joi, 24 iunie 2010

Justiția este a noastră.

Am citit, acum, dimineața, o postare la Cristi Danileț despre rolul și perspectivele CSM. Preocuparea magistraților este nu doar legitimă este și necesară din punctul de vedere al profesionistului, deoarece privește în mare măsură cariera profesională a celor care au hotărât să se pună la dispoziția societății cu tot ce au mai bun pentru a judeca/rezolva disputele ce apar între cetățeni, între aceștia și autorități, de a garanta drepturile și libertățile fundamentale ale omului și de a promova și susține statul de drept dar privește și Justiția ca instituție chemată să fie cea de a treia putere a statului. Noi, ceilalți, formăm societatea care cere Justiției să se pronunțe în apărarea intereselor noastre și vrem un anumit comportament din partea judecătorului, procurorului, ministerului Justiției și Ministerului Public, CSM. Cu referire la CSM noi putem avea diferite păreri. Unii cer ca această instituție să devină „ministerul” puterii judecătorești - eu sunt unul -, alții văd în CSM un organ administrativ care aplică sancțiuni magistraților iar alții vor ca CSM să fie o instanță care să corecteze hotărârile judecătorești considerate nedrepte. Este o mare confuzie generată de rolul uneori ambiguu al instituției rezultat din deficitul de comunicare cu societatea civilă și, de ce să nu o recunoaștem, al campaniei de ani de zile dusă de Traian Băsescu și apropiații de discreditare a judecătorilor și a CSM pentru a putea avea la dispoziție întreaga putere.

Lectura postării m-a determinat să particip la promovarea unei cauze pe facebook, să sprijin publicarea hotărârilor judecătorești pe internet. De aceea pun clipul de prezentare de mai jos. De aceea vreau să felicit pe cel care a avut această inițiativă și care se zbate pentru a fi finalizată. Judecătorul Adrian Toni Neacșu de la Tribunalul Vrancea.

3 comentarii:

  1. Da, am văzut şi eu emisiunea cu pricina. Urât personaj(Fota). Se vede că i s-au setat-la şcoala de Securitate-comportamente, atitudini de Ubermenschen, de conducător pe vecie, de cel care face şi desface-cred că are o contribuţie majoră la crearea acestei mizerii de program-de protejat de sistem, tuipeist, cel ce dă impresia de amabilitate conversaţională, dar de fapt e "negru-n ceru' gurii", de multe altele. Vezi, Florin, de fapt ca el sunt mulţi acum, din păcate. Pe ei se bazează-ca-ntrecut-sistemul, ei îl slujesc, cred cu tărie că fac bine ceea ce fac, cred că sunt cu adevărat în slujba binelui, că adevărul lor nu coincide cu adevărul naţional, şi de aceea trebuie să ia măsuri urgente de corectare a poporului, a ceea ce crede poporul, a implementării propriului crez, propriei discipline, a propriei viziuni asupra binelui naţional, a siguranţei naţionale, a disciplinării noastre, a tuturor, faţă de conducătorul ce nu suportă contrazicere, ce le ştie pe toate cu ajutorul lor, al marilor "secreţio" etc. Ai văzut cum s-a dat la CTP? cum l-a făcut KGB-ist? de la importanţa funcţiei lui se induce, vrei nu vrei, că este deţinătorul adevărului, că este informat de propriii lui colegi etzc. Asta este o mostră de ceea ce spuneam. Sau este o intoxicare chiar de ei("secreţii") creată? Şi totuşi, cred că lucrurile sunt puţin mai simple. Tot ce aveau nevoie ei-BOLNAVU', PDL-UL, gaşca toată-, după ce au pus stăpânire pe toate instituţiile de importanţă strategică şi nu numai era/este de a nu mai fi revelaţi, descoperiţi, tocaţi etc. de către presă, in mare parte cea care poate fi liberă, ca să nu le mai scadă încrederea în rândul oamenilor, să nu mai fie urâţi de oameni, să nu se mai îndrepte furia asupra lor. Ce s-au gândit ei( culmea, un rol importantl-a avut, fiindcă era prea "tocat", " SOBOLANU' ROZALIU"-EL, cel fără scrupule, care produce banii necesari supravieţuirii acestei grupări jegoase de mafioţi, de bandiţi ş.a.-parcă-l văd pe nemernic, în CSAT-UL privat cu preşedintele:-" Hai dom'le să le-nchidem gura jigodiilor ăstora, printr-un act de anvergura asta, să băgăm frica-n ei de găozari, că din cauza lor nu putem implementa cu uşurinţă metodele noastre de a rămâne la putere, altfel, dacă nu o facem, şi dacă ne dau jos de la "butoane" vom fi hăituiţi, vânaţi, aruncaţi în puşcării, tu vei fi suspendat etc. -aşa că mai bine

