După caraghioasa comportare a cuplului de comici vestiți ai economiei guvernamentale de la Cotroceni - Ponta și Petrescu -, pe tema CAS, circul continuă. Ponta vorbește politic, Petrescu promite că ne va fi bine pentru că ea lucrează la „scopul vieții ei” numit buget consolidat al statului iar Băsescu le dă peste nas cu riscurile ce se nasc din emiterea unei legi care nu este susținută de măsuri corespunzătoare. Iar aplaudacii de pe margine, fac ce știu mai bine. Sunt pe lângă.
Băsescu a ieșit din nou la o conferință de presă în care a arătat (aici), detaliat, combinând discursul politic cu elemente de analiză economică a unei guvernări că legea care prevede reducerea CAS nu este susținută de măsuri pentru noul exercițiu bugetar și că în negura viitorului actualei guvernări nu strălucește nimic care să dea un dram de speranță că va fi bine, așa cum afirmă Ponta.
Înțeleg că Ponta și gașca care îl acompaniază nu vrea să îi dea satisfacție lui Băsescu și caută să speculeze politic „opoziția” acestuia la promulgarea unei legi „dorită insistent de mediul de afaceri”. Numai că Ponta uită faptul că nu doar lui Băsescu trebuie să îi explice. El trebuie să ne explice și nouă, cetățenilor, cei care, până la urmă, suntem cei care vom plăti „oalele sparte”. Mi-a plăcut explicația dată, la Cotroceni, de liderul oamenilor de afaceri străini în România. Omul a fost sincer. Indiferent ce măsuri ia Guvernul, plata diferențelor o face populația, beneficiara în final a bunurilor și serviciilor firmelor. Tot populația va fi cea care va avea mai puțin, va avea cu întârziere, va suporta consecințele proastei guvernări, așa cum se arată a fi guvernarea Ponta.
Reducerea CAS este benefică pentru firme, mediul de afaceri va avea niște bani în plus. Ce va face cu ei ? Va angaja firma mai mulți oameni ? Unele firme da, majoritatea însă nu.
Ponta vine și susține, tot politic, că legea a fost votată în Parlament inclusiv de opoziție. Perfect adevărat. PNL și PDL vor vota din nou legea pentru a se ajunge la promulgare. O vor susține pentru că este o măsură de dreapta foarte bună. Numai că partidele politice din Parlament, aflate în opoziție, nu poartă și răspunderea punerii legii în aplicare. Guvernul este cel care va trebui să găsească resursele financiare care să permită aplicarea legii fără efecte negative pentru populație. Implicat în aplicare este și Președintele României care va urmări dacă aplicarea legii nu va afecta capacitatea României de a-și asigura necesitățile de apărare și securitate, de a respecta angajamentele internaționale asumate până acum și chiar de a fi capabilă să își asume, la timp, alte angajamente internaționale necesare. De aceea Băsescu s-a referit la riscurile ce se nasc din slaba sau chiar inexistenta susținere financiară a reducerii CAS.
Eu îmi doresc ca Ponta să vină cu explicații din care să fiu sigur că îmi voi primi pensia lunar, că o voi primi întreagă, că va fi indexată potrivit legii pentru a fi acoperită inflația anuală, că nu îmi va scade capacitatea de a achiziționa bunuri și servicii prin obligațiile ce îmi vor fi impuse de a plăti taxe și impozite mai mari, de a plăti prețuri mai mari la bunuri și servicii etc. Pentru că din tentativele Guvernului Ponta cam asta mă așteaptă.
Ponta și ai lui vin cu tot felul de explicații populiste. Șova, teribilul „copil minune” al PSD declară că Băsescu se opune din cauza evenimentelor din 2012. Măi frate, măi ! Dar omul acesta este mai ticălos decât prevede legea ! Ministreasa Petrescu a declarat că nu i-a dat calculele de impact ale măsurii lui Băsescu pentru că acestea au caracter „confidențial” ! Altă panaramă ! Adică, Băsescu nu are acces la documentele confidențiale ale Guvernului ?! Este clar că trăim în Republica Absurdistan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.