Am citit, am gândit, am comparat, am încercat să evit starea de confuzie. Nu m-am repezit să „protestez”. Voi alege calea lui Henric al IV: „Parisul merită o liturghie !”. Cu unele observații.
Uniunea dintre PNL și PDL este pe „masa de tortură”. În partea liberală, aici unde am mai multe legături, este vânzoleală mare. Dezbaterea, dacă îi pot spune așa schimbului de replici, este corozivă, ultimativă, denigratoare, cu orientare aproape exclusivă pe subiecte și nu pe eveniment. Din această cauză este superficială. Nici în partea PDL nu este diferită, din ce am văzut sau ascultat, așa că îmi pun întrebarea, ca omul, va fi posibilă colaborarea între oameni care se urăsc cu atâta intensitate ?
Din partea oficială a PNL, denumirea alianței ce precede unificarea dreptei are explicații logice, legate exclusiv de evenimentul în sine, eveniment cu puternică încărcătură politică dar mai ales socială. PNL spune că se adresează unei așteptări a populației, majoritar orientată către dreapta politică (mărturie stau alegerile anterioare, fie parlamentare, fie prezidențiale unde susținătorii partidelor ce se revendică de dreapta au cumulat mai multe voturi decât PSD), astfel că partidele în cauză răspund unei cerințe sociale pertinente. Populația dorește ca în fața forței PSD să activeze un mare partid de dreapta, o forță politică integratoare, care să aibă capacitatea de a învinge politic.
„Denumirea aleasă pentru alianța electorală PNL- PDL, cea de Alianța Creștin Liberală, este o denumire integratoare, care se adresează întregii societăți. Totodată, îmbină valorile celor două formațiuni, reprezentând și o mediere între liberalism, creștin-democrație și conservatorism.
“Marele PNL”, rezultat din fuziunea PNL si PDL, înseamnă si construcţia unei drepte integratoare, împreună cu garantarea unui pluralism intern al curentelor de gândire care se revendică din acest spaţiu.
Principiilor şi valorilor clasice ale liberalismului economic si celor politice legate de identitatea naţională, susţinute consecvent şi până acum de PNL, le adăugăm valori provenind din zona creştin-democrată (privitoare la credință, solidaritate, familie) și valori conservatoare de dreapta (ordine, tradiţie, lege, autoritate).
Acest fenomen de extindere doctrinară corespunde aspiraţiilor şi aşteptărilor unui segment masiv din electoratul românesc.
Astfel, “Marele PNL” răspunde , prin această denumire Alianța Creștin Liberală, printr-o sinteză doctrinară de dreapta reunind, în formele posibile de complementaritate, soluţii precumpănitor liberale la problemele economice, de inspiraţie creştin-democrată la tematicile sociale şi conservatoare în planul redescoperirii fundamentelor morale, la necesitatea delimitării de identitate în spaţiul politic românesc față de o stânga atee, tributară unui comportament desprins din structurile, practicile și mentalitățile regimului comunist.
De ce creștină! – Suntem creștini, respectăm morala creștină și tot ceea ce înseamnă drepturile omului. Poporul român este creștin și se regăsește în valorile fundamentale ale creștinismului. Este o componentă de bază a doctrinei populare
De ce liberală! - Ne ghidăm după principii fundamentale care înseamnă siguranța cetățeanului, respectarea proprietății și a libertății individuale, pe baza cărora se poate construi o societate care să ofere fiecărui individ șansa unei vieți mai bune.
Cetățenii au fost consultați în cadrul unor analize sociologice cu privire la denumirea alianței și din cele șase variante propuse, Alianța Creștin Liberală a fost cea preferată de cei mai mulți cetățeni chestionați”.
Ei bine, chiar dacă nu sunt încântat de construcția unor fraze, sunt chiar superficiale, în special cele care încearcă să diferențieze orientările politice, accept faptul că ideea unificării dreptei este una bună. Dacă va funcționa bine „Marele PNL”, va atrage. Învingătorul atrage întotdeauna. Va atrage nu doar pe cei care sunt dispuși să susțină „dreapta politică”, nu doar pe cei care urăsc socialismul, nu doar pe cei care formează azi bazinul electoral al partidulețelor zise de dreapta, va rupe chiar din PSD. O gândire politică și o acțiune politică care știe să scoată în evidență avantajele libertății individuale și ale inițiativei individuale în toate domeniile vieții sociale (nu doar în mediul investițional) în opoziție cu conceptul socialist al subordonării acestora structurilor statului poate câștiga electori din bazinul socialist.
Sunt unul dintre cei care și-au declarat ateismul. Sunt ateu. Nu cred în existența unei divinități. Am ales să susțin liberalismul tocmai pentru că acesta promovează inclusiv „libertatea conștiinței”. Ce să fac acum ? Acum când unificarea dreptei preia concepte medievale legate de credință ? Nu se mai poate vorbi despre liberalism din moment ce ateii și cei care au altă credință decât cea creștină, trăitori printre noi, sunt practic izgoniți ! Mă refer la cei care sunt budiști, hinduiști, islamiști, iudaiști ... Societatea modernă este și pentru ei.
O altă problemă este cea reprezentată de conceptul de progres. Liberalismul este, prin excelență, o orientare politică promotoare a progresului. Nu poți progresa fără să pui întrebări vieții tale, fără să pui la îndoială practici și concepte care nu mai corespund vieții. Oamenii au „scormonit” pământul și au aflat lucruri noi, am aflat că viața a evoluat pe pământ altfel decât a „hotărât” biserica sau credința religioasă, cosmosul este infinit (pentru capacitățile noastre de a-l cerceta) etc. iar acum, politic, „Marele PNL” declară că se întoarce la epoca medievală. Merită liberalii „saltul înapoi” ?!
Sunt în mare dubiu. Înțeleg necesitatea unificării dreptei însă nu pot fi de acord cu reintroducerea inchiziției și preluarea conceptelor conservatoare și creștin-democrate fără o prelucrare critică a acestora. Este adevărat că marea majoritate a cetățenilor României sunt confesional, creștini. Nu înțeleg de ce PNL a acceptat eliminarea celorlalți. A ne-creștinilor.
De ce? Pentru ca acum vrea sa devina un partid cu adevarat de dreapta. Pana acum nu a fost. Lasa ca ramane partidul lui Tariceanu unul liberal... de stanga. Au loc acolo, in ALDE, toti ateii. :)
RăspundețiȘtergereLilick,
RăspundețiȘtergereNu ai tu căderea să judeci pe alții de ce parte a scenei politice se află.
Cât privește „dreapta” și „stânga”, te complaci în confuzii.