miercuri, 21 septembrie 2016

Summit-ul privind refugiații la ONU. Dacian Cioloș a prezentat poziția României.


Acțiune și rezultat. Dacian Cioloș a fost exact în expunerea sa privind problema refugiaților și contribuția României la soluționarea acesteia. Discursul lui la summit-ul organizat de SUA, Germania, Canada, Etiopia, Iordania, Mexic și Suedia a fost elocvent. România își menține angajamentul de a răspunde crizei refugiaților potrivit capacităților ei de răspuns !

Iau știrea de la Agerpres.

Sper că jurnaliștii de la Agerpres au preluat toate informațiile de interes astfel că putem vedea amploarea efortului României la problematică. Sincer să fiu, nu atât sumele presupuse a fi cheltuite cu ajutorul umanitar sunt relevante ci modul cum ele au fost dirijate către necesitățile reale a celor în necaz. Nu trebuie neglijat nici faptul că România este un contributor direct, o stare pe care România o are nu de multă vreme. Să le arăt pe rând.
România recunoaște pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiați. Există diverse posibilități, resurse și politici pentru a răspunde acestei provocări, precum există și diferite forme de a contribui la eforturile comune ale comunității internaționale. În acest context, România a crescut treptat contribuția sa pe mai multe planuri în domeniul umanitar, atât ca donator, cât și ca țară de relocare. Prin eforturile sale, România a căutat să atenueze presiunea umanitară prin furnizarea de contribuții financiare pentru organizațiile umanitare internaționale, cum ar fi: Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC), Agenția ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiați din Orientul Apropiat (UNRWA) și Programul alimentar mondial - spus Cioloș în cuvântul său.
  • contribuții financiare pentru organizațiile umanitare internaționale, cum ar fi: Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC), Agenția ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiați din Orientul Apropiat (UNRWA) și Programul alimentar mondial;
  • România a acordat ajutor umanitar bilateral Turciei, Iordaniei, Libanului, Irakului și Afganistanului;
  • a oferit refugiaților "adăpost temporar" în Centrul de Tranzit de Urgență situat la Timișoara. De la înființarea sa în 2008, această facilitate a oferit asistență pentru mai mult de 2.000 de refugiați în timp ce cazurile lor au fost prelucrate pentru relocarea ulterioară;
  • în ceea ce privește oportunitățile de educație și angajare legală, România oferă tuturor copiilor cetățenilor străini care beneficiază de protecție aceleași drepturi la educație care se aplică copiilor români prin lege;
  • luna trecută Guvernul a trimis Parlamentului „un nou proiect de lege, care va crea un nou cadru de cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar, îmbinând în mod inovator umanitarul, dezvoltarea și instrumentele financiare”;
  • România contribuie în mod substanțial, cu resurse umane și mijloace tehnice la controlul de frontierelor, precum și la operațiunile de căutare și salvare în Marea Mediterană, precizând că, în 2016, 49 de experți naționali în materie de azil au fost detașați la FRONTEX și la Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA).

„Procesul de revizuire a politicilor relevante în România se bazează pe convingerea că cel mai eficient mod de a face față crizei refugiaților este acela de a aborda cauzele sale principale și pentru a sprijini țările de origine ale refugiaților și țările de tranzit. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a sprijinit răspunsul coordonat al Uniunii, de a participa la procesul de transfer și de realocare pe bază de voluntariat” - a mai spus Cioloș.

Sunt suficiente date care confirmă un fapt evident acum. România a găsit soluția la capacitatea redusă de a primi și integra refugiații. O soluție inteligentă care este cunoscută de politicienii altor state - un parlamentar german a oferit un interviu unui jurnalist român și a scos în evidență acest lucru, această contribuție a României la problematica refugiaților, soluție care mulțumește pe cei care sunt preocupați de această problematică.

În mod normal, ar trebui ca alarmiștii din presa română să se abțină în a mai promova tot felul de aiureli. În mod normal. Pentru că la noi nu avem jurnaliști și politicieni normali, „semnalele” alarmiste vor continua, scenariile apocaliptice vor continua, idioții neamului se vor lăbărța în studiourile Tv și pe rețelele de socializare iar noi vom continua să citim idioțenii în loc să ne vedem de treabă.

Nu pot să termin articolul fără să reamintesc faptul că poziția României prezentată de Cioloș a fost prezentată foarte succint și de Președintele Klaus Iohannis când erau discuțiile foarte înfierbântate privind relocarea refugiaților. Cine citește cu bună credință acest articol dar și altele care se referă la eveniment va observa că ideea relocării refugiaților pe bază de voluntariat a fost expusă ca voință a României de anul trecut.

În fine, eu unul sunt mulțumit de prezentare. Nu putem primi mii și mii de refugiați însă s-a găsit metoda de a compensa prin contribuții financiare și acțiuni ale Poliției de Frontieră Române și ale Autorității pentru Străini. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.