DECLARAȚIE DE PRESĂ COMUNĂ A CANDIDATULUI PARTIDULUI POPULAR EUROPEAN LA PREȘEDINȚIA COMISIEI EUROPENE, MANFRED WEBER ȘI A PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, ÎN CADRUL SUMMITULUI LIDERILOR LOCALI ȘI REGIONALI AI PARTIDULUI POPULAR EUROPEAN – 16 MARTIE 2019
Ludovic Orban
Rog reprezentanții mass mediei românești să pună întrebări candidatului Partidului Popular European la funcția de președinte al Comisiei Europene, cu ocazia acestui eveniment important al nostru, care a avut loc în România. Ca atare, puteți să-i puneți întrebări domnului Manfred Weber.
Manfred Weber
(Voiam să vă întreb cum veți soluționa problema partidului FIDESZ, astăzi, de exemplu, am remarcat absența notabilă a reprezentanților UDMR. Mai rămâne valabilă acea intenție de excludere a acestui partid din familia Popularilor Europeni?)
În ceea ce privește FIDESZ, vă mulțumesc foarte mult pentru această întrebare. Știți că ultimele zile nu au fost ușoare în cadrul familiei PPE, am avut niște solicitări formale de a întreprinde o acțiune față de prietenii noștri din Ungaria. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu premierul Viktor Orban, marțea trecută la Budapesta. Am discutat despre problemele cu care ne confruntăm și PPE este un partid al valorilor, un partid al principiilor fundamentale, ale convingerilor comune. De aceea trebuie să garantăm că fiecare partid își respectă și respectă aceste valori în cadrul programului său de pază. De aceea, ne aflăm acum în negocieri, în discuții cu toate părțile și toate partidele din familia PPE pentru a ne pregăti pentru marțea viitoare. Deocamdată sunt pe masă, însă scopul meu este să pregătesc opoziție astfel încât toată lumea din partid să se poată pună de acord, asta încerc eu să fac împreună cu președintele partidului Joseph Daul. Principalul mesaj este că suntem un partid al valorilor, al înțelegerii comune și aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă prietenii din Ungaria, dacă respectă aceste principii sau nu.
(Domnule Weber, recent, în România, magistrații au ieșit pe treptele instanțelor, protestând față de modificarea prin OUG a Legilor justiției. Printre mesajele pe care aceștia le-au afișat era și unul adresat Europei, scria pe afișele ținute de magistrați : We share the same values, Romania belong to Europe. De asemenea, mai mulți magistrați vor să meargă la Bruxelles pentru a-și expune temerile legate de ceea ce se întâmplă în materie de justiție, pentru a vorbi cu domnul Frans Timmermans. Aș vrea să vă întreb, în calitatea dumneavoastră de aspirant la șefia Comisiei Europene, cum vedeți protestele magistraților din România și dacă aveți un mesaj pentru ei?)
Primul meu mesaj este un mesaj de respect față de cei care își exprimă opiniile și ies pe stradă pentru a și le exprima. Este o chestiune de respect, până la urmă, pe care vreau să o împărtășesc cu dumneavoastră și pentru nivelul european avem foarte multe posibilități de a garanta că atunci când o țară vrea să se alăture Uniunii Europene, există o serie de criterii înalte care trebuie întrunite înainte ca cineva să adere, dar când cineva este deja membru al Uniunii Europene și are un membru care nu este dispus să respecte aceste principii, care se doresc a fi garantate în Uniunea Europeană, atunci nu avem prea multe instrumente de a garanta acest lucru. De aceea, chiar și judecătorii de aici din România ne arată că ceva nu merge bine si cred că pentru viitor, Uniunea Europeană trebuie să implementeze un fel de mecanism obligatoriu pentru statul de drept, să garanteze că aceste principii fundamentale sunt garantate în toată Uniunea Europeană. Încă nu este cazul așa, nu există, încă, un astfel de mecanism la dispoziția noastră și cred că toți oamenii din Europa se așteaptă la acest lucru și nu este vorba de o împărțire între Est-Vest, Nord-Sud. Toată lumea trebuie să înțeleagă, să știe că statul lucrează fără corupție, are un sistem de justiție independent și are o presă independentă. Libertatea de presă este importantă, așa dar aceste principii trebuie să fie garantate. Eu, ca și candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, vreau să vă spun propun un astfel de mecanism prin care statul de drept să garanteze pe termen lung stabilitatea valorilor noastre și vă rog să rețineți că aceste valori nu sunt sub presiune doar în interiorul Uniunii Europene, ci există și o dimensiune globală și putem ca Europei să ne prezentăm lumii externe, în Africa, în Rusia, în China și să le spunem: vă rugăm să respectați modul de viață european cu democrație, libertatea de exprimarea, libertatea presei și toate aceste lucruri. Putem face acest lucru doar dacă implementăm aceste valori și la nivel intern, în mod corespunzător și de aceea, apăr cu tărie aceste principii și sunt sigur că majoritatea covârșitoare a oamenilor din Europa de astăzi, inclusiv români, se așteaptă exact acest lucru de la un politician.
