Cassini pe orbita lui Saturn |
S-a terminat o poveste spațială. Sonda spațială lansată în 1997 și care a început explorarea uriașei gazoase Saturn și a sateliților săi în 2004 și-a terminat misiunea ieri, pe 15 septembrie 2017. Earl Maize, responsabilul misiunii Cassini, a anunțat încheierea programului, succesul lui și a felicitat pe toți cei care au făcut parte din echipa „Cassini”. Frumos ! Ani de zile, oamenii de știință vor studia datele transmise de Cassini iar omenirea va beneficia de mult mai multă informație privind sistemul solar din care facem parte. Un sistem relativ tânăr. Planetele s-au format în ultima treime din vârsta Universului cunoscut !
Agerpres. UPDATE Sonda Cassini și-a încheiat misiunea, după 13 ani de explorare a lui Saturn și a lunilor sale
"Descoperirile făcute se află printre cele mai incredibile din știința planetară", a declarat miercuri presei Linda Spilker, principalul responsabil științific al misiunii.
Cu aproape 300 de orbite în jurul lui Saturn, sonda a descoperit mări de metan lichid pe Titan, cel mai mare satelit natural al planetei, și un vast ocean de apă sărată sub suprafața de gheață a lui Enceladus, o mică lună saturniană.
Datele colectate de spectrometrul de pe Cassini cu prilejul traversării unui nor de vapori la polul sud al lui Enceladus au relevat prezența hidrogenului. Acest element este semnătura unei activități hidrotermale propice vieții, au conchis atunci oamenii de știință, care au anunțat această descoperire în aprilie.
"Această lume oceanică a lui Enceladus a schimbat cu adevărat abordarea noastră privind căutarea vieții în alte locuri din sistemul nostru solar și dincolo de el", a subliniat Linda Spilker.Pentru că suntem oameni, pentru că avem mari valori morale, pentru că vrem să le respectăm cu strictețe măcar în spațiul cosmic dacă pe Terra nu se poate, conducătorii programului Cassini au ales ca sonda să se lase „îmbrățișată” de Saturn, să devină parte a planetei prin dezintegrare pentru a nu contamina sateliții naturali care, este posibil, să cuprindă forme de viață. Encelatus este „premiul cel mare”. Probabil că o viitoare misiune spațială îi va fi dedicată în exclusivitate. Iar Titan, cel plin de metan lichid, ar putea deveni pentru o omenire mult mai evoluată, o „stație orbitală” de alimentare pentru astronavele care vor avea rolul de cercetare a sistemului solar și, de ce nu, a altor sisteme solare apropiate.
"Trimițând Cassini în atmosfera lui Saturn, se evită orice risc ca sonda să se prăbușească pe una dintre luni, unde este posibil să existe viață, precum Enceladus, ferindu-le de orice contaminare", a explicat Earl Maize.
Se strâng lucrurile personale, se închid monitoarele, se desfac legăturile. Sala va fi refăcută și gata de lucru pentru cercetătorii unui alt program, un program al unei alte misiuni spațiale. Poate pentru Encelatus, cel care promite condiții pentru apariția vieții ! Ba, nu este exclus să aibă chiar unele forme de viață, evident diferite de cele de pe Terra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.