Adresându-se europarlamentarilor, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a recomandat acestora să sprijine dorința britanicilor care doresc să rămână în Uniunea Europeană.
Agerpres. Alegeri europene: UE nu trebuie să-i "trădeze" pe britanicii anti-Brexit (Tusk)
"Nu puteţi trăda cele 6 milioane de persoane care au semnat petiţia pentru a revoca Articolul 50 (care reglementează în Tratatul UE părăsirea blocului comunitar de către un stat membru), milionul de oameni care au defilat pentru un al doilea referendum sau majoritatea tot mai mare a persoanelor care vor să rămână în Uniunea Europeana", a afirmat Tusk în Parlamentul European reunit în sesiune plenară la Strasbourg, potrivit DPA.
Bună recomandare! Marea Britanie este în derivă. Camera Comunelor a preluat controlul asupra Brexit ca urmare a unui amendament depus și câștigat cu doar aproape 30 de voturi în plus. Unii politicieni britanici au comentat că este un precedent periculos pentru Marea Britanie ca Parlamentul să înlăture executivul de la îndeplinirea propriilor atribuții! La britanici, ca la nimeni! Bine, avem și noi faliții noștri, pentru că și noi suntem, sub conducerea PSD-ALDE, un fel de nimeni în rândul statelor democratice (sau mai bine spus, cât mai puțin democratice).
Există speranța anulării Brexit? Mă mențin pe poziția exprimată de mai multe ori: Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană. Chiar și cei care au simțit o satisfacție acum 3 ani de zile că britanicii s-au decis să părăsească Uniunea Europeană, după ce au văzut iar unii au simțit pe pielea lor ce înseamnă ieșirea Marii Britanii din UE, acum își manifestă dorința ca procesul Brexit să nu aibă loc.
Deocamdată suntem abia în faza surprizei provocată de amendamentul aprobat în Camera Comunelor. Theresa May are „mâinile legate” asupra Brexit. Observatorii politici din Marea Britanie spun că Theresa May ar avea o acțiune la îndemână, pe care Parlamentul nu i-o poate interzice: provocarea alegerilor anticipate pentru a schimba majoritatea parlamentară. Nu pot să nu observ că ideea este cam întârziată. Primul termen al prelungirii cu care a fost de acord UE este 12 aprilie. Până la această dată Marea Britanie ar cam trebui să spună UE ce vrea de fapt. Cu condiția ca în această săptămână, Camera Comunelor să aprobe Acordul Brexit negociat timp de 2 ani de zile. Acordul nu a fost aprobat iar Camera Comunelor a luat puterea prim-ministrului de a mai conduce procesul Brexit. Ce se va întâmpla? Naiba știe. Sunt câteva elemente „bătute'n cuie”: Acordul Brexit nu mai poate fi renegociat, UE a refuzat constant ideea; termenul de ieșire a fost prelungit până la 12 aprilie sub condiția aprobării acordului; există posibilitatea revocării scrisorii prim-ministrului britanic de intrare în procedura Brexit potrivit art. 50 din Tratatul UE - cu condiția ca Theresa May să fie de acord!; există posibilitatea convocării unui nou referendum în care populația (acum în cunoștință de cauză!) să se exprime cu privire la ieșirea sau nu din Uniunea Europeană. Ministrul de finanțe, Philip Hammond, a afirmat că un al doilea referendum pentru ieșirea din UE ar putea fi luat în considerare.
Avem de așteptat. Clarificarea problemei este „în curtea” Marii Britanii. Nostalgicii „imperiului”, brexiterii duri și puri, au ratat. Marea Britanie în 2019 nu mai este și nici nu va mai fi Marea Britanie din anul 1945 sau în alți ani des pomeniți de nostalgici! Tradiționaliștii britanici au reușit, prin minciună, să păcălească alți nostalgici. Le-a ieșit pe nas înșelăciunea. Le va ieși și mai mult pe nas pentru că tineretul Marii Britanii este cel mai activ în procesul de blocare a Brexit-ului!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.