duminică, 19 ianuarie 2014

Agonia unui sistem totalitar. Băsiștii sunt în derivă. Unde se duc băsiștii când se duc ?!

Cu ceva timp în urmă, pe când era încă la guvernare sinistra combinație Băsescu/Boc iar băsiștii din presă „luptau” din greu să ne explice ce bine este când mori de foame, când jandarmul îți dă bulane pe spinare iar procurorul îți face dosar penal pentru că ceea ce spui și ceea ce faci împotriva „comandantului suprem” este un atentat la interesul național, mă întrebam, la fel ca alții asemenea mie, unde se vor duce băsiștii când se va termina domnia bunului plac băsescian și a abuzurilor. Ei bine, se pare că băsiștii se duc. Trist pentru ei. Se duc în cor de huiduieli populare. Nu mai sunt „elite”, au devenit gunoaie. Nici GDS, nici SAR, nici „22” și nici Humanitas (acest cuibușor de nebunii filosofice) nu le mai pot ostoi durerile.

Nu mai merge cum mergea, nu mai ține cum ținea. Vorba aia populară. Nu se mai practică exclusivismul băsist. Colo, un individ cu pretenții de politolog (meserie bănoasă, spui prostii dar nu contează !), emite judecăți de valoare despre alte guvernări evidențiind pe Boc și, de undeva aiurea, scoate „perla”: dacă Boc ar fi guvernat în locul lui Tăriceanu și mai apoi pe mandatul lui din perioada dezastrului național 2009-2012, România ar fi fost la nivelul Poloniei ! Dincolo, se adunară cei de la GDS și au purces la „definirea” dreptei în România. Normal, fiind acolo între ei, au constatat că ei sunt dreapta. Vizibilitate, susținere ... sufletul. Ba, din contră, au primit niște contre dure de la „tovarășii” care nu au fost invitați. Prin mai toată presa portocaleză, până mai ieri, este la modă ca jurnalistul „de serviciu” să se auto-promoveze. Cum luptă el pentru democrație și valorile de dreapta. Cum respectă el pe cei care sunt de dreapta. Cum săracul Băsescu nu a putut face ca dreapta „portocalie” să aibă succesul fulminant al dreptei „orbanești” din Ungaria. Mare lucru dacă peste ceva timp nu vom vedea cum presa, încă majoritar pro-Băsescu, nu va acuza presa anti-Băsescu pentru domnia inutilă a excrementului național numit Traian Băsescu.

Până atunci, băsescienii au preluat modelul de auto-promovare agresivă a „jurnaliștilor” din Trustul Intact, a lui Voiculescu.

EvZ, B1Tv, Adevărul, Nașul Tv, Realitatea Tv ... au treabă cu auto-promovarea jurnaliștilor și chemarea la protestele în stradă în sprijinul lor. Au loc mișcări „de trupe jurnalistice”. Se adună ciotcă acolo unde au impresia că le va fi mai bine în viitor. Cu teamă totuși, din moment ce în discuțiile lor se manifestă neîncrederea în propriul viitor. Deja vorbesc alarmant despre măsurile represive care se vor întreprinde împotriva lui Băsescu și a celor care l-au ajutat după ce acesta își va încheia mandatul cu precizarea că ei, jurnaliștii care au activat pro-băsescu, vor fi confundați cu susținătorii politici când, de fapt, ei au fost doar „niște jurnaliști imparțiali” și susținători ai valorilor de dreapta.

Mai ieri, consilierii prezidențiali au adunat niște oameni în fața Palatului Victoria la protest împotriva Guvernului. A venit lume multă. În jur de ... hai, câteva sute de oameni. Nu prea multe sute, totuși. Ieri, au încercat jurnaliștii „echidistanți portocalizați” să adune protestatari împotriva Guvernului. Cineva, hâtru, spunea că puteau umple un autobuz. Semnificativ. Agonie. Asistăm la agonia unui sistem totalitar. Am mai văzut noi ceva semănător imediat după 1989. Cei care ne putem aminti pentru că am trăit acele momente. Jurnaliștii de la „Scânteia” se transformau în „echidistanții” de la „Adevărul”, pupincuriștii comunistoizi, cu inițiativă, înființau „presa liberă” care ajunsese să ne „scoată” în lumea bună unde trăia iepurele cu cinci picioare iar găina făcea pui vii. Și atunci erau guralivii comunistoizi în vervă, își doreau cu ardoare să fie creditați ca fiind, vezi Doamne, democrați. Acum se petrece cam același lucru. Jurnaliștii care au susținut totalitarismul băsescian își declară apartenența la democrație. Iar pupatul la curul lui Băsescu va deveni, în timp, o eroare „de interpretare”. Deja au trecut de partea ailaltă o parte a guriștilor și scribologilor băsiști. Banul nu are miros.

