Descoperirea unui plan (datele sunt secrete !) de folosire a unor explozive disimulate în aparatură electronică mai mare decât un telefon mobil pentru distrugerea unor avioane aflate în zbor (act terorist) a generat adoptarea interdicțiilor. Metodele anterioare folosite de teroriști - dispozitive explozive ascunse în pantofi sau în lenjerie intimă -, au eșuat prin metode de control adoptate la îmbarcare. Teroriștii au căutat să se adapteze și au „inventat” metoda „laptopul”.
Listele întocmite de SUA și Marea Britanie sunt destul de asemănătoare. Sunt liste cu statele în care teroriștii pot urca în avioanele cu destinația SUA sau Marea Britanie. Neplăcută imagine !
SUA: Iordania, Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Maroc, Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite.
Marea Britanie: Egipt, Iordania, Liban, Arabia Saudită, Tunisia și Turcia.
Sunt în ambele liste Egiptul, Arabia Saudită, Turcia !
Pentru Turcia, dar mai ales pentru Erdogan, o astfel de clasificare a țării este un dezastru. Imaginea publică a Turciei se degradează pe zi ce trece. Menținerea Turciei pe lista neagră a acestor interdicții va constitui un stimulent și pentru alte state care, de ce nu, vor lua măsuri similare imediat ce informații suficiente vor permite constituirea unei poziții clare. În Europa sunt unele state foarte dispuse să preia modelul americano-englez ! Mai ales după ce Erdogan a amenințat că nici un cetățean european nu va mai fi în siguranță pe orice stradă din această lume dacă statele europene nu îi acceptă condițiile !
Nu sunt blocate zborurile turcilor, egiptenilor, saudiților către SUA și Marea Britanie dacă îndeplinesc condițiile legale de intrare în aceste țări. Nu sunt interzise dispozitivele electronice în cauză în bagajele de cală. Sunt interzise, în mod categoric, în bagajele de mână !
Din punctul de vedere al unor pasageri, este un disconfort să nu își poată lua tableta, consola de jocuri sau laptopul în spațiul pasagerilor. Pentru statele care au introdus interdicția este o măsură de prevenție împotriva actelor teroriste. Pentru statele nominalizate este un dezastru diplomatic extern. Pentru unele companii aeriene se spune că ar fi un dezavantaj. Comparând riscul posibil al unui atentat cu o bombă disimulată într-un laptop și riscul de a nu avea câțiva pasageri, parcă mai bine este pentru ele să accepte măsura de prevenție.
Profesional, aprob o astfel de măsură. Mai ales că sunt destule exemple de avioane în lume care au fost folosite de teroriști pentru a ucide pasagerii sau a provoca distrugeri la sol.
O informație mi se pare relevantă. Chiar dacă este insuficient dezvoltată:
Potrivit sursei, unul dintre factori a fost descoperirea unui plan de a doborî un avion prin explozibili ascunși într-un iPad fals care părea extrem de autentic. Alte detalii în legătură cu acest plan, cum ar fi data, țara implicată sau gruparea din spatele său, rămân secrete.În listele alea sunt mai multe țări în atenție. Comune sunt doar 3. Trei !
Sursa informației: Agerpres.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.