(Se vorbește tot mai des în Europa despre aceste derapaje ale unor politicieni, despre ultranaționalism, populism, curente care alterează, inclusiv Parlamentul European. Voiam să vă întreb dacă găsiți în discursul politicienilor de la București astfel de pericole?)
Sigur că da! Există pericole împotriva Europei, discursuri populiste anti-Bruxelles și în felul acesta crește popularitatea. Aceste discursuri se întâlnesc peste tot în Europa și cred că este cazul și în România, de aceea sunt atât de mândru că PNL este de partea mea, pentru că ceea ce observ aici, în rândul candidaților, îi cunosc pe candidații europeni care vin din partea PNL și ei contribuie constructiv la o imagine pozitivă a Europei, fac tot ce pot în interesul țării lor și a Europei, pentru că cele două dimensiuni merg mână în mână, ele nu pot fi separate.
De asemenea, vreau să subliniez că fragmentarea peisajului politic pe care o experimentăm peste tot în Europa există și sunt bucuros, domnule președinte, că PNL-ul conduce, acum, în sondaje. Suntem în formă bună, dar există acest tip de fragmentare care se observă peste tot și ,vreau să transmit mesajul că, dacă votanții din România chiar doresc să s se găsească la masa celor care iau deciziile, atunci PNL-ul este singurul partid care poate face acest lucru, pentru că PPE-ul este cea mai mare familie politică din Europa, iar în prezent îl avem pe președintele Comisiei din rândurile noastre, sperăm ca așa va fi și pe viitor și sperăm că astfel vom influența lucrurile și mai mult. Celelalte partide ar putea să fie membre în celelalte grupuri politice europene, care nu au același impact asupra evoluțiilor la nivel european. De aceea, PNL-ul este una dintre forțele motorii în cadrul PPE-ului și pentru mine acesta este un mesaj principal în calitate de candidat care face campanie , vreau să subliniez acest lucru. Este vorba despre interese, bineînțeles. Aspecte care vizează agricultura, de exemplu, sau finanțarea regională, un lucru foarte important pentru o infrastructură, spitale mai bune în România. Chestiunea care vizează îmbunătățirea Universităților în România, pentru a avea un nivel academic bun. Toate aceste lucruri au de-a face cu finanțarea și cu deciziile luate la nivel european, iar alături de PNL există o garanție clară că România și interesele acesteia sunt respectate atunci când se iau deciziile finale.
Doresc să îi mulțumesc lui Ludovic pentru contribuția sa, pentru că în calitate de lideri ai PPE-ului, luptăm, mergem pe acest drum și alături de Angela Merkel și ceilalți discutăm de toate aspecte concrete, proiecte concrete care se implementează în prezent, iar mesajul meu este că contează dacă ai un deputat din România care stă la masa celor care iau deciziile sau un deputat din România care reprezintă doar un vot dintre 750 ale celorlalți parlamentari.
(Pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare se regăsește o singură femeie în primele 10 locuri, vorbim de locuri eligibile. Aș fi vrut să vă întreb dacă nu considerați ca aceasta este o problemă de reprezentativitate?)
Mă gândesc la femeia care ocupă acest loc și trebuie să vă spun că este o femeie foarte puternică, nominalizată din partea PNL. Adina, face o treabă foarte bună la nivel european, este vicepreședinte a Parlamentului European, așadar contribuția sa este importantă și mă bazez pe ea, iar pe termen lung, da, aveți dreptate, la grupul politic PPE avem o regulă și anume că, la președinție trebuie să avem 50% femei. Așadar, pe termen lung, trebuie să existe cu siguranță această calitate de gen care să fie respectată, dar vreau să subliniez că am văzut lista și prezentarea acesteia și există un echilibru bun între politicieni și primari. Avem chipuri noi, cum ar fi domnul Bogdan, candidatul de top și de asemenea, colegi experimentați, cu experiență în Parlamentul European și pe aceștia nu vrem să îi pierdem, pentru că ei în prezent fac o treabă excelentă. Pentru a avea o mai bună înțelegere, atunci când ți-ai construit o rețea, mă refer la Siegfried Mureșan și la domnul Marinescu. Ei bine, ei au construit deja o rețea de contacte, îi cunosc pe ceilalți din celelalte partide de la delegații și în felul acesta devin mai puternici și apreciez și mai mult că printre primii 10, sunt si colegi care beneficiază deja de aceste experiențe și știu cum se mișcă lucrurile. Deci cred că este un mix bun între chipuri noi care vin din exterior și de asemenea, sunt reprezentați bine primarii de la nivel local și de asemenea cei experimentați.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.