sâmbătă, 21 octombrie 2017

La Iași, la Forumul Administrației Locale, clarificări liberale

La Iași are loc Forumul Administrației Locale al PNL. Președintele Ludovic Orban a ținut un discurs care a fost preluat de presă. Împărțit pe domenii de interes dar și cu scop strategic. Prea lung, materialul nu este citit, prea scurt, nu este lămuritor.

Mi-am băgat nasul în câteva pagini. Digi24, News, Agerpres, PNL (pe Facebook) etc. Constat că se merge către bine. Am impresia că se renunță la falsitatea unor accente de discurs politic. Noi cu ăștia, ei cu ăia. Catastrofală gândire politică. Pentru că în realitate, o gândire liberală se găsește în oameni și nu în profesiile sau funcțiile pe care le îndeplinesc. Și avem enorm de multe exemple care să confirme observația. Oameni care practică profesii liberale îndrăgostiți până peste urechi de autoritarismul socialist. Membri au PNL care își visează viitorul în administrația publică. Discursul politic se bătea cap în cap cu planificarea carierei.

Toți oamenii sunt valoroși. Nu mai este admis să consideri că cei care și-au făcut o carieră în administrația publică sunt inferiori celor care nu lucrează cu statul. De foarte multe ori viața a confirmat faptul că cei care au lucrat la stat sunt căutați de cei care au lucrat și lucrează în privat pentru a obține un plus de performanță.

Să facem ordine în dezordine.

Funcționarii publici și organizarea administrației. Inclusiv a învățământului.

  • Sunt un om de administrație. Îmi place administrația locală, cât și administrația centrală. Administrația este locul unde poți să dai măsura valorii, unde poți să faci ceva bun pentru oameni, administrația locală cu atât mai mult. Primarii trebuie să se priceapă la orice, să aibă capacitatea de a înțelege extrem de multe lucruri în toate domeniile de activitate. Sigur, nu le înțeleg ei pe toate, dar pot să își aducă oameni, colaboratori cu expertiză într-un domeniu sau altul. Era greu să îți aduci până acum colaboratori de valoare cu salariile care existau în administrația locală. Aici vă spun din capul locului — sunt de acord cu autonomia locală acordată autorităților locale în stabilirea salariilor. Așa este normal. Este o pârghie firească ce trebuie lăsată la nivelul autorităților locale.
  • Da, funcționarii trebuie plătiți mai bine, dar nu sunt de acord să o plătim, de exemplu, pe fata lui Daea sau toată cohorta de nepoate, beizadele, amante, care au fost băgate de PSD în administrație. Trebuie făcută curățenie în administrație și să îi plătim pe cei care au performanță, pe cei care au rezultate în munca de zi cu zi. Nu toți politrucii care au fost aduși în administrație de PSD și care sunt ținuți pe relații politice și care în marea lor majoritate distrug cultura organizatorică și instituțională din instituțiile în care muncesc.

  • Nu mai putem sta cu 30 de ministere, cu sute de agenţii, oficii şi autorităţi pe care uneori nu le cunosc nici miniştrii. Nu sunt de acord să mai avem servicii deconcentrate care taie frunze la câini şi în care sunt plătiţi funcţionari fără rezultate şi competenţe în viaţa de zi cu zi. Vă dau exemplul inspectoratelor şcolare. În nici o ţară europeană nu există modelul inspectoratelor şcolare. Este un model sovietic, iar noi suntem printre ultimii care mai aplicăm acest model care este folosit pentru politizarea învăţământului. Autorităţile locale trebuie să ia deciziile, comitetele de părinţii să fie implicate, elevii să participe şi ei la deciziile care se iau în şcoală. Ăsta este sistemul după care ne orientăm, sistemul folosit la nivel european.

PNL să aibă un bazin electoral în rândul pensionarilor și al funcționarilor publici


  • Se vede tot mai limpede şi sper ca din ce în ce mai mulţi români să înţeleagă că au fost minţiţi cu bunăştiinţă, cu neruşinare, că în mod deliberat s-au promis lucruri ce nu pot fi realizate. Pe lângă campania de atragere a clasei de mijloc, a mediului de afaceri, vă rog să începeţi să faceţi o campanie către pensionari. Iată că pensionarii, care au fost principalii votanţi ai PSD au fost minţiţi cu neruşinare. Cinicii care conduc azi România şi-au bătut joc de părinţii şi bunicii noştri. Au promis că le cresc pensiile, le-au dat speranţe false, pentru ca acum să spună cu nonşalanţă şi nesimţire că nu se mai aplică Legea pensiilor de la 1 ianuarie 2018, că nu mai cresc pensiile aşa cum fusese proiectat. Cum să minţi în halul ăsta?
  • Angajaţii din sectorul public, mai ales profesioniştii din administraţie, oamenii care fac carieră în administraţia publică, trebuie recâştigaţi de partea noastră. S-au dus mulţi dintre ei după promisiunile PSD şi iată că şi ei au luat ţeapă. Li s-a promis creşterea salariilor cu 25 la sută şi o să vadă creşterea netă de maxim patru la sută anul viitor. Iar ăştia patru la sută, ca putere de cumpărare, o să reprezinte mult mai puţin decât reprezenta salariul din 2017, pentru că între timp a crescut inflaţia, a crescut leul în rapot cu euro, a crescut deficitul balanţei comerciale şi s-au scumpit creditele. Trebuie să mergem spre aceste categorii, să le spunem că au fost minţite.
Ei, greu a fost până să se ajungă aici ! Bine-bine, cineva a observat că politica anti-funcționari publici și anti-pensionari practicată de unii din PNL nu mai este corectă. Cum nu este corectă nici politica anti-contracte cu statul !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.