apartenența la o comunitate.
Concluzia este simplă. Cei care nu participă la procesul electoral nu sunt persoane educate. Sunt niște ghiolbani. Ar cam trebui să priceapă și cei care se laudă precum și cei care îi laudă. Nici cei care îi laudă nu sunt altceva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.