vineri, 16 noiembrie 2018
Adversarii PNL se grupează. Cei mai vehemenți vor „aldeisto-progresiștii”
Ușor-ușor se clarifică situația și ar trebui să nu mai umblăm după himere.
Până și cei de la Realitatea.Tv au comunicat informația privind procesul de realizare a noului curent de centru-stânga convenit la Madrid în 9 noiembrie 2018. Apare, deși nu este chiar o surpriză, ProRomânia al lui Victor Ponta alături de MRÎ al lui Dacian Cioloș și USR-ul lui Dan Barna. ALDE al lui Tăriceanu este membru în ALDE Europa, problemele lui sunt doar pe plan intern, tunurile externe fiind puse doar pe PSD!
În sprijinul informației furnizate, cei de la Realitatea.Tv au pus și acest sondaj selectat doar pentru „partidele emergente”. Le iese un total de 42% intenție de vot pentru posibilul nou curent politic la care se pare că lucrează intens Dacian Cioloș, cu mare efort discursiv.
În afara ALDE al lui Tăriceanu, toate celelalte partide „emergente” atacă PSD aflat la guvernare. Cu mica particularitate că MRÎ și USR atacă cu toată puterea și PNL, uneori mai mult decât pe cei din PSD. Cât privește atacurile „emergenților” la adresa ALDE Tăriceanu ... pauză. Se negociază cu interesul suprem pe masă: victoria împotriva PNL!
Scopul declarat al viitoarei grupări politice europene sub „conducerea” lui Emmanuel Macron este victoria împotriva Partidului Popularilor Europeni de la care Macron și asociații vor să preia conducerea principalelor instituții europene și reorientarea Uniunii Europene către „progresism”, curent politic de centru-stânga, mai mult social-democrat, ceea ce este aproape normal, majoritatea grupărilor politice adunate sub acest stindard venind din zona de stânga sau centru-stânga a scenei politice europene. Deocamdată, sunt unele partide liberale din ALDE Europa care au încă semne de întrebare cu privire la orientarea politică clară a lui Macron, „liberalismul” promovat de el fiind ceva dubios. Probabil că vor ajunge la consens pentru că ALDE Europa, la Madrid, prin reprezentanții din toate statele membre au aplaudat furtunos direcția politică aleasă: victoria împotriva conservatorilor europeni din PPE și scoaterea lor de la conducerea instituțiilor europene.
Sunt suficiente elemente care ne ajută să înțelegem ce se întâmplă sau ce se va întâmpla în România.
PNL va fi principala forță politică atacată de noua coaliție de centru-stânga! USR și MRÎ lucrează intens la aceasta. USR dezinformează că ar fi „partid de dreapta”, au reînceput să avanseze ideile nocive din 2016 potrivit cărora unii candidați ai PNL din municipii, în special din București, la alegerile locale din 2020 să renunțe la candidatură în favoarea celor pe care ei, USR, îi vor desemna, pe motivul fals că dacă nu o vor face va recâștiga PSD primăriile. Chipurile, candidații „opoziției” dați de USR sunt mai buni decât candidații pe care PNL îi va desemna în urma procedurilor interne. O mizerie la fel de mare ca acum doi ani. Au început de pe acum discreditând, pe față, pe cei din PNL care au anunțat că și-au depus candidatura pentru a fi desemnați candidații partidului pentru Primăria Generală a Capitalei, pentru primăriile de sectoare, pentru primăriile altor municipalități din țară.