După zbuciumul băsiștilor din aceste zile va urma ceva sinistru. Sunt sigur de asta. Se vor lipi de formațiunea politică și liderul care va avea forța să se opună PSD. Întâi timid (sunt unele semne), apoi din ce în ce mai agresiv. La fel cum se comportă câinii vagabonzi. Singuri sunt timizi. În haită rup carne și omoară omul. Mare lucru dacă nu îi vom vedea mari apărători ai liberalismului ! Mare prostie va fi dacă unii liberali îi vor credita. Ar fi cum ai îmbrățișa pe Iuda.

11 comentarii:

  1. Domnule Craciun,cred ca sunteti constient de faptul ca misiunea PNL este sa unifice toata dreapta din Romania in jurul sau.Si mai e ceva; dupa 2014 va incepe o competitie acerba pt suprematie intre PNL si PSD.Ori in aceasta lupta liberalii au nevoie de tot ajutorul posibil, inclusiv de cel al viitorilor fosti basisti infocati.PNL are nevoie de cat mai mult sprijin in zona Mass-Mediei (zona pe care a tot neglijat-o in mod inconstient) iar daca fostii basisti vor fi dornici sa ofere acest sprijin atunci sunt bineveniti sa o faca.Eu n-am chef sa asist la o dominatie a PSD de tipul celei din 2000-2004.

    Cristi

    RăspundețiȘtergere
  2. O excelenta radiografie a aparitiei,dezvoltarii si disparitiei pupincurismului basist! Felicitari autorului!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi,

    Înțeleg ce vrei să spui. Chiar dacă nu sunt de acord cu tine.

    Dreapta română nu este reprezentată, până la urmă, nici de PNL dacă nu se manifestă prin reprezentanții săi ca o formațiune de dreapta în sensul strict al valorilor pe care partidul le promovează prin statut.

    Eu nu recunosc ca fiind de dreapta pe nici unul dintre cei care l-au susținut și îl susțin pe Băsescu. Dacă vor să vină alături de PNL, atunci va trebui ca aceștia să recunoască că au încălcat cea mai importantă valoare liberală: persoana/cetățeanul cu drepturile și libertățile lui fundamentale. După ce fac acest lucru, nu este exclus să le acord o șansă. Fără însă a avea încredere în ei.

    Dominația PSD se va produce atâta timp cât PNL va sta la cutie, ca un club select de înțelepți ai dreptei. Dominația PSD se va produce atâta timp cât oamenii din România nu vor avea ce apăra. Atâta timp cât oamenii se vor mulțumi cu subvenția de la stat și gratuitățile date de politicieni, biserică, ONG-uri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu as prefera sa se duca dracului :))
    Pe de alta parte am ajuns sa detest teoriile astea cu "unificarea dreptei". Pe mine nu ma intereseaza unificarea dreptei ba as dori-o cat mai diversa. M-a enervat cand UFD s-a topit in PNL caci la vremea aia ma simteam mai motivat de discursul lui Vosganian decat de rahatul lui Stoica. Dar ce sa-i faci? Azi nu ma mai simt aproape deloc reprezentat de ceata asta de promitatori care n-au boase sau obraz ca sa se tina de promisiuni. Si fiind singurii atunci la cine sa ma mai intorc cu stampila? Mai bine stau acasa si-mi petrec timpul cu familia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adrian,

    Ți-am mai spus că ești un tip pesimist ?

    În formațiunile politice, diferite ca abordare ideologică, ca program politic, vin cei care înțeleg sau sunt dispuși să înțeleagă ceea ce formațiunile politice vor să promoveze. Sunt susținute de alte persoane care nu își propun să devină politicieni însă sunt de acord cu un curent politic sau altul. Eu susțin ideologia liberală și programul politic liberal. Simplu. Mă bazez pe ceea ce văd în statutul partidului și mai puțin sau deloc pe „opinia publică”.

    Tu spui că ai susținut UFD. Foarte bine. Știi că Varujan Vosganian este printre „părinții” proiectelor liberale privind strategia economică a României și „România liberală” ? Normal, la aceste proiecte au lucrat foarte mulți oameni, adunați de prin toată țara însă Vosganian a fost titularul de proiect. Aceste proiecte sunt în vigoare în PNL și sunt puse în aplicare de către toți liberalii, indiferent de nume și indiferent de funcția publică pe care o ocupă.

