Ieri seară, pe holul Parlamentului, în fața jurnaliștilor, Victor Ponta a anunțat că a fost informat despre o decizie comună a liderilor grupurilor parlamentare din cele două camere ale Parlamentului de înființare a unei comisii parlamentare care să investigheze „afacerea” Călărași. Am luat de bună informarea și am susținut-o în discuțiile cu colegii la întâlnirea cu Val Vâlcu și Bogdan Chireac.
Azi aud și citesc alte alea.
Deputatul liberal George Scutaru dă explicații într-o conferință de presă la Parlament:
"In ceea ce priveste comisia de ancheta, ieri nu am avut o discutie si pana in prezent nu exista un acord al PNL. Suntem dispusi sa discutam acest subiect, dar acest subiect poate fi discutat numai in USL. Nu este o decizie care se ia la nivelul grupurilor parlamentare, este vorba de o decizie politica. Deci, nu exista in acest moment un acord, dar suntem deschisi sa discutam acest subiect, e firesc, ca intre parteneri in USL (...) Atunci cand am afirmat ca in acest moment nu exista un acord al PNL, m-am referit si la faptul ca vorbesc cu un mandat politic. Deci am mandatul necesar pentru a face aceasta declaratie".
Ceva nu este în regulă. Ceva ce naște îndoieli și pune în lumină proastă pe Victor Ponta. Pentru că lui Victor Ponta, este evident, i s-a prezentat o situație care nu este nici pe departe reală. Cine oare ? Aflu urgent că este nici mai mult și nici mai puțin decât marele gafeur Valeriu Zgonea. Acesta confirmă, cu tupeu, dezinformarea, căutând scuze.
„Toti liderii PNL care au fost la mine in birou au fost de acord cu oportunitatea acestei comisii. Acolo nu au fost nici domnul Scutaru si nici domnul Hasotti. Au fost domnii Stroe si Chitoiu si doamna ministru Campeanu si nu au avut nici o reactie impotriva si asa am dedus ca toata lumea suntem de acord. Nu pot sa o consider ca atare declaratie domnului Scutaru pentru ca membri importanti ai PNL si membri ai Guvernului au fost de acord. Nu pot comenta ceea ce viseaza cineva si apoi face ziua o conferinta de presa (...) Ieri la mine in birou decizia politica a fost luata si ea apoi confirmata de premier la telefon cu domnul Antonescu”.
Prima confirmare. Liderii PNL de la cele două camere ale Parlamentului nu știau despre inițiativa lui Zgonea. Afirmația îl contrazice pe Victor Ponta care a spus în fața presei că „liderii grupurilor parlamentare au hotărât să constituie o comisie parlamentară”. Cum naiba vine asta ? Liderii PNL absenți au participat la o discuție în care au hotărât ? Este ceva de domeniul paranormalului.
A doua confirmare vine de la afirmația că au fost de față lideri ai PNL, miniștri care așteptau să intre la plen pentru prezentarea legii pe care guvernul își angaja răspunderea, lideri care „nu au avut nici o reacție împotrivă”. Păi cum să aibă ? Din moment ce Zgonea a „informat” pe Ponta că liderii grupurilor parlamentare au hotărât, nu era treaba lor. Urma să se informeze în interiorul PNL despre ce este vorba.
A treia confirmare. Victor Ponta a discutat cu Crin Antonescu despre constituirea subcomisiei de cercetare a activității CEC Bank. Au căzut de acord că se face. De aici și până la extensia că Antonescu a fost de acord cu comisia lui Zgonea este cale lungă. Mai mult, Crin Antonescu a explicat că nu a discutat cu Victor Ponta cu privire la comisia pentru Călărași ! Este impardonabil să bănuim că Antonescu ar minți în public pentru a pune în dificultate pe Victor Ponta. Ar fi un motiv ultra temeinic pentru ca USL să se destrame. Comentariul lui Antonescu pune însă în mare dificultate pe Valeriu Zgonea care nu este la prima mare gafă. Astfel, și Scutaru și Antonescu comunică lumii că decizia politică pentru constituirea comisiei Călărași nu a fost luată. Se mai comunică faptul că PNL nu are nimic împotrivă dar și faptul că nu este de acord să se constituie o comisie care să cerceteze o persoană privată pentru un împrumut bancar. De aceea o discuție în USL se impune pentru a vedea care va fi obiectul de activitate al comisiei, care sunt instituțiile implicate și care sunt persoanele din respectivele instituții care cunosc situația. În primul rând vor fi chemate să ofere informații autoritățile locale, apoi diferite organisme descentralizate care pot oferi date despre tranzacția propriu-zisă. Inclusiv persoane din mediul de afaceri care au avut, într-un fel sau altul, cunoștință despre respectiva tranzacție. Iar dacă vor apare persoane care au legătură cu tranzacția, indiferent în ce fel, de la Administrația Prezidențială la ministerul public, acele persoane vor fi chemate să își prezinte poziția. Însă este inadmisibil să constitui o comisie de anchetă pentru o persoană fizică care a făcut un împrumut bancar.
Eu trag concluzia că Valeriu Zgonea a vrut să iasă în evidență față de liderul partidului, Victor Ponta și nu a judecat suficient de atent ideea. Limitat intelectual, Zgonea a gândit o comisie „a răzbunării” pe Băsescu. O imensă prostie. PNL s-a prins și încearcă să ajute PSD să dreagă busuiocul. Se va face o comisie pentru că înființarea ei a cuprins mult prea mulți oameni, liderii USL în special, însă va avea obiective foarte precise astfel încât persoana Ioanei Băsescu să nu fie deranjată în mod direct pentru a nu denatura însăși ideea de democrație. Nu este exclus să fie constatate nereguli, destul de grave, în funcționarea instituțiilor statului de la Călărași. Poate că aceste nereguli au favorizat tranzacția. Dar nu este de vină Ioana Băsescu pentru neputința și incompetența funcționarilor statului. Să fie clar.
Presa și tot felul de habarniști fac din țânțar armăsar. În afara unui mult dorit conflict, au încercat să privească în profunzimea problemei ? Sigur nu. Dacă făceau un mic efort își puneau întrebări. Dar ei nu au nevoie. Ei au deja răspunsuri la tot și la toate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.