marți, 15 octombrie 2013

Drobul de sare al europarlamentarelor din curtea PSD

Agerpres. Adrian Năstase a comentat despre europarlamentare. Destul de confuz și insinuant, spun eu.

În buna tradiție românească însă, Adrian Năstase este bine. Foarte bine. Drobul de sare este la locul lui, acolo sus, pe policioară, gata să cadă în capul politicienilor noștri aflați la guvernare.

Tema de bază a expunerii lui Năstase o constituie abordarea diferită a problemelor guvernării pe timpul campaniei electorale pentru europarlamentare. Mi se pare normal să fie așa, mi se pare normal ca fiecare partid component al USL să transmită electoratului propria gândire cu privire la guvernarea unei țări membră a UE, la poziția pe care o va avea parlamentarul din PNL sau PSD sau PC cu privire la problematica Pieței Comune Europene, cu toate componentele ei prevăzute în Tratatul Comunității Europene. Până la urmă, noi vom vorbi doar despre piața Comună Europeană, despre actele guvernării din România în concordanță cu politicile comune ale tuturor statelor membre ale UE. România va trebui să accepte să fie parte a strategiilor europene din diferitele domenii de activitate economică. Pentru că participăm la construirea și promovarea acestor strategii. Va trebui să producem la standardele UE și să prestăm servicii la aceste standarde. Iar în aceste domenii sunt diferențe majore de abordare doctrinară între PNL și PSD, ca să mă refer la principalele curente politico-economice care ne reprezintă azi. Este și exemplul nefericit al derapajului PDL sub conducerea lui Traian Băsescu în anii de tristă amintire ai guvernării Boc când noi am răspuns cererilor popularilor europeni și am practicat strangularea economică a investitorilor români pentru a nu deveni concurenți reali ai unor investitori germani sau de pe aiurea ce contribuiau generos la finanțarea popularilor europeni. Dar noi, românii, nu suntem adepții sclavagismului economic și politic față de alte puteri economice așa cum ne-au cerut Băsescu și ai lui să fim. Și cum, de multe ori, ne-au cerut social-democrații români să fim.

Temerile lui Năstase sunt „utile” pe termen scurt. Năstase se gândește la ziua de azi și cea de mâine pe când europarlamentarele au bătaie mai lungă. Privesc și ziua de poimâine. Năstase este îngrijorat de evoluția guvernului Ponta care poate avea probleme în viitorul apropiat. Campania electorală ce urmează pentru europarlamentare poate arăta, de exemplu, că PNL are o altă abordare cu privire la problemele economice interne și, mai ales, gândește altfel în domeniul politicilor europene. Există „pericolul” ca PNL să promoveze interesul național construit în jurul investitorilor români participanți la viața economică a UE și să nu accepte tratarea românilor „la grămadă”, ca „cetățeni de mâna a doua”, așa cum practică abordarea cei care compun grupul socialiștilor europeni sau creștin-democrații/popularii europeni. Există pericolul ca socialiștii europeni să nu obțină suficiente portofolii europarlamentare care să le asigure dominația Parlamentului European și a Comisiei Europene.

Năstase este îngrijorat nu doar pentru soarta PSD, este îngrijorat pentru situația PES după aceste alegeri. Este îngrijorat pentru că PSD este în pericol să nu aibă suficienți aleși în PE pe măsura angajamentelor asumate. De aceea amenință, subtil, cu „nemulțumirile” social-democraților din teritoriu cu privire la paritatea dintre PSD și PNL în actuala guvernare. Ar fi trebuit ca Năstase să meargă mai departe cu judecata și să constate că de se va ajunge la astfel de discuții nu este exclus ca alianța USL să se spargă cu consecința renunțării la guvernare. De ce nu judecă astfel Năstase ? Pentru că nu are interes. El vrea doar să creeze o presiune populară asupra PNL pentru ca acesta să aibă o prestație mediocră sau chiar mai slabă pe timpul campaniei pentru europarlamentare și să obțină mai puține portofolii. Dacă se poate, „diferența” să meargă la PSD pentru a da acestuia mai multă greutate în cadrul PES. Dacă mă gândesc mai bine, Năstase își dorește chiar mai mult. Urmând zicala „dezbină și stăpânește”, el își dorește împiedicarea unificării dreptei românești în jurul PNL astfel încât PSD să rămână, în continuare, principala forță politică a țării. Orice acțiune care poate afecta creșterea PNL este bună atâta timp cât îl menține sub o anumită limită electorală.

O altă concluzie a lui Năstase este în regulă. Un succes al candidaților PNL și PSD la europarlamentare poate „revigora” USL și guvernarea Ponta în egală măsură. Cu inconvenientul că PNL are șansa să crească.

Năstase se comportă normal, ca social-democrat și susținător al PSD. Nu este de criticat ce face el, este de analizat și de luat aminte atunci când judecățile lui pot avea consecințe în relațiile PNL cu PSD. Se vede cu mare claritate că pe Năstase îl preocupă paritatea convenită în USL. Nu îi convine. Își dorește cu ardoare ca PSD să dețină mai mult decât s-a convenit. Dacă este să mă uit în urmă, văd că periodic apar „informații” din tabăra PSD cu privire la paritatea impusă de protocolul USL. Sunt și informații care arată că unii lideri locali ai PSD au trecut la epurarea liberalilor din funcțiile publice anunțând „ruperea” protocolului la nivel local. După „împăcarea” părților cu implicarea celor de la nivel central, liderii locali refuză să lase libere locurile „cucerite” oferind în schimb funcții libere la coada măturei.

„Îngrijorările” lui Năstase sunt ca o atenționare transmisă liderilor PSD: fraților, adversarii voștri sunt liberalii !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.