Cred că este cea mai bună poziție. Este destul de rigidă. Nicolas Maduro are de ales: fie convoacă alegeri democratice fie Uniunea Europeană va susține pe Juan Guaido, președintele Parlamentului care s-a autoproclamat președinte interimar.
Între statele membre ale UE există diferențe de abordare a problemei. Grecia nu este de acord cu apelul comun al Celor 28, Spania vrea susținerea directă a lui Guaido, Franța și Germania plus Marea Britanie susțin poziția Spaniei. Trebuie însă să reținem aspectul principal. Uniunea Europeană acționează în această situație politic, ca uniune de state! Este un răspuns dat lui Trump dar și lui Putin. Uniunea Europeană se întărește ca uniune politică de state decise să se prezinte lumii ca un întreg și nu pe „bucățele”.
Mesajul Uniunii Europene lasă lui Nicolas Maduro o variantă de răspuns. Știrile anunță că Maduro ar vrea să se întâlnească cu Guaido, pentru a negocia „pacea” socială. Maduro este în fața unor amenințări majore. Posibilitatea ca statele importante din America și Europa să îi aplice sancțiuni economice nu este departe. Chiar dacă are sprijinul Rusiei, Chinei, Mexicului reorientarea comerțului internațional al Venezuelei se lasă cu pierderi pe care Venezuela nu este capabilă să le suporte.
Declarațiile sforăitoare există în spațiul public dar nu rezolvă problemele din Venezuela. Acolo trebuie să se lămurească între ei. Tradiția „socialistă” a Venezuelei mă determină să fiu circumspect. Iar „valul” de știri, unele contradictorii, mă determină să stau deoparte. Nu poți avea o poziție construită pe știri false. Apoi, chiar dacă România ar avea o poziție mai radicală nu văd la ce i-ar folosi! Este mult mai bună soluția Uniunii Europene. Este destul de fermă, destul de amenințătoare. Maduro ar trebui să răspundă cu inteligență la aceste semnale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.