duminică, 22 martie 2015

Langa-langa. Și balanga. Ponta și PSD la struțo-cămila ideologico-administrativă numită Consiliul Național.


Nu am de gând să pun aici toate aberațiile lui Ponta de la Consiliul Național al PSD. Mă voi opri doar la unele declarații, le voi comenta folosind și alte păreri. În concluzie, PSD devine, pe zi ce trece, un talmeș-balmeș. Nu are la baza guvernării o linie politică clară, social-democrată sau o combinație cu liberalismul (cum a fost ideea inițială, la formarea USL - cel veritabil, nu porcăiala de acum), ci o îmbârligătură politico-ideologică.

Până și Adrian Năstase, vulpe bătrână, a constatat că acest Consiliu Național este „viciat”, transformându-se din platformă de dezbateri ideologice în structură de decizie administrativă. Nu l-a răbdat inima, pe aeroportul străin unde medita, să nu arate, cu subiect și predicat că PSD a comis un păcat destrămând USL (cel veritabil) și obligând pe Ponta să devină „numărul 1” deși acesta nu era pregătit. La fel cum PSD a forțat urcarea pe tronul partidului a lui Geoană, la rândul lui, atunci, nepregătit să conducă un partid.

Eu voi reține ideile lui Năstase. Le voi reține pentru că ele arată disfuncția majoră a acestei construcții politice numită PSD. Merg pe ideea, general valabilă, că un contract făcut cu puncte slabe nu se va finaliza cu rezultatele dorite. PSD și-a viciat dezvoltarea. Își construiește viitorul pe minciună. Din acest motiv este slab, chiar dacă apare în fața oamenilor ca fiind mare. Este un colos cu picioare de lut.

Discursul lui Ponta la CN a fost torpilat de discursul lui Georgică Severin.

Ponta a declarat, ritos:

Cu cine o să guvernăm în continuare — cu Uniunea Social Liberală, cel mai important și mai corect proiect politic din ultimii 20 de ani. Și vreau să vă spun că eu cred în acest proiect, cred că față de revenirea PDL-ismului la guvernare, putem împreună să guvernăm bine până la sfârșitul lui 2016 și după 2016. Și o spun cu încredere. UNPR și Gabi Oprea au fost niște adversari teribili în 2010 — 2011, dar de atunci au fost cei mai loiali parteneri ai noștri și am încredere ca vor fi în continuare alături de noi, așa cum cred că cele mai bune idei liberale din programul Uniunii Social Liberale au venit de la Călin Popescu Tăriceanu, de la Daniel Constantin, care e cel mai vechi ministru. Va juca alături de mine în filmul 'Greu de ucis', cred. Și cred în faptul că cei doi parteneri ai noștri, Partidul Liberal Reformator și Partidul Conservator, împreună vor putea să reprezinte locul lăsat gol de către fostul PNL, și anume, politici liberale, locul în familia liberală europeană, lucrurile de guvernare pe care noi, PSD, trebuie să le punem în programul în care guvernăm o țară întreagă, nu doar o țară a votanților PSD sau a celor care cred în social-democrație”.

Eu cred că intervenția lui Severin a fost o replică, o declarație de credință a unui alt curent din PSD:

Cred că cea mai mare eroare pe care am putea să o facem ar fi să încercăm un compromis cu valorile dreptei pentru că, de data aceasta, paradigma politică și electorală s-a schimbat radical. Din 1992 până acum, dacă nu mă înșel, PSD sub o formă sau alta a fost cel mai mare partid din România

Noi ne-am obișnuit, fiind cel mai mare partid, să facem diverse compromisuri logice ca să putem să aducem lângă noi un aliat, fie că, la un moment dat, a fost PD, că a fost PNL, fie altcineva. De data aceasta, perioada compromisurilor, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în politică, s-a încheiat.

Avem două blocuri mari, de dreapta și de stânga, și, sincer, după sondaje, în momentul de față cred că suntem pe locul II, deși din punct de vedere al electoratului suntem în continuare numărul unu. Deci nu mai avem o motivație să încercăm compromisuri ca să atragem dreapta”.

Am mers la fondul problemei. Una spune Ponta, alta spun ceilalți. Este evident că Ponta va pierde. Sigur va pierde. El se bazează pe PLR-ul lui Tăriceanu (în curs de destrămare) și PC-ul lui Constantin (alt partid cu frământări existențiale) însă aceștia sunt din altă carte. Mai grav, Ponta impune CN-ului PSD ideea potrivit căreia social-democrația are nevoie de „politicile liberale pentru a guverna”, descalificând astfel ideologia social-democrată. Ponta recunoaște, fără umbră de îndoială, că liberalismul este calea unei guvernări. Atunci, se pune întrebarea: de ce mai există social-democrația ?!