Dacian Cioloș care nu a reușit să determine PNL, ca partid, să părăsească grupul popularilor europeni, a declarat, cu impertinență, că PNL refuză „să se reformeze”, reforma fiind tocmai trecerea în tabăra pe care Emmanuel Macron „o construiește”. Pentru că nu poate luat tot partidul „la remorcă” - el fiind, chipurile, liderul local al noii orientări politice europene -, Cioloș a invitat membrii PNL și simpatizanții partidului să i se alăture. După exodul unor membri PNL din 2016 către USR cel „curat și pur” (timpul a dovedit cât de curați și impuri sunt!) suntem în fața unei alte invitații la exod. Nu poți spune cu certitudine că nu se vor alătura lui Cioloș unii liberali după ce partidul lui (MRÎ) va lua ființă. Oricum, din mai multe puncte de vedere, dacă mai sunt liberali cu inima în liberalismul-social care au intenția să treacă la Cioloș, Tăriceanu, Barna și Ponta va fi un lucru bun pentru PNL. Rămânând doar cei care cred în orientarea politică a partidului și în programele politice concepute la PNL sunt mai puține riscurile de apariție a unor tulburări interne grave. În plus, pot veni către PNL acei cetățeni care cred în politicile de dreapta și nu vor să fie părtași la politicile de stânga ale noii grupări. Cum, evident, nu vor să aibă de a face cu PSD și sateliții lui.
Poate colabora PNL cu această grupare de centru-stânga în formare? Da. Având ca adversar comun coaliția PSD-ALDE aflată la guvernare, PNL și USR în special, fără a exclude ProRomânia lui Ponta
pot colabora punctual: moțiuni simple, moțiuni de cenzură, sesizările pentru neconstituționalitatea unor acte normative emise de Parlament la Curtea Constituțională, colaborări punctuale la nivelul municipiilor etc. Și cam atât pentru că proiecțiile de guvernare ale celor două grupări sunt subordonate ideologiilor politice proprii fiecărui formațiuni politice, mai clar sau mai puțin clar exprimate.
Macron crede în Europa concentrică, în Europa cu mai multe viteze. Vrea să impună o nouă organizare a Uniunii Europene care să favorizeze, direct, statele fondatoare. A găsit înțelegere la unele partide din ALDE european și chiar la unii socialiști din statele europene. Chiar și la unii conservatori. Împotriva Europei cu mai multe cercuri, mai multe viteze s-a exprimat președintele Klaus Iohannis și PNL. Este evident faptul că noua grupare „macronistă” nu poate avea ca „prieten” sau „aliat” partidul care este se opune vehement unor astfel de concepții. De aceea nici președintele Iohannis nu este simpatizat de gruparea „macronistă” din România! Toți cei din cartonul de mai sus sunt „adversarii” personali ai președintelui Iohannis!
Semnalele că Popularii Europeni nu sunt de acord cu viziunea lui Emmanuel Macron privind împărțirea Uniunii Europene între unii „Egali” cu „E” și unii „egali” cu „e” iese în evidență din declararea popularilor europeni ca principalul adversar politic al noii grupări ce urmează a se înființa după alegerile europarlamentare în Parlamentul European. La nivelul statelor, Macron lucrează prin intermediul partidelor existente sau a celor ce urmează a se înființa, „Mișcarea România Împreună” a lui Dacian Cioloș fiind exemplul perfect pentru a arăta „modelul” pus în operă de „propaganda macronistă”. La fel ca Macron în Franța, Dacian Cioloș atacă la partea sensibilă a sentimentelor populației: relațiile antagonice între „vechi și nou”. Tot ce a fost până acum pe scena politică este vechi, neperformant, degradant, lipsit de utilitate socială iar el vine să ne ofere ceva nou, modern, în ton cu „evoluțiile de pe scena internațională” bla, bla, bla ... Aceeași placă pe care a mers și USR în 2016! Conflictul dintre nou și vechi. Una dintre cele mai mari înșelătorii sociale. Culmea este faptul că principalul partid politic românesc atacat a fost PNL și nu PSD! Fenomenul se repetă. Astăzi, USR-MRÎ-ALDE atacă PNL. Cu ură chiar. Mai puțin PSD! Pe undeva, este explicabil. O mare parte dintre membrii și simpatizanții actualului PSD ar cam coti către ProRomânia lui Ponta sau chiar la MRÎ-ul lui Cioloș. Din punct de vedere doctrinar, între ce susține Cioloș și ce are PSD în „doctrină” nu este mare diferență.
