Lumea a intrat în derivă. Toată lumea. Mai sunt unii prin Europa sau pe aiurea care au încă capetele pe umeri însă, în rest, doar aiureli.
Grecia și falimentul
Grecia este în dificultate. Economiștii fac scenarii peste scenarii. Iar în toate acestea este un nucleu dur de bănci și agenții de rating de peste ocean. De fapt acolo unde se află sursa răului pentru actuala criză mondială. La modă este renunțarea de către greci la moneda unică europeană, euro. Este la modă însă este o tâmpenie. Mare tâmpenie. Un fel de gargară cu pioneze economico-analitică. Am ascultat cu atenție pe unii specialiști care afirmă, cu mult temei, că ideea este o porcărie, improbabilă din punct de vedere tehnic. Le dau dreptate. Este evident că sunt niște interese financiare legate de această tâmpenie la care presa română a pus „botul”. Costurile ieșirii din zona euro a Greciei sunt mai mari decât rămânerea în zonă. Plus că majoritatea statelor europene se opun. Cineva, posibil de peste ocean, încearcă să slăbească UE. Asta cred eu. Însă eu mai cred că UE va trimite mai multe firme de peste ocean la plimbare, în special firmele care se ocupă de acordarea „notelor” de bună practică economică. Ar fi și timpul.
Cristian Sima are niște păreri interesante, unele sunt aici pe HotNews, pe altele le-am audiat la un post Tv. Eu rețin faptul că toate cele relatate în presă sunt doar speculații aiurea. Realitatea europeană este alta. Nu are treabă cu gargara cu pioneze indusă de peste ocean și mestecată aici, pe malul Dâmboviței. Președintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz are o poziție mai aproape de adevăr. Este o variantă ieșirea Greciei din zona euro însă este cea mai proastă idee. Eu cred că soluția Greciei este în Grecia. Este în reformele pe care Grecia va trebui să le facă pentru a-și reduce consumul guvernamental. Plus că va trebui să își formeze și dezvolte o industrie prelucrătoare, mai puternică decât cea de acum pentru a contracara efectele negative ale anilor fără turism.
Cepoi și gândirea portocaleză
Sinistrul ministru al sănătății care continuă politica dezastrului în sistemul de sănătate anunță noi taxe. Este idiot. Mare idiot. Întâi continuă cu ideea cretină a „desființării spitalelor neperformante” iar acum vine cu o completare la fel de cretină a instituirii unor noi taxe, chipurile pentru susținerea sistemului sanitar. A ales porocalezul mâncărurile fast-food și berea. Sunt consumate în cantități mari și, normal, pot aduce sume mari la buget. Are o explicație logică sub aspectul jafului însă este total aiurea asupra modului de aplicare. Mâncarea fast-food este servită peste tot, inclusiv acasă. În restaurante, în chioșcurile cu șaorma, în micile magazine, o găsim în rafturile din marile complexe comerciale etc. Cum va fi monitorizată taxa ? Dacă se ia de bază compoziția în grăsimi, sare și carne atunci este total absurd să institui o astfel de taxă. Pentru că această compoziție o găsim în majoritatea produselor, inclusiv salamurile și cârnații. Practic o asemena taxă doar pentru unele produse puse la mânzare în unele societăți de alimentație publică ar fi o discriminare față de alte unități. Practic o tâmpenie. Plus taxa pentru consumul de bere. Evident, pentru mine, o măsură hei-rupistă de tip băsesciano-boccist.
Nu îi contest lui Cepoi pregătirea de medic, îi contest celelalte calități, în special manageriale. Ar fi fost mai bine pentru noi dacă ar fi rămas doar la calitatea de medic acolo unde s-a specializat.
Dacă ar fi judecat mai mult, dacă ar fi avut capacitatea să judece un sistem, atunci ar fi ales varianta propusă de Eugen Nicolaescu, de reformare severă a sistemului de sănătate, una din variantele cele mai serioase care au fost puse în atenția publicului. Desființarea asigurărilor de sănătate și a taxei CASS care se duce undeva aiurea și nu către sănătatea populației, sistemul de sănătate urmând a fi finanțat de la bugetul de stat, toți cetățenii României redevenind egali în fața bolii, cel puțin pe un pachet minim de garantat de stat. Ideea este excelentă, astfel că vor fi evitate morțile pe care Cepoi, Atilla și Ritli, Băsescu și PDL le au pe conștiință (dacă or avea așa ceva) care s-au produs ca urmare a faptului că asigurați sunt doar ceva mai mult de un milion de români în activitate, un milion și ceva de bugetari și 6 milioane de pensionari, cei care și plătesc asigurările iar neasigurați sunt restul !
De ce se îmbolnăvesc românii ? Ce anume duce la boală ? Care sunt cauzele mortalității și condițiile care favorizează îmbolnăvirea ? Păi, dacă Cepoi ar fi avut minte, s-ar fi uitat la industria energetică, la toate industriile lucrative, la mașinile care aglomerează orașele. Poluarea care ucide este ca urmare a circulației auto și a industriilor prelucrătoare nu ca urmare a consumului de Big-mac, șaorma sau bere. Dacă industriile poluante, inclusiv cele agricole (în special crescătoriile intensive de animale și păsări) ar fi taxate sau o parte din taxele și impozitele aplicate lor ar fi dirijate către sistemul de sănătate, miniștrii sistemului nu ar mai căuta noi impozite și taxe care să golească buzunarele oamenilor. Este evident că taxarea suplimentară a mâncărurilor fast-food și a berii de vor regăsi în prețuri. Este evident că în loc să combată consumul nesănătos de grăsimi și sare se urmărește buzunarul cetățeanului. Este evident că o astfel de măsură este băsesciano-portocalie.
Nu mă leg de declarațiile legate de inițiativa lui Nicolaescu. Sunt politice. Sper însă ca Nicolaescu să continue lucrul la inițiativă și PNL să o pună pe masa USL pentru a o promova. Este mult mai bună decât aiureala de lege a lui Cepoi care este, de fapt, o „corectare” a legii lui Băsescu pentru a putea fi digerată de USL. De fapt, o frecție la un picior de lemn.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.