Agerpres (aici).
Întrebată cum comentează declarațiile din ultimul timp ale Elenei Udrea, Alina Gorghiu a cerut „atenție” când anumite demersuri afectează instituțiile statului.
„Din punctul meu de vedere, indiferent despre ce instituție publică sau autoritate vorbim în România, că vorbim de ANI, că vorbim de DNA, că vorbim de CCR, cred că trebuie să fim foarte atenți când anumite demersuri afectează credibilitatea acestor instituții, pentru că neîncrederea publică poate fi foarte ușor crescută în urma unor demersuri sau a altora. Mi-aș dori să cred că în acest context regional, politic și social din România aceste instituții sunt ferite sau protejate de valul neîncrederii publice” - DCNews.
Are dreptate. Instituția publică nu este reprezentată de persoana atacată din considerente politice. Persoana respectivă poate fi azi, mâine nu mai este. Din varii motive.
Udrea atacă mai multe instituții publice: SRI - are ea ce are cu Coldea -, DNA - vrea să se răzbune pe Kovesi -, ICCJ - știe că va ajunge în fața acestei instanțe și face presiuni asupra judecătorilor.
Jurnaliștii de doi bani bucata induc ideea că este vorba despre instituțiile în sine și nu despre legăturile imorale ale blondei de la Cotroceni cu unii și cu alții. La fel cum nu putem acuza DIICOT pentru murdăriile și abuzurile lui Bica nu putem acuza întregul SRI pentru presupusele manevre ale lui Coldea. Apoi, în afara declarațiilor Udrei, nu știu să mai fie declarații directe cu privire la Coldea. Iar de vor apare, de vor fi confirmate declarațiile Udrei de către Dorin Cocoș și alții (de vor apare !), atunci Coldea va fi supus cercetării penale conduse de procurorii competenți.
Apoi, dacă cerem demisia fiecărui conducător al unei instituții pentru că un prezumtiv infractor face declarații publice sau un jurnalist are chef de răzbunare, ajungem la balamuc. De aceea se impune ca unor astfel de acțiuni să li se acorde multă, multă atenție. Nu se iau măsuri decât dacă o cercetare prealabilă confirmă alegațiile sau nu. Nu mai spun despre măsurile de protejare a instituțiilor. Procurorii, în astfel de cazuri, trebuie să facă cercetări urgente. Persoanele acuzate trebuie să se suspende din funcție până la finalizarea cercetărilor pentru a nu genera neîncredere publică în instituția pe care o conduc sau din care provin. Cei care au făcut afirmații cu rea credință, trebuie considerați că au atacat, de fapt instituția, că au vrut să facă un rău țării nu doar persoanei „X” sau „Y”.
Pentru cele declarate până acum, Elena Udrea trebuie cercetată urgent, înainte sau concomitent cu cercetarea ei pentru faptele pentru care este acuzată. Trebuie să aducă probe. Procurorii trebuie să spună cetățenilor dacă se confirmă acuzațiile Udrei sau nu. Instituțiile trebuie să nu genereze neîncredere.
Alina are o poziție de conducător politic responsabil. Îmi place.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.