Socialiștii francezi și-au distrus partidul pentru a-l urma pe Macron. Socialiștii români sunt invitați să îl urmeze pe Cioloș (un epigon politic macronist). Socialiștii au ca adversar „tradițional” conservatorii sau liberalii (în cazul României) care își păstrează linia politică tradițională care îi apropie de conservatori în zilele de astăzi. În anii de formare a Partidului Național Liberal, conservatorii aveau alte preocupări politice! Liberali devenind membrii societății care doreau progresul, membrii societății care au înlocuit economia bazată pe agricultură (promovată de conservatori) cu economia bazată pe producția de bunuri și servicii (o blasfemie în acele timpuri). Evoluția societății a făcut ca în România conservatorii să devină liberalii. Chiar dacă conceptele de bază ale liberalilor din secolul XIX nu s-au schimbat!
Suntem în fața unei situații clare. Socialiștii de rit vechi, urmașii comuniștilor, adunați în PSD și alte formațiuni politice mai mici au ca adversar politic PNL, cel mai mare partid politic de dreapta din România. Noile grupări politice (cu pretenții absurde că ar fi „noi” în sensul mai larg al cuvântului), grupări desprinse din curentele socialiste sau social-liberale au decis că adversarul lor politic este tot PNL. Progresismul promovat de Dacian Cioloș din MRÎ și Dan Barna din USR este, la origine, un curent social-democrat care vrea să ocupe zona de centru-stânga a scenei politice. Este normal, politic, să aibă ca adversari conservatorii sau liberal-conservatorii români și ca aliat, dacă situația o impune, social-democrații din România.
Unirea între PNL și USR, plus MRÎ, promovată cu insistență de o parte a analiștilor politici, o parte a jurnaliștilor, de către oamenii interesați de politică dar fără prea multă informație la dispoziție, este imposibilă. Nu poți cere PNL să renunțe la doctrina sa, nu poți cere PNL să renunțe la identitatea sa politică, nu poți cere PNL să se subordoneze ca partid politic unui om, chiar dacă îl chemă Dacian Cioloș care se zbate să își formeze o imagine de „Mesia” politic. Această cerere este inadmisibilă. Cum este inadmisibilă „tăcerea” PNL la atacurile grobiene ale celor din USR și MRÎ! Vorbim despre zbaterea fiecărei formațiuni politice de a deveni reprezentanta intereselor politice ale cetățenilor care au orientarea politică sau acceptă orientarea politică a respectivelor partide. Îndemnurile caraghioase ca PNL „să renunțe la orgoliul de partid” pentru „a lupta alături de USR și Cioloș” împotriva PSD sunt, de asemenea, inadmisibile. Toate aceste „mișcări” au rolul de a discredita PNL, de a-i reduce influența socială și de a-i anihila posibila capacitate de a obține puterea politică în urma alegerilor libere. Variantă neagreată de Dacian Cioloș care, după propria declarație, linia politică pentru obținerea puterii politice nu mai este „modernă”. Chiar așa! Cum vede el schimbarea unei puteri politice obținută prin vot? Prin forță? În afara liniei stabilite democratic prin prevederile Constituției? Este tare dubioasă formularea lui Cioloș privind „așteptarea” PNL să înlocuiască PSD la putere „pe cale naturală”!
În fine, avem clarificările necesare. Dacă în lupta cu „microbul” PSD avem anticorpi, în lupta cu noii „microbi progresiști” va trebui să ne formăm anticorpii. Pentru că aici este foarte multă confuzie în mintea oamenilor. USR și MRÎ sunt, se pare, campionii de necontestat ai fake news când este vorba despre „orientare politică”. Lumea nu știe că are în față tot social-democrație însă cu alți ambițioși care se cred „conducătorii luminați” capabili să „salveze sărmana țărișoară”! Ipocriți! Nu degeaba USR clama sus și tare că ei nu primesc în partid persoane care au mai făcut politică. Bine, în fața microfoanelor au fost deosebit de vehemenți însă când au apărut problemele, pentru te miri ce eveniment, s-a constatat că de fapt o mare parte dintre USR-iștii foarte vocali erau traseiști notorii. Vorba aia, nu fă ce face popa, fă ce spune popa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.