duminică, 8 ianuarie 2017

Profit de o aniversare. Savantul Stephen Hawking împlinește 75 de ani. La mulți ani !

Sunt printre cei care nu pot rata evenimentul. Am o mare admirație pentru savantul Stephen Hawking, chiar dacă, aparent, nu avem prea multe în comun.

Agerpres face bine că preia știrea internațională și face un foarte succint și util istoric al vieții fizicianului care a contribuit enorm la completarea cunoștințelor despre univers și definirii locului și rolului nostru în cadrul lui.

Savantul Stephen Hawking
Contribuabil semnificativ la emisiunile de popularizare a științei, a provocat, cum este și normal, la fel ca alți și alți oameni de știință, nedumerire, teamă, groază, mulțumire, surpriză, dispute academice și mai puțin academice, pentru ca la un moment dat să îi fie recunoscute tezele inclusiv de către biserică. Bine, nu toate bisericile au dorit să pună în echilibru religia cu știința. Membrii unor confesiuni religioase au rămas acolo unde se simt mai bine, undeva în urmă cu câteva sute de ani.

Una dintre afirmațiile lui Stephen Hawking a provocat și la noi multă vâlvă, unii dintre cei care l-au negat fiind de un comic deosebit. După o îndelungă cercetare asupra formării universului, Stephen Hawking a declarat că la originea universului nu l-a găsit pe Dumnezeu. Nu poate găsi, încă, dovezi ale contribuției lui Dumnezeu la facerea lumii în care noi trăim. Pentru că lumea noastră nu se mai limitează la Pâmânt, Lună și Soare, cuprinde întregul sistem solar, cuprinde galaxia din care Soarele nostru face parte (în care „trăiesc” miliarde de alte sisteme solare), cuprinde universul din care galaxia face parte și tot așa pe măsură ce cunoașterea cucerește noi teritorii. Afirmația sa a provocat valuri confesionale de indignare. Încă i se mai reproșează că ... cercetează.

Mi-a plăcut o altă recomandare pe care el o face studenților săi.
Să nu uitați să vă uitați mereu în sus, spre stele, și nu în jos, spre pământ (...). Încercați să înțelegeți ce vedeți, întrebați-vă ce face Universul să existe. Fiți curioși (...). Oricât de grea poate părea viața, există mereu ceva ce veți putea face cu succes. Important este doar să nu vă dați bătuți.
Mă mâncă buricul degetelor să spun ceva parșiv dar mă opresc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.