joi, 9 iunie 2016

Cioloș la Paris este ferm. Să ne gândim cum ne vom apăra dacă este nevoie.


Dacian Cioloș este la Paris. Vizita este foarte importantă, delegația română participând la Consiliul OCDE unde Cioloș va susține și o intervenție. România a depus cererea de aderare la OCDE din 2012, aderarea la grupul statelor dezvoltate este un obiectiv strategic prezentat publicului român prin intermediul site-ului MAE.

Pe lângă alte probleme, cu caracter mai puțin protocolar, mai degrabă de socializare și încurajare a sportivilor români aflați în competiții internaționale, Dacian Cioloș a acordat un interviu postului de televiziune francez LCI.

Unele probleme se cunosc. S-au spus cu subiect și predicat, până acum. S-au spus apăsat. Ei bine, acum se spune și ce nu s-a spus:

Sunt îngrijorat în primul rând de faptul că există conflicte care destabilizează regiunea și bineînțeles că trebuie să ne gândim la cum să ne apărăm în caz că se întâmplă ceva. Însă dacă ne uităm în istorie, România nu se caracterizează prin agresiune. Și nu o va face nici acum.”

Folosește viitorul însă el este deja ancorat în pregătirea în curs de finalizare. Da, România se pregătește pentru situația în care va fi nevoită să se apere. Dacă unii nu înțeleg bine formularea, mai pe șleau, ne pregătim forțele armate pentru a le folosi împotriva unui potențial agresor. Indiferent care ar fi acela. România nu mai poate sta să fie apărată. NATO este puternic dar are și „mici fisuri”, state care colaborează „curios” cu Rusia dar și cu alte puteri ale lumii care s-au declarat adversare ale NATO, în special al unor state din NATO. România este printre cele care nu mai plac.

Declarația făcută în Franța are semnificația ei. Este spusă în fața cetățenilor francezi. Îi încurajează să vadă că au în România un popor apropiat valorilor liberale ale UE și în special ale Franței, în încurajează să creadă că Franța are un partener credibil în România. Francezii trebuie să știe că România este un partener serios, un pilon de securitate pe frontul de sud-est al Europei democratice. Nu mai este un pion ci una din piesele importante ale sistemului de securitate și apărare european, una dintre piesele care are capacitatea de a oferi securitate și contribuție la apărare.

Nu este lipsit de importanță faptul că la Camera Deputaților a fost astăzi adoptat „Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului suplimentar la Protocolul de la Paris între Guvernul României și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare, semnat la Bruxelles, la 2 decembrie 2015.”

Nu este lipsită de importanță declarația Președintelui Bulgariei la Bruxelles în care condamnă atitudinea Rusiei în sud-estul Europei !

Peste toate, va veni summit-ul NATO de la Varșovia unde noi vom avea un rol important alături de Turcia și Bulgaria la constituirea unei forțe comune a marinei militare NATO în Marea Neagră. Alături de Polonia vom constitui „structura de rezistență” a NATO pe flancul de est al Uniunii Europene.

Toate aceste preocupări ale României inspiră investitorii strategici. Forțele militare superioare au nevoie de energie, tehnologii de luptă performante, infrastructură corespunzătoare, producție de înalt nivel, IT și o logistică „ucigător de performantă”. Iar România are potențial în fiecare domeniu. De la asigurarea alimentelor necesare pentru populației și forțele angajate, industria ușoară, la industria grea și la IT. Are un sistem bancar insuficient stimulat, cumva în adormire sau ca să fiu mai elegant, insuficient de vioi, are tot ce îi trebuie. Nu mai spun de stimulentul din domeniul cercetării științifice de nivel superior.

Cine vrea să înțeleagă, bine. Cine nu, iar este bine. Pe mine mă bucură exprimarea directă a lui Cioloș. Am senzația că nu mai alergăm ca bezmeticii după un ciubuc ci că știm cum să ne obținem bunăstarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.