    RăspundețiȘtergere
  2. ...să-i înfricoşăm, să-i ţinem la " cutie", iar noi, cu populaţia, o să ne descurcăm uşor, şi-aşa sunt proşti, uşor manevrabili, fără coloană vertebrală, laşi etc. Şi, nu-i aşa, avem pe "secreţi" şi facem minuni cu ei, nu? Sunt fideli şi nu le pasă de bătrâni, copii, săraci, de drama acestui popor. Sunt bine formaţi psihologic, nu? Rezistă la drame sufleteşti, emoţionale, chiar în defavoarea propriilor părinţi, câteodată."- Dar, ţin să te anunţ că aşa cum in Decembrie au întors "armele" împotriva altui dereglat, aşa sper să o facă şi acum. Nu se poate altfel. Aşa am eu un feeling, o intuiţie. Am privit în ochi un personaj de genul ăsta, probabil şef, cu totul întâmplător a avut loc întâlnirea, intr-un parc, eram cu copilu', el la fel, şi, după ce mi-am dat seama( fiindcă eu îi pot recunoaşte uşor-hihihi!- "după vorbă, după chip")cine este, după o discuţie provocată de mine, când optimul emoţional era la maxim, s-a " scăpat" prin a spune:-" da, am făcut-o atunci şi o s-o facem şi acum. Ne-am cam înşelat cu ăsta(...)"- se referea la dat jos derapajul atunci, ca şi acum. Ei, Florin, greu să nu fi amărât in suflet, în buzunare, în conştiinta proprie în zilele astea. Oare ce pot face oamenii, dacă sistemul de menţinere a puterii nu " trădează"? Nimic. Sau aproape nimic. Poate mă înşel şi minimalizez forţa acţiunilor de masă, dar, vezi tu, am impresia că şi în Decembrie au fost manipulate, induse, împinse de la spate etc. Şi totuşi au existat. Au avut un impact major, au fost, cumva, hotărâtoare. Ceea ce s-a întâmplat pe urmă... este altă poveste. Să sperăm! scuze pt. lungimea mesajului, iar sunt supărat, încărcat negativ, şi am şi de ce. Le las încet să se stingă, dacă pot, pt. a înfrunta viitorul, din nou. Cu respect.
    P.S.:-era prea lung comentariul, aşa că l-am trimis pe bucăţi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi place comentariul tău Silviule. Chiar dacă este mai lung (nu este o problemă) are suficientă informație utilă pentru a captiva.

    Am și eu informații că „sistemul” nu îl mai acceptă. Oamenii ăia au și ei familii, vor fi și ei victime ale abuzurilor legislative (le scad salariile, pensiile, li se diminuează șansele de viață etc.). Vor reacționa. Cum ? Vom vedea.

    Chiar dacă sunt încrâncenat sunt optimist. Dacă nu putem să ne apărăm prin lege va trebui să ne apărăm cu orice alt mijloc la îndemână. Și o vom face. Dacă nu pentru noi, pentru copiii noștri. Vița trăită și experiența acumulată, cunoașterea ne fac mai puternici ca ei (nu neaparat puterea fizică) și de aici se naște obligația noastră de a-i proteja.

    RăspundețiȘtergere

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.