    Acum, în România, curentul dominant este social-democrat. Pentru multe considerente. Chiar și susținătorii lui Băsescu, sunt social-democrați. Chiar dacă sunt „adversari” ai PSD. PNL este singura formațiune politică care se comportă, coerent, în linia politicilor de dreapta. Absența de la vot a celor care au o orientare politică de dreapta este un avantaj pentru social-democrați. Cei care vor de la stat, cum sunt susținătorii PSD, PDL, PC, PMP, FC etc. sunt mai disciplinați și știu că dând votul partidelor lor sau pentru liderii lor ajung la resursele pe care le doresc. Puțini dintre ei sunt dispuși să accepte conceptele liberale. Absenții de la vot cu orientări declarate de dreapta susțin, prin această atitudine, stânga politică. O duc la guvernare. Apoi se plâng. Este aiurea, Adrian. Este complet aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa sunt eu pesimist :)
    Dar de fapt eu am spus "decat" (vezi la mine, "pozeDECAT": http://pozedecat.wordpress.com/2014/01/20/ceva-sfant-ceva-sfintit-si-ceva-cu-ochi-albastru/) ca mesajul UFD parea mai coerent si ca dizolvarea in PNL a fost o pierdere, cel putin pentru mine. Imi cer scuze ca nu vad "coerenta" in politicile de dreapta ale PNL. Si mai spuneam ca dreapta nu trebuie sa fie neaparat un monolit ci poate fi un manunchi de formatiuni. Pentru ca daca nu ma mai trage ata sa votez "coerenta" PNL, o voce precum UFD m-as mai fi dus sa votez. Asa ca poate ca era mai cinstita o coagulare de voturi fiecare pe partia lui decat o coalizare otova care ma duce cu gandul la vorba aia cu merele. Adica nu-ti trebuie decat un singur mar stricat ca sa strici tot cosul. D'aia nici nu se pun niciodata ouale intr-un singur cos, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  7. Adrian,

    Speculezi. Iar prin asta îți denigrezi foștii politicieni, dacă ai fost, cum spui, votant UFD. Nu mai spun despre liberali, eu fiind unul dintre ei. Bine, din partea ta putem fi „ouă stricate”, din partea mea văd altfel.

    Pentru a opri, politic, PSD și social-democrația trebuie să existe un partid puternic de dreapta. Mai multe partide de dreapta nu înseamnă coerență ideologică, programatică etc. Înseamnă mai multe orgolii și vanități. De aceea eu sunt în curentul care nu aprobă alianțe ale PNL cu așa-zisele partide de dreapta. Mai bine faci alianță cu adversarul ideologic decât cu tot felul de „secte politice” care se declară de aceeași parte a baricadei cu tine însă în substanța lor sunt totalitariste, extremiste sau comunistoide (ex. PDL, PRM etc.).

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu marul stricat am vrut sa spun, de exemplu, ca daca Basescu (unul singur) ar intra (prin absurd) in PNL atunci mie mi-ar fi de ajuns ca sa nu mai votez PNL ever. Daca PNL este unicul partid de dreapta atunci ar insemna ca n-as mai vota dreapta ever. Daca, in schimb, ar exista un UFD necontaminat de Basesc atunci evident ca as mai avea o optiune de vot. Cam asta era enuntul meu simplist. Asa s-a intamplat si atunci. Stoica mi-a fost intotdeauna extrem de antipatic iar cand Vosganian "s-a unit" cu Stoica atunci m-a lasat in off-side. "+" cu "-" da intotdeauna "-" si niciodata "-" cu "-" nu va da "+" in aritmetica mea politica.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe acelasi principiu, cred ca au fost votanti "de dreapta" care n-au mai mers la vot pur si simplu pentru ca PNL s-a aliat cu PSD in ceva numit USD. Daca ar mai fi existat un UFD, astia n-ar fi ramas pe tusa si ar fi votat acel segment de dreapta iar voturile finale ar fi fost mai multe pentru "dreapta" caci ar fi fost cele contopite in USL la care s-ar fi adaugat alea "curate" de dreapta. UFD ar fi putut sa participe ULTERIOR intr-o alianta si, la o adica, daca lucrurile s-ar fi spart in USL, PNL ar mai fi gasit sprijin in aceasta dreapta neconvinsa initial de constructia monstruoasa moral a USLului. E un calcul, din nou, simplist dar care cred ca reflecta mai sincer optiunile reale ale cetatenilor decat monoblocurile actuale. Eu nu vreau sa ajungem ca in America, prizonierii unei singure alternative - ori democrati ori liberali. Atunci esti chiar prizonierul electoral al unor colosi care, pana la urma, nu devin altceva decat un cartel cu aparenta de competitie care, in situatia in care constati chestia aia cu "aceeasi mizerie", te lasa fara nicio supapa de refulare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Părerea ta, Adrian. Părerea mea este alta.

    RăspundețiȘtergere

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.