Pentru mine, lauda adusă de Ponta liberalismului mi se pare o blasfemie. Premierul „copy-paste” aruncă în derizoriu ideea de liberalism. Conceptul de viață liberal. Iar faptul că îl sprijină un fost premier liberal, care chiar îl laudă pentru succesele obținute, agravează sentimentul de respingere. Călin Popescu Tăriceanu a întărit, în cuvântul său, caracterul „liberal” al guvernării Ponta. Absolut inadmisibil:

Sunt aici în calitate de președinte al PLR, ca partener loial de guvernare și sunt aici pentru a vă spune că apreciez foarte mult seriozitatea și deschiderea de care ați dat dovadă în toți acești ani pentru derularea proiectului politic numit USL. Am primit pentru acest proiect un mandat de patru ani și avem obligația față de cetățenii care ne-au votat să-l ducem la bun sfârșit și am convingerea că împreună vom reuși acest lucru. Îmi face plăcere să revăd și să discut cu oamenii cu care alături am trecut prin momente politice importante, fie că sunt cei din PSD, PC, fie că sunt cei din UNPR. (...) Împreună am câștigat bătălii electorale importante împotriva lui Traian Băsescu și a PDL. În acest moment, cea mai importantă constatare este că economia României are o tendință de creștere solidă și stabilă, care nu poate fi de nimeni contestată. Am reușit să ieșim din criza în care ne-au dus Traian Băsescu și PDL în perioada prim-miniștrilor Boc și Ungureanu. În momentul de față, o serie de proiecte de succes pe care le promovăm au o componentă liberală autentică bine definită”.

Știu că sunt subiectiv în aprecierile mele când este vorba despre Ponta și aliații săi. Subiectiv sau nu, nu pot trece cu vederea punctele de vedere diametral opuse ale lui Ponta și Georgică Severin. În timp ce ponta duce PSD către o struțo-cămilă politico-ideologică așa cum a fost PDL-ul sub conducerea lui Băsescu, Severin reclamă păstrarea identității politice și impunerea pe scena politică a partidului ca unul pur social-democrat. Mai mult, cere ca social-democrația să aibă propria agendă de guvernare, fără compromisuri cu liberalismul. Îl va da Ponta și echipa care îl susține pe Severin afară din partid ? Nu știu. La PSD tot ce este interzis în alte medii politice este permis și de așteptat.

Nu pot încheia fără a puncta o altă lălăială pontistă. Cea referitoare la integritatea politicienilor din PSD. Frământă Ponta ideea până o duce în bășcălie. Până îi scoate toată substanța. Impresia celui care citește cu atenție ce a spus Ponta este că PSD este obligat să ia unele măsuri pentru a „da bine în fața oamenilor”, pentru a-i păcăli.

Rezoluția este necesară pentru a arăta oamenilor că PSD a înțeles mesajul că este cel mai bun la guvernare, dar, atât timp cât vom fi acuzați de faptul că nu respectăm regulile de integritate, că nu ne îndepărtăm colegii care sunt vinovați sau care au greșit sau care sunt doar acuzați, nu este suficient. Din acest punct de vedere vreau să vă spun un lucru pe care trebuie să-l acceptați: oamenii care ne-au dat puterea, cei care ne votează sunt și cei mai exigenți în ceea ce ne privește. Nu au timp și nu-i interesează să vadă diferența dintre diverse lucruri, să analizeze dosare, ei spun: 'Sunteți acolo, v-am votat, atunci când apare o acuzație clară gravă de corupție, trebuie să vă asumați această răspundere'. Și, din acest punct de vedere, vreau să vă rog să ne luptăm cu toată puterea și energia cu adversarii noștri politici, dar să nu ne luptăm niciodată cu ce cred oamenii, pentru că nu vom câștiga niciodată”.

Mai clar de atât nu se poate.

Ponta invită colegii din PSD să dea o pospăială partidului pentru a da impresia oamenilor care merg la vot că partidul este integru.

Prezentând ca un mare succes această rezoluție, Gabriela Vrânceanu Firea a făcut afirmația că va fi direct aplicabilă fără a mai aștepta ca rezoluția CN să fie adoptată de Congresul PSD pentru modificarea statutului.

Evident, PSD este campionul suspendărilor. Au suspendat prevederi de lege pentru a-și realiza scopurile politice, acum și-au suspendat Statutul (rezoluția asta în Consiliul Național seamănă cu o ordonanță de urgență guvernamentală !), au de gând să suspende adevărul promovând ideea că ei iau măsuri de integritate chiar dacă pesediștii urmăriți penal sunt nevinovați.

Și aceasta este una dintre obligațiile pe care trebuie să ne-o asumăm. Știu sigur ca unii dintre colegii noștri sunt nevinovați. Alții însă știți și dvs. ca și mine că sunt vinovați și că ne-au făcut rău nouă și lor prin ceea ce au făcut în acești ani. Trebuie să înțeleagă că, dacă țin la acest partid, atunci da, își asumă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Nu există un partid numai cu oameni perfecți. Nu există un partid numai cu oameni buni, iar noi trebuie să arătăm că avem cei mai mulți oameni buni, corecți, competenți și că alianța pe care am făcut-o poate să aducă cea mai bună guvernare”.

Langa-langa, balanga-balanga, langa-langa. Bla, bla, bla. Ponta a vorbit la acest CN al PSD pentru ca să nu tacă. Nu este exclus ca acest discurs să îi dăuneze, în curând, grav „sănătății sociale”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.